Taarten van Abel, Villa Achterwerk VPRO
Taarten van Abel is al jaren een zeer gewaardeerd onderdeel van de befaamde afdeling Kinder Tv van de VPRO. Taartenbakker Abel (banketbakker Siemon de Jong) bakt met een kind een taart voor iemand die het verdient. Belangrijker nog is het feit dat dit eigenlijk een hulpmiddel voor Abel is om met de jongen of het meisje een mooi gesprek te voeren over degene voor wie de taart bestemd is. Al slagroomkloppend komen dan vaak hartverscheurende verhalen boven tafel.
Taarten van Abel
De opzet van het kinderprogramma van de
VPRO is simpel. In
Taarten van Abel is Abel bij een kind thuis, in zijn vertrouwde omgeving, op bezoek om een taart te bakken voor een zieke moeder, lieve oma of aardige juf. Altijd steekt er een verhaal achter, het baksel is een excuus om de betreffende persoon te bedanken met een zelfgebakken taart. Abel komt altijd met een aantal grote boodschappentassen aanzetten met taartbodems, slagroom, marsepein, versiersels voor de taart en slingers, om de werkruimte op te vrolijken. Meer nog dan het bakken en het versieren van de taart, een proces dat altijd weer fraai in beeld gebracht wordt, is het verhaal dat taartenbakker
Siemon de Jong, zoals de echte naam van Abel luidt, op gang brengt met het kind. Ongekunsteld en ongemerkt komt tijdens het maken van de taart een verhaal boven water. Siemon durft alles te vragen, niets is onbespreekbaar, het kind voelt zich thuis in de vertrouwde omgeving veilig, tijdens een onschuldig tijdverdrijf en schetst aldoende een portret van degene voor wie de taart bedoeld is.
Taarten van Abel is onderdeel van
Villa Achterwerk, onder welke noemer de VPRO al haar jeugdprogramma's onderbrengt.
Negende seizoen, 2012
In januari 2012 startten de uitzendingen van het negende seizoen.
29 januari 2012: De zeer slechtziende
Sandra werkt samen met Abel aan een
snelwegtaart voor haar hulpvaardige taxichauffeuse
Fija, die haar elke dag naar de slechtziendenschool brengt in Amsterdam.
Fija is haar
Taximattie geworden, zoals ze het zelf onder woorden brengt.
Achtste seizoen, 2011
- 3 april 2011: Mick is negen jaar en "bakt" voor Olivier, die hij zowel zijn vriend als vijand noemt een "blauwhoofdtaart". Olivier is Iemand met wie hij op het ene moment leuke dingen onderneemt, maar op het volgende moment ziet hij de taartenbakker niet meer staan. Mick wil de goede kant belichten van de jongen en zo hopenlijk de vriendschap verbeteren.
- 10 april 2011: De tienjarige Mitchell komt samen met zijn gitaar naar de taartenbakkerij van Abel. Mitchell wil zowel een taart als een liedje maken voor Laura, het mooiste meisje uit zijn klas. Hij stelt zich zo voor haar eerst mee naar de film te nemen en dat er daarna misschien wel een verkering zou inzitten.
Zevende seizoen, 2010
In september 2010 startten de uitzendingen van het zevende seizoen.
- 12 september 2010: Teuntje, was eerst Teun. Sinds december 2008 gaat ze als meisje door het leven.‘Ben jij een meisje geboren in een jongenslichaam?‘, vroeg Abel. Teuntje: ‘Zo leg ik het zelf vaak uit. Iedereen mag het nu van haar weten en met een taart bedankte ze haar familie die haar onvoorwaardelijk ondersteunen.
- 19 september 2010: De moeder van Martin is vaak depressief, heeft psychoses en is soms zelfs suïcidaal. Martin maakte een dolfijnentaart voor zijn moeder want hij vindt het "dolfijn om bij haar te zijn".
- 26 september 2010: Job heeft zijn klasgenootje Timo een keer in elkaar geslagen, waarvan hij spijt heeft. Om hem nu "positieve aandacht" te geven bakt Job samen met Abel een taart voor Timo.
- 3 oktober 2010: In september 2009 werd er bij Danique leukemie geconstateerd en in de uitzending vertelt ze hoe belangrijk de steun van vriendinnetje Robin is geweest in haar strijd met de ziekte. Zij maakt een 'beste vriendinnentaart' voor Robin.
- 10 oktober 2010: "Welkom thuis lieve papa!". Xandor maakt een taart voor zijn vader die terug komt uit Uruzgan. Xandor heeft hem vreselijk gemist en hij heeft zich ook wel zorgen gemaakt over zijn vader die daar als Militaire Politie werkzaam was.
- 17 oktober 2010: Zoë maakt een taart om Ursula te bedanken voor haar gastvrijheid. Ursula woont met haar man en kinderen in een niet al te groot huis en maakte toch plaats voor Zoë, haar beide broers en moeder toen ze plotseling op straat stonden. Vervolgens konden ze rustig op zoek naar een ander huis.
- 24 oktober 2010: Fulco bakt met Abel een taart in de vorm van de Ark van Noach (de naam van zijn school) om daarmee afscheid te nemen van zijn klas. Hij heeft taaislijmziekte en heeft een andere schoolomgeving nodig. Tijdens het bakken kwam vriendinnetje Roos binnen en hielp met bakken.
- 31 oktober 2010: Hester van 9 heeft twee moeders en wil graag een taart bakken voor haar kapper, omdat die niet meer kan knippen door problemen met zijn pols. Hij doet nu administratief werk in zijn zaak, terwijl zijn vriendin knipt.
