Zangeres Edith Piaf

Edith Piaf is een legende en zoals het legendes betaamt is veel van haar verleden dan ook deels in nevelen gehuld. Veel feiten zijn vaag en haar leven is dan ook vaak geromantiseerd. Dit alles doet niets af aan het feit dat ze misschien wel de grootste zangeres was die Frankrijk ooit heeft gekend en dat ze op wist te klimmen van de straat tot de hoogste roem die mogelijk is voor een artiest.

Jeugd op Straat

Piaf werd geboren op 19 december 1915 in Belleville, Parijs als Edith Giovanna Gassion. Volgens de legende werd ze op de stoep geboren, maar haar geboorte-certificaat geeft als plek Hopital Tenon. Haar moeder, Annetta Mailard, een straatzangeres en haar vader Louis-Alphonse Gassion lieten haar al snel achter bij haar grootmoeder van vaders kant, bekend als Maman Tine, die een bordeel had in Normandië. Van haar derde tot haar zevende zou Piaf blind zijn geweest, maar een pelgrimage naar Saint Thérese van Lisieux zou er voor gezorgd hebben dat ze op wonderbaarlijke wijze genas.

In 1929, toen ze veertien was, voegde ze zich bij haar vader en zong met hem op straat. Na een tijd ging ze haar eigen weg en voegde ze zich bij haar vriendin Simone Berteaut (Momon). Al snel ontmoette ze Louis Dupont op wie ze verliefd werd en van wie ze zwanger raakte. Op haar zeventiende werd ze moeder en haar dochter, Marcelle, stierf toen ze twee was aan meningitis.

Ontdekt

In 1935 werd het talent van Piaf ontdekt, door de nachtclub eigenaar Louis Leplée. Hij hoorde haar op straat zingen en nodigde haar uit om in zijn nachtclub Le Gémy, vlakbij de Champs Elysées, op te treden. Piaf was ontzettend nerveus en dat samen met haar geringe lengte zorgde ervoor dat Leplée haar de bijnaam La Mome Piaf gaf, kleine mus in het Parijse dialect. Deze bijnaam zou ze haar hele leven blijven dragen. Al snel werd Piaf bekend en werd haar muziek opgenomen. In 1936 werd Leplée vermoord en mensen uit het verleden van Piaf waren verantwoordelijk. Piaf zocht snel een nieuwe impressario, Raymond Asso, die haar naam in Edith Piaf veranderde en er voor zorgde dat de randfiguren uit haar verleden geen toegang meer tot haar hadden.

Roem

In 1940 trad ze op in een toneelstuk van Jean Cocteau en begon ze relaties te onderhouden met beroemdheden. Ze schreef haar eigen teksten en werkte samen met de componisten wat de muziek betrof. Sommige mensen beschuldigden Piaf van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat ze optrad voor Duitse militairen. Na de oorlog beweerde Piaf banden met de Franse 'Résistance' te hebben onderhouden. Wat precies de waarheid is blijft onduidelijk, ze heeft zeker een aantal personen geholpen te aan de Nazi's te ontsnappen. In 1944 ontdekte ze Yves Montand, waarmee ze samen optrad en die haar minnaar werd. Yves Montand werd ongekend populair en op dat moment brak Piaf hun relatie af. Hij stak haar naar de kroon. Haar successen in Frankrijk waren enorm en na de Tweede Wereldoorlog kreeg ze ook bekendheid in de rest van Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Piaf vierde grote successen in Carnegie Hall en Versailles in New York. Ook ontdekte Piaf Charles Aznavour en hielp hem zijn carrière op poten te zetten.

Persoonlijk Leven

Piaf had een gecompliceerd persoonlijk leven. Haar grote liefde was de getrouwde bokser Marcel Cerdan. Hun relatie was het middelpunt van roddels, omdat ook Cerdan een bekende persoonlijkheid was in Frankrijk. Hij kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk in 1949. Piaf zelf was betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, waarbij ook Charles Aznavour betrokken was en ook daarna had ze nog twee auto-ongelukken. Hierna raakte Piaf verslaafd aan alcohol en morfine. In 1952 trouwde ze met Jacques Pills, waarvan ze weer scheidde in 1956. Zes jaar later trouwde ze Théo Sarapo, een Griekse zanger/acteur die twintig jaar jonger was dan zij. Het echtpaar trad regelmatig samen op. Piaf overleed op 11 oktober 1963 in Placassier (Grasse) aan de Franse Riviera aan leverkanker. Haar gezond was erg slecht geweest de maanden ervoor, dus haar dood kwam niet als een verrassing. Ze werd begraven op de beroemde begraafplaats Pere Lachaise naast haar dochter Marcelle. Bij haar begrafenis waren duizenden mensen op de been en er werd een klein museum voor haar ingericht: Musée Edith Piaf.

Beroemde Liedjes

De beroemdste nummers die Piaf zong waren:
 • 1946 La Vie en Rose
 • 1949 Hymne a l'Amour
 • 1951 Padam....Padam
 • 1955 L'Accordeoniste
 • 1957 La Foule
 • 1959 Milord
 • 1960 Non, Je Ne Regrette Rien
© 2013 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Charles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstCharles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstHij werd de Franse Frank Sinatra genoemd. Charles Aznavour, 94 jaar oud, had er net een tournee door Japan opzitten toen…
Bart van Loo: Vlaams francofiel in hart en nierenBart van Loo: Vlaams francofiel in hart en nierenAan de tafel van De Wereld Draait Door leert Nederland Bart van Loo kennen. Hij is een vlaams auteur en conferencier. Vo…
De Vier Heemskinderen: Reinout en RoelandtDe sage van de Vier Heemskinderen was niet alleen beroemd in de Nederlanden en België maar ook in Frankrijk, Italië en D…

De alter ego's van celebrities: Roman ZolanskiHij is misschien wel net zo beroemd als de rapdiva zelf: hij is anders, hij is homo en hij duikt op in meerdere raptekst…
Dire Straits: Sultans of SwingDire Straits: Sultans of SwingDire Straits was een Britse rockband met als bekendste lid zanger de legendarische gitarist Mark Knopfler. De band stond…
Bronnen en referenties
 • En.wikipedia.org/wiki/Edith_Piaf
 • www.biography.com
 • www.christielaume.com
 • www.thebiographychannel.co.uk
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 09-05-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.