Dieuwertje Blok, gezicht van het Sinterklaasjournaal

Dieuwertje Blok en het Sinterklaasjournaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op dinsdag 11 november 2014 start voor het veertiende jaar op rij de nieuwsrubriek over Sinterklaas, die dit jaar als aankomstplaats Gouda heeft uitgekozen. Het 'journaal' dat informatie en nieuwtjes bevat over de Goedheiligman en zijn pieten begint iedere avond om 18.00 uur. Dieuwertje doet veel ander presentatiewerk, maar ervaart het totaal niet als storend dat men haar vooral associeert met de Sint, omdat dit bij de meeste mensen alleen maar positieve beelden oproept. Via de website van de NTR kunnen voor leerlingen uit groep één tot en met vier speciale lespakketten besteld worden, ondersteunend lesmateriaal voor de basisscholen. Daarnaast is op die site ook 'het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek' verkrijgbaar.

Start en aanvangstijd Sinterklaasjournaal 2014

De eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal is te zien zijn op dinsdag 11 november 2014 bij de NTR. Het begint iedere avond om 18.00 uur, vanaf dan dagelijks te zien op Nederland 3, op Zapp.

Thema Sinterklaasjournaal 2014/ aankomstplaats Gouda

Het thema van het Sinterklaasjournaal is momenteel nog niet bekend. In het voorjaar van 2014 werd bekend gemaakt dat Sinterklaas op 15 november 2014 aankomt in Nederland en voet aan wal zet in de stad Gouda.

Opzet Sinterklaasjournaal 2014 en lespakket NTR

Aangaande het thema gaf de NTR op haar site in het vroege najaar van 2014 al aan dat er alvast lespakketten konden worden besteld. Het Sintpakket bevat materiaal voor 30 leerlingen en sluit aan op de verhaallijn uit het Sinterklaasjournaal.
Het is bedoeld is voor de groepen 1 t/m 4 van de basisschool en kost € 19,50.
De Sinterklaasjournaal lespakketten zijn leverbaar vanaf 15 oktober 2014.

Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek

Behalve de lespakketten kan via de site van de NTR ook het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek worden besteld, ook geschikt voor leerlingen van groepen één tot en met vier. Het boek kost € 14,95 en is nu al op voorraad.

Sinterklaas thuispakketten

Vanaf oktober 2014 kunnen op de site van de NTR ook de Sinterklaasjournaal thuispakketten besteld worden.

Groot nieuws in extra Sinterklaasjournaal, mei 2011

Op 20 mei 2011 werd er een heus persbericht uitgegeven, waarin vermeld stond dat zaterdagavond 21 mei 's avonds op Nederland 1 een extra uitzending van Het Sinterklaasjournaal werd uitgezonden. Hoogst uitzonderlijk, zo aan het eind van het voorjaar.
"Naar aanleiding van een bijzonder en urgent nieuwsfeit heeft de NTR, in overleg met de NPO, besloten tot het inlassen van een extra uitzending van Het Sinterklaasjournaal", zo luidde de geheimzinnige verklaring van de omroep.

Tijdens de uitzending bleek die avond Bram van der Vlugt aangeschoven te zijn bij Dieuwertje. HIj deed zich voor als een zeer goede adviseur van de Goedheiligman. Meneer van der Vlugt had het Grote Boek van Sinterklaas uit Spanje toegezonden gekregen, omdat hij stopte met zijn jarenlange adviserende rol. Sinterklaas wilde starten met een nieuw boek.
Op deze manier werd spelenderwijs afscheid genomen van Bram van der Vlugt, die jarenlang Sinterklaas speelde.
Zijn opvolger is de Haagsche acteur Stefan de Walle, zo lekte al vrij snel uit, nadat het nieuws over het extra Sinterklaasjournaal bekend was geworden.

