Meezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereik

Meezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereik Heb je een geweldig leuke song op cd of mp3 maar kun je niet lekker met de muziek meezingen omdat de zanger of zangeres wat te hoog of juist te laag zingt? Met behulp van de (open source) software Best Practice 1.03 kun je eenvoudig de toonhoogte van een lied aan jouw stem aanpassen. Daarna kun je de aangepaste muziek op een cd'tje branden of naar een mp3-bestand converteren. Zo kun je voortaan altijd met je favoriete tunes meezingen.

Zingt jouw favoriete zanger of zangeres af en toe te hoog of te laag voor jouw stembereik?

Stel dat je een altstem hebt, maar een favoriete song van jou wordt door een sopraan gezongen. Of omgekeerd. Of misschien wil je met je tenorstem meezingen met een stuk dat bedoeld is voor een bas.

Soms lukt het je wel om mee te zingen, maar erger je je aan het feit dat je stem bij de heel hoge of heel lage tonen weinig kleur heeft. Of je krijgt de hoogste tonen of laagste tonen er helemaal niet uit.

Voor dit soort situaties bestaat er een eenvoudige oplossing: het programma Best Practice 1.03. Hierna lees je hoe je een lied eenvoudig qua toonhoogte kan aanpassen en dat lied voor eigen gebruik weer op cd of mp3 kunt zetten.

Logo van BestPractice 1.03 / Bron: Logo BestPracticeLogo van BestPractice 1.03 / Bron: Logo BestPractice

Met Best Practice 1.03 de toonhoogte van stukken aanpassen

Best Practice 1.03 is een gratis (open source) programma dat is gemaakt door Robert Moerland. Met behulp van dat programma kun je de afspeelhoogte van muziek naar wens aanpassen zonder dat dit gevolgen heeft voor de snelheid van afspelen.

Je kunt de afspeelhoogte per halve toon hoger of lager instellen. Eventueel kun je de muziek ook nog fijn afstemmen op honderdsten. Bedenk wel dat hoe minder je aan de oorspronkelijke toonhoogte verandert, des te natuurlijker de liedjes klinken. Als je een sopraan zo laag als een basstem wilt laten zingen (of omgekeerd), weet je niet wat je hoort. Dat komt omdat een berekende toonhoogte nu eenmaal andere auditieve eigenschappen heeft dan de oorspronkelijke toonhoogte waarop het lied is opgenomen.

Zo pas je de speelhoogte van de muziek aan jouw stembereik aan

Meestal hoef je muziek niet meer dan drie halve tonen omhoog af te stemmen als je als alt met een sopraan wilt meezingen of drie halve tonen omlaag als je als sopraan met een alt wilt meezingen. Muzikaal gezien klinkt dat nog zeer verantwoord. Maar ook grotere transposities zijn eventueel mogelijk.

Menu van Best Practice 1.03 / Bron: Screenshot BestPracticeMenu van Best Practice 1.03 / Bron: Screenshot BestPractice
Ga met de cursor naar de rechterkolom direct onder het midden en schuif net zolang in het veld Afspeelhoogte tot je voldoende halve noten omhoog of omlaag hebt ingesteld.

Kijk voor een uitgebreidere uitleg van de vele mogelijkheden om de muziek naar wens aan te passen in het artikel Zelfstandig muziek instuderen met Best Practice.

Voor zangers en zangeressen is bijvoorbeeld de karaoke-modus bijzonder aantrekkelijk. Je kunt daarin van links naar rechts verschuiven voor optimale onderdrukking.

Ook kun je de 'bass doorlaat frequentieband' instellen van 0 Hz tot 5000 Hz en de 'treble doorlaat frequentieband' van 0 Hz tot 20.000 Hz. Met behulp van deze bandfilters kun je eventueel ongewenste frequenties blokkeren.

Een cd branden van de aangepaste stukken

Als je tevreden bent over je aanpassingen, sla je het stuk op in wav-bestandsformaat, ook als je oorspronkelijke stuk op mp3 staat. Best Practice kan namelijk alleen bestanden als wav-bestand opslaan.

Als je een aantal songs op deze manier aan je toonhoogte hebt aangepast, kun je deze met de gebruikelijke software, zoals bijvoorbeeld de Windows Media Player, voor je eigen gebruik op een cd branden.

De aangepaste songs converteren naar een mp3-bestand

Als je de aangepaste songs op een mp3-bestand wilt zetten, converteer je de met Best Practice gegenereerde wav-bestanden naar mp3. Dit kun je bijvoorbeeld als volgt doen. Brand de bestanden eerst op cd. Rip de cd vervolgens eenvoudigweg met de Windows Mediaplayer naar mp3, Of converteer deze muziekbestanden stuk voor stuk met behulp van Audacity of muzieknotatiesoftware, zoals Harmony Assistant. Er zijn ook conversieprogramma's waarbij je een aantal bestanden tegelijkertijd van wav-bestandsformaat naar mp3-bestandsformaat kunt converteren.

Alternatief voor BestPractice 1.03

Als je liever niet je computer aan hebt als je muziek maakt, kun je eventueel gebruik maken van een dj-cd-speler. Afhankelijk van het type kun je ook daarmee muziek op een voor jouw geschikte hoogte en in het door jou gewenste tempo spelen en nog veel meer. Zo kun je muziek met een dj-cd-speler instuderen.

Lees verder

© 2012 - 2024 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Talent en oefening baart kunst: deliberate practiceOefening baart kunst wordt er wel gezegd. Zo ook bij talent: Ericsson geeft aan dat talenten van vandaag minimaal 10.000…
Wat is een virtuele Community of Practice (CoP)?Wat is een virtuele Community of Practice (CoP)?Je ziet meer en meer discussiegroepen op internet. Daarnaast wemelt het van de huiswerk/samenvattingssites. Je kunt het…
Een kerkelijke begrafenis bijwonen: FAQ'sEen kerkelijke begrafenis bijwonen: FAQ'sVoor het eerst naar een begrafenis. Zeker als dat een kerkelijke begrafenis is, kun je allerlei gevoelsmatige en praktis…
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…

De film Avatar van James CameronDe film Avatar was in 2009 een echte kaskraker. De prent met de blauwe wezens was op heel wat vlakken vernieuwd en na Ti…
Hotel California op albumhoes Eagles? The Beverly Hills LA!Hotel California op albumhoes Eagles? The Beverly Hills LA!Hotel California op de hoes van het album is in feite het Beverly Hills Hotel aan de Sunset Boulevard in Los Angeles. De…
Bronnen en referenties
  • BestPractice: An open-source audio time-stretching tool for Windows; http://bestpractice.sourceforge.net/
  • Zelfstandig bladmuziek instuderen met BestPractice; An Schrijfstra; http://muziek-en-film.infonu.nl/instrumenten/79870-zelfstandig-bladmuziek-instuderen-met-bestpractice.html
  • Afbeelding bron 1: Logo BestPractice
  • Afbeelding bron 2: Screenshot BestPractice
Reactie

Lam, 07-05-2013
Graag zou ik willen weten waar ik bovengenoemde software (BestPractice) zou kunnen verkrijgen
M.v.g. C.Lam Reactie infoteur, 14-05-2013
Je kunt deze software downloaden via http://bestpractice.sourceforge.net/

An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 13-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.