Dire Straits: Sultans of Swing

Dire Straits: Sultans of Swing Dire Straits was een Britse rockband met als bekendste lid zanger de legendarische gitarist Mark Knopfler. De band stond bekend om de langdurige gitaarsolo’s die in de nummers verwerkt zijn. Een aantal grote hits die de band gemaakt heeft zijn Sultans of Swing, Brothers in Arms, Private Investigations en Money for Nothing. De band is één van de meest succesvolle bands in de geschiedenis. Met hun album Brothers in Arms heeft de band 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 gestaan. Geen enkele artiest of band heeft ooit zo lang in deze lijst gestaan.

Ontstaan en begin

Het was Mark Knopfler die zijn interesse en talent met gitaren wilde delen met de wereld. Samen met zijn jongere broer David Knopfler en vrienden John Illsley en Pick Withers richtte hij de band in 1977 op. Alle bandleden hadden een niet al te beste thuissituatie, met name op het gebied van financiën. De naam Dire Staits betekent in het Nederlands 'Ernstig in het nauw zitten'. Dit sloeg op de financiële situatie van de band in het begin. Toch wist de band destijds 120 pond bij elkaar te rapen en besloten om een demotape op te nemen.

Deze tape zou het begin van een succesvolle carrière zijn. Op deze tape stonden de nummers Wild West End, Down to the Waterline, Sacred Loving, Water of Love en Sultans of Swing. De tape werd opgestuurd naar DJ Charlie Gillet. Hij vond het nummer Sultans of Swing zo goed dat hij deze veelvuldig draaide op de radio.

Twee maanden later tekende de bandleden een contract en zo bestond Dire Straits officieel. Ed Bicknell nam de jongens onder zijn hoede door manager van de band te worden. De weken erna bleef de band maar nummers en nummers maken. Uiteindelijk brachten zij hun eerste album Dire Straits uit. Dit album werd uitgebracht door Vertigo Records in 1978, maar werd geen succes.

Op onverklaarbare wijze steeg het nummer Sultans of Swing in de Britse hitlijsten, waardoor grotere platenlabels interesse toonden. Dire Straits tekende een contract met Warner Bros. Records. Het album Dire Straits werd opnieuw uitgebracht, maar nu wereldwijd. Het gevolg waren talloze hitnotaties in meer dan twintig landen. Het jaar erop speelde Dire Straits zijn eerste Noord-Amerikaanse tour.

Dire Straits ging in snel tempo door en in 1979 werd het album Communiqué uitgebracht. Dit album haalde ook weer hitnoteringen en werd meer dan zeven miljoen keer verkocht.

Making Movies

Het was David Knopfler die zorgde voor enige chaos in de band. Hij besloot namelijk de band te verlaten en verder te gaan als soloartiest. De band ging verder met invallers Sid McGinnis en Roy Bittan. Samen met hen werd het derde album Making Movies gepubliceerd. Na de publicatie sloten Alan Clark (toetsenist) en Hal Lindes (gitarist) zich aan bij de band.

Een opmerkelijk album van Dire Staits kwam uit in september 1982. Dit album, genaamd Love over Gold, bevatte slechts vijf nummers. Toch duurde dit album ruim veertig minuten. De vijf nummers werden allemaal gekenmerkt door een lange rustige intro waar gitaarspel voorop staat. Langzaam begint het ritme er in te komen, om op het einde een gitaarsolo te laten horen. Een refrein ontbreekt bij ieder nummer. Het bekendste nummer van dit album is Private Investigations. Maar liefst twee miljoen albums werden verkocht in de eerste drie weken na het uitbrengen van het album.

Vlak na het uitkomen van het album verliet de drummer Pick Withers de band. Zijn vervanger was Terry Williams.

Dire Staits ging wederom op wereldtournee. Van deze wereldtournee werd een dubbelalbum genaamd 'Alchemy' uitgebracht.

In de jaren 1983 en 1984 was de leadzanger en wereldberoemde gitarist Mark Knopfler druk met Bob Dylan. Knopfler was de producer van het album Infidels. Daarnaast schreef hij het nummer Private Dancer voor Tina Turner. Dit nummer werd haar doorbraak. Maar door het drukke leven van Knopfler was het een lange tijd stil rondom de band en de geruchten gingen dat ze uit elkaar zouden zijn

Groot succes

Dire Straits was ondanks de stilte nog steeds populair en succesvol. Guy Fletcher werd de tweede keyboardspeler en gitarist Hal Lindes verliet de band. Jack Sonni verving zijn plaats en Omar Hakim werd de tweede drummer. Met de nieuwe bezetting werd het vijfde studioalbum opgenomen. Dit album bestond uit grote hits als Money for Nothing, So Far Away, Walk of Life, Your Latest Trick en Brothers in Arms.