Sinterklaasjournaal

Dieuwertje Blok presenteert al sinds 2001 het Sinterklaasjournaal. Vanaf medio november, als Sinterklaas weer in het land is verschijnt haar vertrouwde gezicht weer op tv in de vroege vooravond, bijna iedere dag in de aanloop naar pakjesavond. Ze praat kinderen bij over de laatste nieuwtjes rondom Sinterklaas. Het programma trekt behalve de jonge kinderen en hun ouders maar ook een volwassen publiek. De laatste jaren figureren bekende Nederlanders van allerlei pluimage in de kleine film-items die in het programma gemonteerd worden. Zelf zijn ze dan meestal lijdend voorwerp en maken zich ondergeschikt aan het thema. Behalve het Sinterklaasjournaal presenteert ze ook sinds 2002 de intocht van de Goedheiligman, aanvankelijk samen met Rik Hoogendoorn, later met Jeroen Kramer.

Over haar medewerking aan dit programma zei Dieuwertje Blok in een interview: “Dat vind ik alleen maar leuk. Wat is er nou leuker dan dat als mensen jou zien en ze dan aan Sinterklaas moeten denken? Het is alleen vaak een teleurstelling voor kinderen in de loop van het jaar want ze denken altijd als ik ergens ben dat hij ook ergens in de buurt is."

Het Sinterklaasjournaal: De meezing movie

2009 speelde Dieuwertje Blok haar eigen vertrouwde rol in de bioscoopfilm Het Sinterklaasjournaal: De meezing moevie.

Personalia

Dieuwertje Sarah Blok (Nederhorst den Berg, 8 augustus 1957) heeft twee zussen. Zij zijn de kinderen van middeleeuws historicus Dick Blok en Henny Gazan. Tegenwoordig is Dieuwertje getrouwd met de programmamaker en presentator Peter de Bie.
Dieuwertje is eerder getrouwd geweest en heeft uit dat huwelijk een zoon en een dochter.

Loopbaan Dieuwertje

In 1980 was Dieuwertje voor het eerst op tv te zien als omroepster bij de KRO. Ze werd vervolgens presentatrice van Sport op Maandag en KRO's Middageditie tot aan het moment dat ze in Vrij Nederland verklaarde atheïst te zijn. Dit was voor de KRO de reden om de samenwerking met Dieuwertje te beeindigen. Ze stapt over naar de VARA waar ze mede het gezicht werd van " Filmnieuws" en "Zomertijd". In die tijd is ze ook actief voor de NOT. Vanaf 1989 presenteert ze acht jaar lang het SchoolTV-weekjournaal. Na haar overstap naar RTL-Véronique in 1989 en het stopzetten van deze zender werd het stil rond haar. In 1994 vond ze opnieuw onderdak bij de KRO, nadat ze vast had gesteld dat er meer ruimte was gekomen bij de katholieke omroep voor afwijkende standpunten. Ze was o.a. te zien in "Ontbijt TV", samen met presentator Rocky Tuhuteru en "Er is meer tussen Hemel en Aarde". Vanaf januari 2004 deed ze samen met Theodor Holman het ochtendprogramma 'DolceVita'.

Radiowerk

Behalve voor tv werkte Dieuwertje ook vaak voor de radio. Tot 2005 was ze één van de wekelijkse presentatoren van het Desmet Live van de Humanistische Omroep. Vanaf 2008 presenteert ze drie dagen in de week "De Ochtendshow" bij " Omroep West", de omroep voor Zuid-Holland Noord. Verder verving ze Mieke van der Weij in de "TROS Nieuwsshow" op de zaterdagochtend.

Maurits Santen en Dieuwertje

In het begin van de tachtiger jaren was Dieuwertje Blok zeer populair bij jongeren en studenten. Haar Hollandse, naturel uitstraling en normale spreektaal maakten dat mensen zich met haar konden identificeren. Ze kreeg fanmail en had zelfs een fanclub, een unicum voor een omroepster, een beroep met een stijf imago.

