Hotel California op albumhoes Eagles? The Beverly Hills LA!

Hotel California op albumhoes Eagles? The Beverly Hills LA! Hotel California op de hoes van het album is in feite het Beverly Hills Hotel aan de Sunset Boulevard in Los Angeles. De tekstregels uit de gelijknamige hitsingle van dit album "You can check-out any time you like/ But you can never leave!" geven de hoesfoto een mysterieuze lading. De albumcover van de Amerikaanse countryrockband The Eagles is een icoon geworden. Alles over de totstandkoming, de fotografie, de fotolocaties en het artwork van deze lp/cd.

Hotel California, een klassieker

Hotel California is het 5e studioalbum van de Amerikaanse countryrockband The Eagles, uitgebracht op 8 december 1976.
Van de lp werden drie nummers op single uitgebracht: New Kid In Town, Hotel California en Life In The Fast Lane, de eerst genoemde twee nummers werden hits. Het album werd een klassieker en zorgde voor een wereldwijde doorbraak van de groep, die op dat moment bestond uit Don Henley, Glenn Frey, Randy Meisner, Don Felder en Joe Walsh. De cover van de lp is minstens zo beroemd als de muziek, de hoesfoto onderstreept en versterkt de sinistere tekst van het titelnummer.

The Beverly Hills Hotel, er kan nog altijd ingecheckt worden!

In het Beverly Hills Hotel in California, Los Angeles kan nog altijd ingecheckt worden en, nog belangrijker in deze context: je kunt er ook altijd weer vertrekken!

Het luxueuze verblijf staat ook wel bekend als "The Pink Palace", vanwege de roze gestucte buitengevel. Het Beverly Hills heeft 208 luxe kamers en suites, een groot buitenzwembad en een uitgebreide spa.

Adres The Beverly Hills Hotel

9641 Sunset Boulevard
Beverly Hills
CA 90210 Los Angeles

Kosh (John Kosh), artdirector hoes Hotel California

John Kosh, kortweg Kosh genaamd had al naam en faam opgebouwd met zijn artwork voor Abbey Road van The Beatles, de wereldberoemde hoes met de overstekende Beatles op het zebrapad. Irving Azoff, manager van The Eagles arrangeerde een afspraak tussen Kosh en Don Helder, Glen Frey en Randy Meisner. Producer Bill Szymzyk liet het nummer Hotel Californiahoren. Don deed het verzoek aan Kosh om op zoek te gaan naar enkele typisch Californische hotels en daar foto's van aan te leveren met een mysterieus randje. Samen met fotograaf David Alexander ging Kosh op pad, op zoek naar geschikte locaties. Uiteindelijk werden er opnamen gemaakt bij drie verschillende accomodaties.

Om de perfecte foto te maken regelden Kosh en David een hoogwerker waarin ze op zo'n 18,5 meter hoog gezeten, met hun Nikon camera's in de aanslag bijna blindelings foto's maakten van het Beverly Hills Hotel, tegen de ondergaande zon in.

Hotel California logo in neon

Nadat de door Ted Staidel bewerkte foto's gereed waren ging Kosh aan de slag met de rest van het artwork voor de albumhoes.

Aanvankelijk was het idee om de titel en naam van het imaginaire Californische hotel in neon uit te voeren, wat ondoenlijk bleek. Bob Hickson maakte uiteindelijk een airbrush van het logo wat op de geselecteerde foto van het Beverly Hills werd gelegd en als totaal opnieuw gefotografeerd.

Op de hoes is het niet duidelijk te zien maar het logo staat geprojecteerd in de zijspiegel van een auto. De suggestie moest dus gewekt worden dat dit de aanblik van een potentiële bezoeker van Hotel California was, bezien vanuit de bestuurdersstoel in een auto.

Gevecht met Asylum Records over weglaten bandnaam op hoes

Net zoals hij bij zijn artwork voor Abbey Road van The Beatles had gedaan wild Kosh volstaan met de titel op de lp, de band had op dat moment zo'n status bereikt dat dit moest volstaan. Aanvankelijk was platenmaatschappij Asylum Records daar geen voorstander van, uiteindelijk zwichtten ze echter.

The Lido Apartments, locatie binnenhoes Hotel California

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de foto aan de binnenzijde van de uitklaphoes niet gemaakt in het Beverly Hills. Ogenschijnlijk de hotellobby van Hotel California met centraal geplaatst de bandleden van The Eagles, die zojuist ingecheckt zijn.

Deze fotosessie vond echter plaats in een uit 1928 stammend appartementengebouw, genaamd Lido Apartments in Hollywood, de beroemde wijk van L.A.

In 2010 stond het complex te koop voor 9,4 miljoen dollar. Het is inmiddels gerenoveerd en op de site van het Lido staan nog altijd diverse appartementen te koop.

Adres Lido Apartments:

6500 Yucca St
Los Angeles, CA 90028
(Hollywood)
Saillant detail is het feit dat op 11 maart 1979 de Amerikaanse acteur Victor Kilian in zijn appartement in dit Lido werd doodgeslagen door inbrekers, op 88 jarige leeftijd. Hij werd o.a. bekend door een rol in de sitcom All In The Family, in Nederland in de jaren zeventig uitgezonden door de VPRO. Geheel in stijl met de tekststrofe "You can check-out any time you like/ But you can never leave!" uit de hitsingle van de lp.

Over advocaten, royalties en het Beverly Hills Hotel

Pas toen de lp Hotel California een enorm verkoopsucces bleek te zijn kwamen advocaten van het Beverly Hills Hotel met eisen met betrekking tot het zonder toestemming gebruik maken van de beeltenis van het hotel. Artdirector Kosh nam zelf ook een advocaat in de arm, die hen de eisers wezen op het feit dat de boekingen sinds de verschijning van het alum verdrievoudigd waren, waarna de zaak geschikt werd.
© 2012 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hotel California - The EaglesHotel California is het titelnummer van de gelijknamige LP van de Amerikaanse rockband The Eagles. De muziek is geschrev…
Los Angeles/ Hollywood een vakantie aanrader?Los Angeles/ Hollywood een vakantie aanrader?The City of Angels, Hollywood, Beverly Hills en Stardome, allen namen die refereren aan ''de'' stad van het warme Califo…
VIP-lijst boeken van Zoey DeanrecensieVIP-lijst boeken van Zoey DeanDe boeken van de VIP-lijst serie vertellen over het leven van rijke meiden in L.A. Het zijn boeken die voornamelijk bedo…
Wereldstad Los Angeles met Hollywood is geweldigWereldstad Los Angeles met Hollywood is geweldigLos Angeles bezoeken is een onvergetelijke ervaring. Men kijkt in de wereld van de celebrities maar ziet ook hoe de door…

Meezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereikMeezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereikHeb je een geweldig leuke song op cd of mp3 maar kun je niet lekker met de muziek meezingen omdat de zanger of zangeres…
Slechtste kerstliedjes ooitSlechtste kerstliedjes ooitKerstliedjes zijn vaak tenenkrommend. De mensen die kerstmuziek wel kunnen waarderen, kunnen met Kerst ook geen kerstmuz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jeff Sandquist, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.goldminemag.com
  • http://www.thelidoapts.com
  • http://www.beverlyhillshotel.com
Kroezenier (91 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.