Het album Brothers in Arms bestormde wereldwijd de hitlijsten. De band werd ongekend populair en behaalde het grootste succes dat een band ooit gehaald heeft. Het enorme succes was een aanleiding voor de band om een wereldtour te houden. In nog geen twee jaar werden er 247 concerten gespeeld in meer dan 100 verschillende steden. In totaal zijn er meer dan acht miljoen mensen bij de concerten geweest.

In september 1988, een jaar na het laatste concert, werd het grote succes te veel voor de bandleden. Zij wilden wat rust en besloten daarom allemaal een tijdje af te zien van concerten en nieuw albummateriaal. Echter, van die rust kwam geen sprake. In oktober 1998 werd er namelijk een greatest hit album uitgebracht. Dit zorgde ervoor dat wereldwijd de hitlijsten gedomineerd werd door Dire Straits. Toch kwam er geen nieuw album of tournee.

Mark Knopfler richtte in 1989 een nieuwe band op. Hij toerde hiermee een jaar door Amerika.

On Every Street

In september 1989 besloot de band weer bij elkaar te komen om een nieuw album uit te brengen. Twee jaar later in 1991 bracht Dire Straits het album On Every Street uit. Een commercieel succes was vanzelfsprekend, maar het album was niet het beste werk van Dire Straits.

In hetzelfde jaar gingen de heren op wereldtour. Dit zou de laatste zijn van de band. Mark Knopfler had namelijk genoeg van het grote succes, overvolle stadions en gigantische concerten.

Uit elkaar

Dire Straits heeft nooit aangekondigd officieel uit elkaar te zijn. Ze hebben alleen sinds 1995 geen nieuw materiaal meer uitgegeven en niet meer opgetreden.

Het werd gewoon te groot. Als iemand mij één goede kant van beroemdheid kan noemen, zou ik het graag willen horen”, aldus Mark Knopfler over het uiteengaan van de band.

Tot op heden zijn er nog een aantal albums uitgebracht. Dit waren voornamelijk greatest hits albums. Iedere keer dat een dergelijk album werd uitgebracht, stegen hits als Sultans of Swing en Brothers in Arms weer sterk in de lijst.

Zonder Knopfler geen Dire Straits

De reden dat Dire Straits een ongekend succes heeft meegemaakt, komt volgens velen door Mark Knopfler. Zijn gitaarspel is uniek en door verschillende bladen is hij dan ook verkozen tot beste gitarist ter wereld.

Dire Staits kende verschillende stijlen. Waar de eerste twee albums nog gekenmerkt worden door rock en simpele teksten, zijn de derde en vierde juist complexer. De teksten hebben meer diepgang en de intro's duren lang.

Alle nummers werden geschreven door Mark Knopfler op Tunnel of Love, Money for Nothing en What’s the Matter Baby na.

Nominaties en prijzen

Jaartal - Categorie - Prijs
  • 1983 - Best British Group - Brit Awards
  • 1985 - Best Rock Performance By A Duo Or Group – Money for Nothing Grammy Awards
  • 1986 - Best Music Video, Short Form - Brothers in Arms - MTV Video Music Awards
  • 1986 - International Album of the Year for Brothers in Arms - Juno Awards
  • 1986 - Best British Group - Brit Awards
  • 1986 - Video of the Year for Money for Nothing - MTV Video Music Awards
  • 1986 - Best Group Video - Money for Nothing
  • 1987 - Best British Album for Brothers in Arms - Brit Awards
© 2013 - 2023 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dire Straits: vernieuwende video voor Money for nothingDire Straits: vernieuwende video voor Money for nothingIn 1985 brengt de Britse groep Dire Straits het album ‘Brothers in arms’ uit waarop het nummer ‘Money for nothing’ is te…
#1 Hits van 1982Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…

Zangeres Edith PiafEdith Piaf is een legende en zoals het legendes betaamt is veel van haar verleden dan ook deels in nevelen gehuld. Veel…
Vooraanstaande Nederlandse klassieke pianistenVooraanstaande Nederlandse klassieke pianistenNederland kent veel klassieke pianisten die op nationaal en internationaal niveau bekendheid genieten. Sommige volgen he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pcdazero, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dire_Straits
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.