Zanger Maurits Santen maakte in 1983 een speciaal liedje voor haar, getiteld Dieuwertje, dat ook nu nog te downloaden en te bekijken is. Het werd zelfs een (cult-)hitje. De tekst werd geschreven door J. Plafond (Wim T. Schippers) en Clous van Mechelen. Een liedje met de tekstuele strekking refererend aan haar avondvullend verschijnen op tv als omroepster:

Vroeger keek ik nooit zoveel T.V.
Ik deed aan al die flauwekul niet mee/Ik had geen reden/
Er zat voor mij niks bij/Totdat ik jou zag
Zag jij maar mij/Ik zit de hele avond voor de buis
Om een glimp van je te zien/Ik kom na zessen niet meer uit m'n huis
Want anders mis ik je misschien


Maurits was in de tijd al actief als lid van rockband Chaoz. Santen maakt nog steeds muziek, op zijn site noemt hij zichzelf een rock ‘n’ roll singer/songwriter. In 2008 bracht hij nog een cd uit getiteld Tales of the Fallen Angel.
© 2010 - 2022 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…

Glee (serie), seizoen 1: verhaal, afleveringen en castGlee (serie), seizoen 1: verhaal, afleveringen en castGlee is een Amerikaanse musical / drama televisie serie die in Nederland op RTL 5 wordt uitgezonden. Glee gaat over een…
Taarten van Abel, Villa Achterwerk VPROTaarten van Abel is al jaren een zeer gewaardeerd onderdeel van de befaamde afdeling Kinder Tv van de VPRO. Taartenbakke…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • www.musicfrom.nl
  • Beeldengeluidwiki.nl
  • www.talesofthefallenangel
  • www.nu.nl
  • www.ntr.nl
  • http://www.tvgids.tv
Reacties

Chantal Kloens, 01-10-2014
Wanneer wordt het thema van het Sinterklaasjournaal 2014 bekend gemaakt? Dit i.v.m. de festiviteiten op onze basisschool, zo kunnen wij daar evt. op aansluiten. Reactie infoteur, 01-10-2014
Hallo Chantal,

Dat wordt niet echt bekend gemaakt. In de week voordat Sinterklaas officieel aankomt begint dus het journaal en wordt langzamerhand duidelijk wat de insteek en het thema is. Ik heb geen zicht op wat er in de Sinterklaaspakketten exact vermeld wordt, misschien dat daar iets over dat feit iets wordt losgelaten.

Met vr. groet,

Kroezenier

Angelique Noor, 06-11-2012
Hallo ik heb een vraag betreft het verhaal (schoolmateriaal). Hierin worden een dag en datum verward namelijk woensdag 20 november. Is het nu dinsdag 20 november of woensdag 21 november? Reactie infoteur, 06-11-2012
Zelf ken ik de inhoud van het Sinterklaaspakket helaas niet, misschien dat andere lezers van dit artikel u verder willen/kunnen helpen?

Met vriendelijke groet,
Kroezenier

Miranda, 08-10-2012
Er staat dat Sinterklaasjournnaal dit jaar op woensdag 10 nov begint maar 10 november is op een zaterdag dus mijn vraag is op welke datum komt het Sinterklaasjournaal en weten jullie misschien ook wanneer de club van Sinterklaas begint op tv?

bedankt

Miranda Reactie infoteur, 09-10-2012
Hallo Miranda,
Het Sinterklaasjournaal start traditioneel op de woensdagavond voor de intocht, dit jaar is de intocht op 17 november, dus de eerste uitzending is op 14 november.
Stond inderdaad dus verkeerd aangegeven, excuses.

Wat betreft de club van Sinterklaas heb ik onderstaande informatie gevonden op de site van RTL:

Vanaf 3 oktober in de bioscoop ‘De Club van Sinterklaas & Het geheim van de Speelgoeddokter’.
Kijk ook vanaf 5 november iedere schooldag naar de serie “De Club van Sinterklaas & de Grote Onbekende’ bij Telekids & RTL 4.

Kroezenier

Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 31-10-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.