Dire Straits: vernieuwende video voor Money for nothing

Dire Straits: vernieuwende video voor Money for nothing In 1985 brengt de Britse groep Dire Straits het album ‘Brothers in arms’ uit waarop het nummer ‘Money for nothing’ is te vinden. Dit lied zou één van hun bekendste singles worden, mede door de voor die tijd vernieuwende video en het veelvuldige vertoon ervan op MTV in Amerika. Hoewel het nummer ten aanzien van de muziekzender ironisch was bedoeld voelde de zender zich er ook door gevleid, mede door de overbekende zin 'I want my MTV'.

Brothers in arms

In mei 1985 wordt Brothers in arms uitgebracht dat uit zou groeien tot het meest succesvolle album van Dire Straits. Hierop is het acht en een halve minuut durende Money for nothing te vinden. Dit nummer is beroemd geworden door de vernieuwende muziekclip, de controversiële tekst, de gitaar riff, de samenwerking tussen Dire Straits en Sting en de uitdrukking ‘I want my MTV’.

Dire Straits en het idee voor Money for nothing

Money for nothing gaat over de uitwassen van rocksterren en het gemakkelijke leven dat ze in de ogen van de ‘working class hero’ leiden in vergelijking met mensen die een gewone baan hebben. Mark Knopfler, gitarist en zanger van Dire Straits, schrijft het nummer ter plekke in een winkel in New York als hij een aantal bezorgers hoort klagen over hun baan terwijl ze tussendoor naar een aantal beelden van MTV kijken en van commentaar voorzien.

Knopfler maakt uiteindelijk van de werknemer een installateur van huishoudelijke apparaten die, kijkend naar muziekclips op MTV, denkt dat voor muzikanten het geld zomaar binnenstroomt. Over alles dat voorbijkomt heeft hij een ongenuanceerde mening (bijvoorbeeld 'that ain't working', 'money for nothing and your chicks for free', 'banging on the bongoes like a chimpanzee').

I want my MTV

Dire Straits heeft in Amerika in het voorjaar van 1979 al succes gehad met Sultans of swing, maar om goed door te breken wil hun manager graag het MTV-publiek bereiken. Wil je een groot publiek bereiken in Amerika dan is het van belang dat jouw muziekclips op MTV worden vertoond. Daarop geeft hij Mark Knopfler de opdracht een nummer met hitpotentie te schrijven waarbij een gerenommeerde regisseur een video zou moeten maken. Knopfler interpreteert deze opdracht behoorlijk letterlijk door het gebruik van “I want my MTV’ in de tekst. Het uiteindelijke resultaat klinkt min of meer als een aanklacht tegen MTV, maar de zender voelt zich echter gevleid. Ondanks de ironie van het nummer klinkt ‘I want my MTV’ als een publiciteitscampagne.

Sting

Dire Straits neemt het nummer op in Montserrat. Sting is daar op dat moment op vakantie, komt langs en helpt mee. Behalve in het refrein is hij te horen in het lange intro van het nummer. Hij wil aanvankelijk niet als schrijver genoemd worden maar stemt hiermee uiteindelijk in omdat anders zijn platenmaatschappij royalty's misloopt. Later zou Sting verklaren dat ‘I want my MTV’ zijn enige tekstuele bijdrage was op melodie van zijn indertijd voor The Police gecomponeerde Don’t stand so close to me.

Vernieuwende video met animaties

De voor die tijd vernieuwende video bij het nummer is één van de eerste waarin door de computer gemaakte animaties zijn verwerkt. De figuren in de video, twee mannetjes en een hond, zijn vrij minimaal weergegeven en moeten aanvankelijk verder uitgewerkt worden, maar daarvoor ontbreekt het geld. De clip valt wel in de prijzen als Best Video bij de MTV Video Music Awards in 1986. De regisseur is Steve Barron die ook verantwoordelijk is voor de beroemde video voor A-ha’s Take on me waarin op een vergelijkbare manier animaties zijn verwerkt.

De video speelt voor een groot deel in een elektronicazaak waar op een grote televisiewand MTV wordt vertoond. Op die wand is een met kleuren geaccentueerd optreden van Dire Straits te zien waarbij ze Money for nothing voor publiek spelen. Van twee andere nummers zijn tussendoor korte fragmenten te zien, namelijk van The Ian Pearson Band met Sally en First Floor met Baby Baby. De eerste is echter een fictieve video, de tweede is van een Hongaarse groep.

MTV Europe

Knopfler had er een hekel aan om een video bij één van zijn nummers te moeten maken. Zijn vriendin wist hem over te halen, met name omdat hij er niet anders in hoefde voor te komen dan spelend op de bühne. Money for nothing is de eerste clip die is vertoond op MTV Europe in 1987. Bij de start in 1981 in Amerika was dat Video killed the radio star.

Opvallende gitaar riff

Het nummer bevat een zeer herkenbare gitaar riff. Na de langzame opening waarin een opbouw in tempo is te horen begint Knopfler's gitaarspel na anderhalve minuut en blijft tot in de fade-out hoorbaar. Knopfler probeert zijn gitaarspel te laten klinken als die van ZZ Top’s gitarist Billy Gibbons. De video’s van deze groep zijn in 1984-1985 constant te zien op MTV.

Weird Al Yankovic

Weird Al Yankovic, bekend van zijn parodieën op bekende nummers, heeft het nummer ook onder handen genomen. Mark Knopfler ging hiermee akkoord op voorwaarde dat hij zelf gitaar mocht spelen in Yankovic' versie.
© 2014 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dire Straits: Sultans of SwingDire Straits: Sultans of SwingDire Straits was een Britse rockband met als bekendste lid zanger de legendarische gitarist Mark Knopfler. De band stond…
#1 Hits van 1982Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…

Band Aid: de muzikale geldinzamelingsacties van Bob GeldofBand Aid: de muzikale geldinzamelingsacties van Bob GeldofBand Aid is het muzikale liefdadigheidsproject van Bob Geldof dat in 1984 wordt opgezet om geld in te zamelen tegen de h…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Money_for_Nothing_(song)
  • http://www.songfacts.com/detail.php?id=1091
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.