InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Lenteliedjes zingen met dementerenden

Lenteliedjes zingen met dementerenden

Lenteliedjes zingen met dementerenden Lenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor hen zijn. Met muziek kunnen bejaarden met een vorm van dementie lang worden bereikt, langer dan met woorden op zich. De muziek ondersteunt hun geheugen. De melodietjes van vertrouwde liederen over de lente, roepen de tekst van de lenteliedjes in hun herinneringen op. Vroege herinneringen aan de lente worden weer wakker. Ervaringen met wandelingen door het prille bos, emoties opgeroepen door jonge dieren, al zingend komen ze weer tot leven.

Websites met, voor mensen met dementie, klassieke lenteliedjes

Er zijn een aantal websites waarop u een grote verzameling vindt met liedjes van ‘vroeger’: schoolliedjes, kinderliedjes, volksliedjes en vaderlandse liederen. Hieronder vindt u de drie belangrijkste als u werkt met ouderen, met of zonder dementie.

De liedjescd’s van Duo Karst
Duo Karst, is een duo dat tot nu toe al 16 cd’s heeft uitgegeven met oude Nederlandstalige schoolliedjes. De toonzetting en het tempo is zo dat ouderen deze gemakkelijk mee kunnen zingen. U kunt hun cd’s bestellen via hun eigen website: www.dukarec.nl.

Teksten van, bij mensen met Alzheimer populaire, liederen op Musicfrom
De site ‘Musicfrom’ biedt een enorme verzameling songteksten, waaronder vrijwel alle teksten van de liedjes van de cd’s van Duo Karst. De site heeft een zoekmachine waarin u op de titel van liederen kunt zoeken.
Dit is het siteadres: www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst

De liedjeskist
Ook op de site de Liedjeskist vindt u een grote verzameling liederen van vroeger die ouderen met bijv. Alzheimer goed kennen. U vindt er niet alleen de teksten, maar ook de bladmuziek en, als u op de notenbalken klikt, de melodieën. Als u op de afbeeldingen klikt, kunt u ook op thema zoeken. Klikt u bijvoorbeeld bij een lentelied op het vogelnestje met eieren, dan komt u uit bij een verzameling voorjaarsliedjes. Het siteadres is: www.liedjeskist.nl.

Lijst met, voor mensen met dementie bekende, liedjes over het voorjaar

 1. Wees gegroet volschone lentetijd… Duo Karst, cd 5 nummer 9
 2. Wordt wakker het zonnetje is al op… Duo Karst, cd 3 nummer 6
 3. Het spruit aan de bomen… Duo Karst, cd 4 nummer
 4. Hopsa, heisasa, het is in de maand van mei ja ja… Duo Karst, cd 4 nummer 6
 5. Lammetje loop je zo eenzaam te dwalen / te blaten… Duo Karst, cd 11 nummer 9

Pauze lenteliedjesprogramma
Probeer een pauze in lente-sfeer te houden! De pauze is er om te rusten, te drinken, te babbelen en te genieten van de lente: behalve koffie en thee, misschien wel een aardbeiengebakje. En attendeert u uw dementerende gasten ondertussen op de narcissen op tafel: een bekende voorjaarsbloem.

Vervolg voorjaarsliederen met voorjaarsliedjes voor mensen met bijv. Alzheimer

 1. In meie… Duo Karst, cd 6 nummer 4
 2. Wij hebben twee kleine poesjes… Duo Karst, cd 2 nummer 2
 3. De fiere Pinksterblom… Herman van Veen, cd ‘Overblijven’
 4. Er schommelt een wiegje… Duo Karst, cd 3 nummer 3
 5. De bloempjes gingen slapen… Duo Karst, cd 4 nummer 4

Lenteconcert afsluiten

Het is voor demente senioren altijd prettig als een activiteit zorgvuldig wordt afgesloten. Even ophalen wat u aan de lente beleefde gedurende het programma en aangeven dat het samen zingen en uitwisselen is afgelopen. En: wat er vervolgens staat te gebeuren. Bijvoorbeeld terug naar de huiskamer om te eten. Zoiets geeft de ouderen wat houvast in de chaos die dementie in hun leven veroorzaakt.

Lees verder

© 2013 - 2017 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Herfstliederen zingen met ouderen met dementieHerfstliederen zingen met ouderen met dementieMuziek en zeker liedjes zingen kan bij mensen en dus ook bij ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte Alzheime…
Zomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes voor dementerende ouderenZomerliedjes van vroeger zingen met ouderen met dementie, is in de vakantietijd voor hen een plezierige tijdsbesteding.…
Winterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliedjes zingen met demente bejaardenWinterliederen zingen met ouderen met dementie, door bijvoorbeeld Alzheimer, kan voor hen een ontspannende bezigheid zij…
Zeeliederen voor ouderen met dementieZeeliederen voor ouderen met dementieZeeliederen uit hun jeugd zingen met ouderen die t.g.v. een ziekte als Alzheimer dementie hebben zijn, stimuleert hun ge…
Bronnen en referenties
 • Verzameling te bestellen cd’s met ouderwetse liedjes: www.dukarec.nl
 • Teksten: www.musicfrom.nl/songteksten/duo_karst/wees_gegroet_volschone_lentetijd.html
 • Tekst: De fiere Pinksterblom: http://www.seniorplaza.nl/Pinksteren.htm
 • CD met ‘De fiere Pinksterblom’: http://www.hermanvanveen.com/cd/nederlandstalig/overblijven.html

Reageer op het artikel "Lenteliedjes zingen met dementerenden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Ambassadrice
Laatste update: 26-05-2016
Gepubliceerd: 26-07-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Dementie en lente
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!