- 7 november 2010: Beirut, hoofstad van Libanon is de woonplaats van de Nederlandse Inge. Ze woont daar omdat haar vader er protestantse dominees opleidt. Inge bakt voor tante Janneke waar ze altijd logeert als ze in Nederland is en haar leuke cadeautjes stuurt als ze weer in Libanon is.
- 14 november 2010: Iedereen kent hem in Zandvoort, Tim op zijn Segway, onderweg naar de snackbar of de rommelmarkt. Tim verrast zijn vader met een 'terugdenktaart' want dankzij hem is hij, ondanks zijn handicap, nog steeds mobiel.
- 21 november 2010: Bo voetbalt zelf maar is ook supporter van FC Utrecht, vooral van middenvelder Nana Asare, die tevens haar buurman is. Ze wil hem op het veld verrassen met een taart.
- 28 november 2010: Bibi bakt samen met Abel een "veilig-thuis-taart" voor haar oudere zus Amber, die niet meer thuis woont en in het verleden flink is gepest door hun broer, die ook niet meer thuis woont en er spijt van heeft. Bibi wil Amber nu laten weten dat het thuis nu veilig is en dat ze niet meer onzeker hoeft te zijn.
- 5 december 2010: Adja is 11 jaar oud en komt uit Senegal, waar ze ook nog veel familie heeft. Ze vroeg aan de ouders van haar beste vriendin of ze bruidsmeisje mocht zijn als hun zouden trouwen, omdat je dan ook bij de familie hoort. Adja bakt een bruidsmeisjestaart voor het bruidspaar Haidy en Kenneth.
Cinekid Kinderkast Publieksprijs
Na vijf keer genomineerd te zijn won
Taarten van Abel van de VPRO in 2008 de
Cinekid Kinderkast Publieksprijs in de categorie non-fictie kinderprogramma's. De uitslag werd bekend gemaakt op zaterdag 25 oktober 2008.
Taarten van Abel in Marokko
Vanwege het feit dat de tv-serie aan zijn lustrum-serie begon werden en twee speciale uitzendingen opgenomen.
In 2009 reisde Abel met Nederlands-Marokkaanse kinderen naar het Rifgebergte in Marokko om daar de afleveringen van de Taarten op te nemen met als resultaat een oer- Hollandse en een exotische Oosterse taart. De kinderen bezochten daar de plaatsen waar de wortels van hun ouders lagen en vertelden er hun verhaal over.
Het Taartenlied
Taarten van Abel begint altijd met
Het Taartenlied, waarin gelijk duidelijk wordt gemaakt waar het programma over gaat.
Jongen/meisje
‘k Heb een paar puntjes die ik met je wil bespreken
Dat wil ik doen in jouw mobiele bakkerij
‘k loop ermee rond al minstens zeven we-e-ken
kom alsjeblieft met je bakspullen bij mij
Abel en jongen/meisje
Dan gaan we appelpunten maken
En bespreken alle zaken
En we snoepen van het deeg en van de room
We boren met de appelboor
We nemen alle puntjes door
Koefnoen en Taarten van Abel
Op zaterdag 9 oktober 2010 was in het satirische Avro-programma
Koefnoen een satire te zien op
Taarten van Abel. Te zien was hoe "Abel" thuis bij
Ernst Hirsch Ballin (op dat moment fel tegenstander van het nieuwe op handen zijn kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van het PVV) samen met Ernst een taarte bakte, in de vorm van een
moskee. De moskeetaart was voorzien van een groen marsepeinen koepel (CDA-kleur) en twee minaretten, afgedekt met twee ijshoorntjes.
Dit alles onder het mom van een goedmakertje van het dwarsliggen bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet. Hij wilde dit graag aanbieden aan zijn "vriend" Maxime Verhagen. Aan het eind zagen we Hirsch Ballin aanbellen bij Verhagen. Maxime deed open, was blij verrast en werd vervolgens door Hirsch Ballin met zijn gezicht in de taart geduwd.
De Taart Van Mijn Tante
Abel is behalve televisiemaker ook eigenaar van een etablissement op de hoek van de Jacob van Campenstraat en de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Taartenwinkel
De Taart Van Mijn Tante is gevestigd in een klassiek, laat 19de eeuws koopmanshuis, dat compleet gerenoveerd is.
Siemon de Jong en zijn partner
Noam Offer startten er in 1989 de patisserie, een tot op heden populaire konditorei, waar men terecht kan voor hun beroemde taarten, koffie, thee en kleine snacks.
Siemon en Noam begonnen er ooit een horecabakkerij wat zijn nu in en rondom Amsterdam vermaard om hun bijzondere taarten die ze ontwerpen en samenstellen. Ze werken samen met een creatieve groep mensen. Ze worden geïnspireerd door kunstenaars en krijgen vaak zeer speciale opdrachten. Zo ontworpen ze eetbare kleding, maakten taarten voor huwelijken, geboortes en premières en verzorgden ze taarten voor speciale gelegenheden in het Rijks, Stedelijk, van Gogh en Utrechts Museum. Hun taarten waren al te zien in films zoals
Ja zuster Nee zuster,
Minouche en
Simon.
Bed and Breakfast: Cake under my pillow
Sinds 2004 hebben Siemon de Jong en Noam Offer een
bed and breakfast geheten
Cake Under My Pillow. De naam verwijst natuurlijk weer naar hun voorliefde voor taarten.
Het adres:
1ste Jacob van Campenstraat 66
1072BH Amsterdam
Het bed and breakfast zijn gevestigd boven hun konditorei
De taart van mijn tante.