Piano leren spelen door zelfstudie
De piano is een prachtig instrument, waarmee je als je een beetje noten kan lezen al gauw de meest fantastische muziek kunt produceren. Zelfstudie is daarom heel goed mogelijk.
Voor dat je begint
De piano is een instrument dat je prima kunt leren spelen door middel van zelfstudie. Echter, je moet er natuurlijk wel tijd en energie in steken. Jezelf piano leren spelen zal alleen gaan als je jezelf er voor inzet. Een goede piano is belangrijk, anders zal de muziek nergens naar klinken en een slechte houding zal op den duur je speelplezier bederven. Daarom is het van groot belang dat je je goed laat adviseren over de piano die je wilt kopen en de houding die je moet aannemen tijdens het spelen. Je hoeft hier niet meteen pianoles voor te nemen, op internet is veel informatie te vinden en in winkels waar ze piano's verkopen willen medewerkers je vaak graag adviseren.
Hoe te beginnen?
Zelfstudie betekent dat je alles zelf zult moeten uitvinden. Met een paar boeken over pianospelen en het internet kom je een heel eind. Er zijn heel veel websites waar gratis tips en uitleg worden gegeven over pianospelen. Kom je bij een punt waar je echt zelfstandig niet meer verder kunt komen, dan zou je kunnen overwegen om een losse pianoles te nemen, of misschien heb je wel een kennis die je een eindje verder kan helpen.
Een aantal websites waar je uitleg over pianospelen kunt vinden:
Wat moet je leren
Natuurlijk ligt dit geheel aan je eigen interesses, maar aan het begin is het belangrijk dat je bekend raakt met de toetsen van de piano en de namen die ze dragen. Print hiervoor een plaatje uit waar de toetsen met hun naam op staan. Deze kan je dan bij de piano zetten of bijvoorbeeld onder de klep van de piano plakken. Als je ook nog een notenbalk uitprint waarop de namen van de noten staan, kun je zien welke noten corresponderen met welke toetsen op de piano. Er bestaan ook afbeeldingen waarop je de noten en de bijbehorende toetsen al kunt zien. Let er wel op dat er verschillende muzieksleutels bestaan, die van invloed zijn op de toonhoogte van een noot.
Bron: Wikipedia Verder is het nog belangrijk dat je begrijpt hoe het tempo van een lied wordt aangegeven (4/4, 3/8, etc.) en dat je nootsoorten, zoals halve-, hele- en kwartnoten leert onderscheiden.
Nog een keer op een rij gezet is de basis:
- Namen van de toetsen en noten
- Tempo
- Nootsoorten
De muziek
Er zijn veel plekken waar je bladmuziek vandaan kunt halen. Als je piano wilt leren spelen is de beste keuze waarschijnlijk om een muziekboek aan te schaffen, aangezien deze een bepaald niveau hebben (dat vaak nog een beetje oploopt in een boek) en je hierdoor specifieke beginnersmuziek kunt krijgen. Een andere optie is om bladmuziek van internet te halen, maar hierbij kom je vaak bladmuziek tegen dat boven je niveau ligt. Uitdagingen zijn goed, maar zorg ervoor dat je geen te grote uitdaging aan gaat want dan zou je wel eens je motivatie kunnen verliezen. Als je lid bent van de bieb kunt je hier meestal ook terecht voor bladmuziek, aangezien grotere bibliotheken vaak een goede collectie bladmuziek bezitten.
Akkoorden
Als je geen notenschrift wilt leren lezen kun je akkoorden op de piano leren. Maar het is ook een aanvulling op je kennis van het notenschrift. Met akkoorden kun je al snel een zanger begeleiden, maar wil je solo spelen dan heb je eigenlijk wel een melodie nodig om het liedje interessant te maken. Hiervoor moet je dus wel weer noten kunnen lezen.
De piano akkoorden kun je ook op het internet vinden.
Zelfstudie boeken
De volgende boeken zijn zelfstudie boeken voor de piano. Ze beginnen vanaf de basis en hiermee zul je waarschijnlijk een redelijk niveau kunnen bereiken.
- Pianospelen voor Dummies
- Speel piano! Direct!
- Leer jezelf piano