Hotel California - The Eagles
Hotel California is het titelnummer van de gelijknamige LP van de Amerikaanse rockband The Eagles. De muziek is geschreven door gitarist Don Felder en de tekst komt van Glenn Frey en Don Henley. De LP is in 1976 uitgebracht en in 1977 komt het nummer ook uit op single. In de tachtiger jaren dacht een Amerikaanse religieuze groep dat dit nummer een hotel, dat was omgebouwd tot satanskerk, bezong. Maar waar zingen de Eagles nu werkelijk over?
Geschiedenis
Toen Hotel California in 1976 werd uitgebracht begreep niemand echt waar het over ging. Het geheel doet nogal sinister aan, "steken met messen", "het beest doden", "je kunt uitchecken, maar niet vertrekken". Een religieuze groep in Amerika dacht daarom in de jaren 80 van de vorige eeuw dat het om een hotel ging dat omgebouwd was tot satanskerk. Mensen zagen op de hoes van de LP een foto van de Eagles samen met andere hotelgasten op het binnenplein van het hotel. Boven op het balkon is op de achtergrond een beetje kalende man te zien. Al gauw werd de conclusie getrokken dat dit een verwijzing was naar Anton LaVey, oprichter van de satans kerk en schrijver van de satans bijbel.
Ook daarna is veel gespeculeerd over de betekenis van de tekst. Theorieën over een stukgelopen huwelijk, drugsverslavingen en kannibalisme zijn nog steeds op internet terug te vinden. "Warm smell of colitas" wordt vaak uitgelegd als de geur van marihuana.
Al deze theorieën zijn inmiddels door de band naar het rijk der fabelen verwezen. Glenn Frey verklaarde in een interview dat de tekst ook niet perse verklaarbaar hoeft te zijn. Volgens hem is het succes van het nummer voor een deel gebaseerd op de beelden die in de hoofden van de mensen ontstonden, bij het horen van de tekst.
Waar gaat Hotel California nu echt over
Het eerste couplet beschrijft een autorit naar Los Angeles "On a dark desert highway, cool wind in my hair". De "warm smell of colitas" is de scherpe geur van een woestijnbloem die 's nachts bloeit en in die streken voorkomt. Deze autorit naar Los Angeles is een beeldspraak voor de weg naar succes. Wanneer je over de snelweg aar Los Angeles rijdt zie je de gloed van de steden Hollywood en Los Angeles al van ver stralen. Deze gloed werd door de schrijvers geassocieerd met succes en de status van artiesten en Hollywood sterren.
In het tweede couplet verschijnt een vrouw in de deuropening van het hotel en lokt de hoofdpersoon naar binnen. Hiermee wordt de lokroep van het succes voor de jonge musicus aangeduid. De ambities, het grote geld, de verleidelijke platencontracten, de verleidingen voor de beginnende artiest. Maar in het achterhoofd is er ook het stemmetje dat waarschuwt voor het onbekende "There were voices down the corridor, I thought I heard them say"
Het refrein gaat over Hotel California, een metafoor voor de staat Californië. De staat die voor de Eagles als uitvalsbasis diende, maar waar ook veel Hollywood sterren, en mensen op zoek naar succes in de film- of muziekbranche, wonen. Een plaats die voor de Eagles symbool stond voor succes. Don Henley verklaarde echter eens in een interview dat California eigenlijk willekeurig gekozen was, het had zich ook in elke andere streek in Amerika kunnen afspelen. Het hotel op de albumhoes van de LP heet in werkelijkheid overigens Beverly Hills Hotel.
Het volgende couplet verwijst naar het grote geld en de hebzucht, uitgebeeld door de wereldberoemde juwelier Tiffany & Co. en een Mercedes Benz. De decadentie en het oppervlakkige van de Amerikaanse samenleving "She got a lot of pretty, pretty boys she calls friends". Verder beschrijft dit couplet de reis naar volwassenheid, zowel in de muziekwereld als in het "echte" leven, hier aangeduid met het opdoen van seksuele ervaring.
Het volgende couplet gaat over de geest van de jaren zestig van vorige eeuw. De tijd die later als naïef beschreven zou worden. Dit om het contrast aan te geven met de hebzucht en het hedonisme van de zeventiger jaren. Een verlangen terug naar de zestigers toen de samenleving nog onschuldig was niet verdorven.
Hierna wordt het luxueuze leven van rockartiesten in het algemeen en de Eagles in het bijzonder bekritiseerd. De keerzijde van het succes wordt belicht, waarbij de beeldspraak van gevangen zitten wordt gebruikt "We are all just prisoners here, of our own device". Gevangen zitten in de roem, drugsverslaving, platencontracten en geld.
Het woord "steely" verwijst naar de band Steely Dan, die de Eagles ook noemden in hun nummer Everything You Did. Steely Dan is uit de zelfde periode als de Eagles en de bandleden hadden vaak contact met elkaar.
De naam Steely Dan is overigens ontleend aan een dildo uit het boek The Naked Lunch van William S. Burroughs.
Het nummer beschrijft het materialisme en de uitwassen van de Amerikaanse samenleving. De drang van artiesten naar het grote geld en de roem. Het schetst de reis van onervarenheid naar volwassenheid, maar ook de onvermijdelijke val van managers, geld, drugs en decadentie waar artiesten uiteindelijk in terecht komen. De lastige balans tussen kunst en commercie.
© 2015 - 2024 Hedonist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Top 2000 van het jaar 2014Elk jaar opnieuw kijken mensen uit naar het moment dat het eerste nummer van de jaarlijkse editie van de top 2000 in dec…
Bohemian Rhapsody - QueenBohemian Rhapsody is geschreven door Freddie Mecury in 1975. Het nummer verscheen op het vierde album, A Night at the Op…
Bronnen en referenties
- http://www.nu.nl/weekend/3946846/waar-hotel-california-echt-gaat.html
- http://www.cracked.com/article_19454_5-famous-hidden-song-meanings-that-are-total-b.s..html