InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > John Illsley, bassist van Dire Straits

John Illsley, bassist van Dire Straits

John Illsley, bassist van Dire Straits John Illsley is vooral bekend als bassist van Dire Straits. Maar al ten tijde van de band maakte hij twee soloplaten. Nadat Dire Straits op hield te bestaan richtte John zijn pijlers op het kunstschilderen. En met succes. Hij poseert regelmatig overal ter wereld. In 2007 heeft hij samen met de Ierse rockband Cunla een plaat uitgebracht. In oktober 2008 is een nieuw album (Beautiful you) van John verschenen samen met Greg Pearl. Hier een kort overzicht van zijn carrière.

Dire Straits

John Illsley is geboren in Leicester op 24 juni 1949. Hij richt samen met Mark Knopfler de band Cafe Racers op die later Dire Straits zou heten. John is de enige bandlid naast Mark Knopfler die Dire Straits tot het einde trouw zou blijven. Hij speelde op alle platen zijn baspartijen mee. Ook zong hij op de achtergrond mee bij een aantal nummers. Daarnaast heeft hij bijdragen geleverd aan de filmmuziek die Mark Knopfler uitbracht.

John Illsley solo

In 1984 kwam John Illsley met zijn eerste soloplaat Never Told A Soul. Het is geen verkoopsucces, maar het toont wel aan dat John ook zelf muziek kan schrijven. In 1988 volgt het album Glass. Op beide platen speelt Mark Knopfler mee.

Kunstschilder

Ondanks dat Dire Straits is gestopt is, speelt de band zo nu en dan voor liefdadigheidsdoeleinden. John is dan ook van de partij. Maar zijn hoofdwerk is inmiddels kunstschilderen geworden. Hij exposeert zijn schilderijen overal ter wereld, Londen, New York, Sydney.
Eén van de interessante dingen van schilderen is dat het steeds moeilijker wordt als je het vaak doet. Het is een hele lange reis die je moet maken, zo zegt John.

Cunla

John Illsley ontmoette de Ierse rockgroep Cunla in maart 2005 in een pub in Leicestershire en vergezelde de band op het podium door een paar nummers van Dire Straits te spelen. Cunla bestaat uit Steve O'Keef op drums, Jason Caroll op basgitaar en Johnny Owens op viool en electrisch gitaar. Ze komen uit Mullingar, een uur rijden ten westen van Dublin. Ze hebben een optreden gedaan samen met John tijdens het Festival des Alpilles in 2007. Daarvan is een cd uitgebracht.

Beautiful you - 2008

Beautiful you is het nieuwe album van John Illsley en Greg Pearle. Het album wordt 13 oktober 2008 uitgebracht. De nummers op het album zijn:
 1. Secret garden
 2. Shine
 3. One
 4. Demons
 5. Loving you
 6. Beautiful you
 7. Love let me breathe
 8. Got no plans
 9. Crazy kind of love
 10. I believe
 11. Precious

Streets of Heaven - 2010

Op 17 mei 2010 komt het nieuwe album van John Illsley uit. Hier speelt ook Mark Knopfler mee met de nummers: Streets of Heaven en Only Time Wille Tell. De nummers van het album zijn:
 1. Toe The Line
 2. Tell Me
 3. Streets Of Heaven
 4. Young Girl
 5. Only Time Will Tell
 6. Banks Of The River
 7. That's No Way To Say Goodbye
 8. I Thought I Saw It Coming
 9. Is It Real
 10. Big Top
 11. Foreign Land
© 2007 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Guy Fletcher, toetsenist Dire Straits/Mark KnopflerGuy Fletcher (25 mei, 1960) was toetsenist bij Dire Straits en werkt momenteel nog steeds samen met Mark Knopfler. Fletc…
CD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsCD recensie: Money For Nothing - Dire StraitsTot op heden zijn er 3 compilatie-cd's uitgebracht van Dire Straits. Money For Nothing is daarvan de eerste. Het album d…
CD recensie: Making Movies - Dire StraitsCD recensie: Making Movies - Dire Straits1980 is een memorabel jaar voor Dire Straits. De band bestaat nog maar uit drie leden en het album dat uitgebracht wordt…
CD recensie: On Every Street - Dire StraitsCD recensie: On Every Street - Dire StraitsNa een periode van zes jaar sinds het laatste megasucces van Brothers In Arms in 1985, verschijnt er een nieuw album van…
David Knopfler: de broer van Mark KnopflerDavid Knopfler: de broer van Mark KnopflerDavid Knopfler is vooral bekend van Dire straits. Maar na drie jaar verlaat hij de band in 1980 om een solocarrière op t…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "John Illsley, bassist van Dire Straits"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 12-05-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!