Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-speler

Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-speler Wat als je op je muziekinstrument wilt meespelen met cd of mp3, maar het tempo ligt te hoog? Of als je worstelt met een razend lastige passage in een overigens eenvoudig speelbaar muziekstuk? Of als de toonsoort van de muziek minder geschikt is voor je muziekinstrument of je zangstem? Voor al deze problemen bestaan handige oplossingen zoals het softwareprogramma BestPractice 1.03 of bepaalde zogenaamde dj-cd-spelers. Daarmee is het mogelijk in een voor jou comfortabel tempo en met behoud van de oorspronkelijke toonhoogte de muziek af te spelen. Ook kun je daarmee een moeilijke passage isoleren en in een loop zetten om vervolgens dat ingewikkelde gedeelte te gaan oefenen. Bovendien kun je met deze hulpmiddelen gemakkelijk de muziek van de cd of mp3 transponeren naar een voor jouw muziekinstrument geschikte toonsoort. Waar let je op als je muziek wilt instuderen of meespelen met behulp van BestPractice 1.03 of een speciale dj-cd-speler van bijvoorbeeld het merk Tascam?

Softwareprogramma BestPractice 1.03 of dj-cd-speler?

BestPractice1.03 voor<BR>
het instuderen van muziekBestPractice1.03 voor
het instuderen van muziek
Veel leerlingen van muziekscholen oefenen hun muziekhuiswerk graag met behulp van het softwareprogramma BestPractice 1.03. Sommige muziekstudenten gebruiken liever een cd-speler met geavanceerde mogelijkheden voor het in het eigen tempo instuderen van lastige passages in de muziek die zij willen instuderen.

Als je liever niet je computer hebt aanstaan als je muziek maakt, is een dj-cd-speler een interessante optie. Sommige spelers hebben zeer geavanceerde mogelijkheden voor afspelen en opnemen van cds en soms ook mp3s. Andere dj-cd-spelers zijn specifiek bedoeld om muziek en specifieke muziekpassages op een rustige en muzikale manier in te studeren. De prijzen en mogelijkheden van deze dj-cd-spelers lopen flink uiteen en dat geldt ook voor de geluidskwaliteit.

Om een beeld te krijgen van de handige opties van zon muziekafspeelprogramma, kun je het beste je eerst eens verdiepen in de mogelijkheden van het gratis open source programma BestPractice 1.03. In dat programma zit geen spyware, malware of andere narigheid en bovendien is het buitengewoon stabiel. Lees over alle mogelijkheden die dit programma biedt in de artikelen die deel uitmaken van de special leuk en makkelijk muziek maken met BestPractice 1.03.

Dj-cd-spelers voor musici in plaats van een softwareprogramma

Hoe ongelooflijk handig een softwareprogramma als BestPractice 1.03 ook in het gebruik is, toch geven sommige muzikanten de voorkeur aan een hardware dj-cd-speler.

Als je overweegt om zon dj-cd-speler aan te schaffen, is het handig dat je voor jezelf het antwoord op de volgende vragen bedenkt. Ben je op zoek naar een professionele geluidskwaliteit voor het afspelen, bewerken en opnemen van muziek? Of wil je een dj-cd-speler in de eerste plaats gebruiken om er op een gemakkelijke manier muziek mee in te studeren?

Er is namelijk een groot verschil in prijs tussen de apparaten voor professioneel gebruik en die voor muziekstudenten, dus het is handig als je een apparaat uitzoekt dat goed aansluit op wat je zoekt.

Er zijn verschillende merken dj-cd-spelers op de markt met min of meer geavanceerde mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan Tascam, Numark, Pioneer, Reloop, Stanton of JB.

Aandachtspunten bij het kiezen van een dj-cd-speler

Let bij het kiezen van de dj-cd-speler die bij jou past bijvoorbeeld op de volgende punten:
  • Kan de speler naast cd's ook mp3's aan?
  • Is er een transponeerfunctie, en zo ja, is deze voldoende flexibel voor jouw doel?
  • Kun je de snelheid in voldoende mate vertragen of versnellen?
  • Kun je gemakkelijk loops instellen?
  • Is de pitch control voldoende verfijnd?
  • Voldoet de geluidskwaliteit ook nog steeds na je bewerking?
  • Heeft de speler een chromatische tunerfunctie?

De Tascam trainer- en trainer/recorder-serie

De trainer- en de trainer/recorder- serie van het merk Tascam biedt relatief voordelige mogelijkheden met opties die vooral interessant zijn voor muziekleerlingen. De diverse types van deze serie hebben verschillende mogelijkheden en beperkingen. Het is dus zaak dat je bij jezelf nagaat, welke functies voor jezelf handig kunnen zijn en welk type dus het best bij jou past.

Tascam LR-10 Instrumental Trainer/Recorder

De Tascam LR-10 Instrumental Trainer/Recorder is speciaal bedoeld voor bespelers van strijk- of blaasinstrumenten, voor toetsenisten, zangers en andere musici die hun muziek willen instuderen en opnemen.

Tascam GB-10 Guitar/Bass trainer/recorder

Tascam GB-10 Guitar/Bass trainer/recorder is bestemd voor gitaristen of bassisten die hun muziek willen instuderen en opnemen.

Tascam CD-GT2 Guitar trainer

De Tascam CD-GT2 Guitar trainer is bedoeld voor bespelers van de gitaar die hun muziek met een cd-speler willen instuderen.

Tascam CD-BT2 bass trainer

De Tascam CD-BT2 bas trainer is bedoeld voor bassisten die hun muziek met behulp van een cd-speler willen instuderen.

Tascam CD-VT2 Vocal/instrument trainer

De Tascam CD-VT2 Vocal/instrument trainer is bedoeld voor zangers en instrumentalisten zoals houtblazers, koperblazers en strijkers die hun muziek met behulp van een cd-speler willen instuderen.

Lees verder

© 2012 - 2024 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig bladmuziek instuderen met muzieknotatiesoftwareZelfstandig bladmuziek instuderen met muzieknotatiesoftwareJe wilt een stuk bladmuziek zelfstandig instuderen. Zolang de muziek niet al te ingewikkeld is, kun je al goed en redeli…
Slim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassbandSlim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassbandHet spelen bij een fanfare, harmonieorkest of brassband helpt je snel om je muzikale vaardigheden te vergroten. En boven…
Snelle noten leren spelen op je muziekinstrumentSnelle noten leren spelen op je muziekinstrumentEen van de uitdagingen bij het zelf musiceren, is het leren spelen van snelle muziek op je eigen muziekinstrument. Dit b…
Sopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoonSopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoonSpeel je sopraansaxofoon of tenorsaxofoon en wil je muziek spelen uit een boek met cd voor altsaxofoon? Hoe pak je dat s…

Piano leren spelen door zelfstudiePiano leren spelen door zelfstudieDe piano is een prachtig instrument, waarmee je als je een beetje noten kan lezen al gauw de meest fantastische muziek k…
Muziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenMuziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenWat houdt het arrangeren van muziek in en wat is de relatie met termen als het bewerken, transcriberen en orkestreren va…
Bronnen en referenties
  • Tascam - products - musician; Tascam Teac; http://tascam.com/applications/musician/trainer/
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 10-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.