Welke plastic blokfluit is de beste?

Welke plastic blokfluit is de beste? Tot een aantal jaren terug hadden plastic blokfluiten een slechte naam. Ze waren weliswaar goedkoop, maar ze klonken iel en zagen eruit als speelgoed. Houten blokfluiten klonken indertijd aanzienlijk voller. Sindsdien zijn de kunststof blokfluiten sterk verbeterd qua toonkwaliteit, kleuringsmogelijkheden en zuiverheid. Ook hun vormgeving is een stuk beter geworden. Sterker nog, plastic blokfluiten worden tegenwoordig op veel muziekscholen als volwaardige muziekinstrumenten beschouwd. De betere plastic blokfluiten kunnen zelfs prima concurreren met de gemiddelde houten blokfluit. Het mooie is dat sommige plastic blokfluiten op het eerste gezicht op kostbare, houten muziekinstrumenten lijken. En dat terwijl ze veel goedkoper zijn!

De moderne kunststoffen blokfluiten

Nog niet zo gek lang geleden keek de muziekwereld enigszins neer op blokfluiten van kunststof. Tegenwoordig klinken veel betere kunststof blokfluiten minstens zo goed als de goedkopere houten blokfluiten. En, ook niet geheel belangrijk: ze zien er vaak aantrekkelijk uit. En dat terwijl de kunststof blokfluiten nog altijd aanzienlijk voordeliger zijn dan houten fluiten. Geen wonder dat tegenwoordig ook op muziekscholen volop gebruik wordt gemaakt van kunststof blokfluiten.

Kunststof blokfluiten hebben een nadeel: ze hebben een sterkere neiging tot condensvorming dan houten blokfluiten. Tegen condensvorming bestaan echter praktische en goedkope oplossingen zoals het voorverwarmen van de kop in de hand of onder de oksel, een beetje verdund afwasmiddel of een speciaal anticondensmiddeltje dat je in een muziekzaak kunt kopen.

Kunstoffen blokfluiten met een gebogen windkanaal(dak) hebben iets meer last van condensvorming dan fluiten met een recht windkanaal. Daar tegenover staat echter dat blokfluiten met een gebogen windkanaal meer expressiemogelijkheden bieden, een voordeel dat ruimschoots opweegt tegen de iets hogere neiging tot condensvorming.

Wat zijn de betere merken kunststof blokfluiten?

De bekendste en meest gebruikte plastic blokfluiten zijn die van Yamaha. Deze als goed bekend staande fabrikant van een groot assortiment aan kwaliteitsfluiten, levert naast aan een aantal types houten fluiten ook een aantal fluiten van ABS-plastic. De bekendste types plastic fluiten van Yamaha zijn de serie-20 en de serie-30, en de serie-300.

Ook andere blokfluitfabrikanten hebben een of meer types plastic blokfluiten. Zo heeft ook de firma Aulos een groot aantal types plastic blokfluiten in het assortiment. Een bijzondere vermelding verdient de firma Mollenhauer. Deze biedt onder meer een plastic versie uit van Adri’s droomfluit, die ontworpen is door Adriana Breukink, een Nederlands blokfluitbouwster van naam. Helaas is Adri’s droomfluit in de plastic versie op dit moment alleen als sopraanblokfluit verkrijgbaar. Ook andere gerenommeerde blokfluitfabrikanten een of meer kunststoffen studiemodel fluit in hun assortimen. Denk bijvoorbeeld aan Aafab (Aura KS3B-sopraanblokfluit) of Moeck (Moeck 1021 Flauto 1-sopraanblokfluit) of de Engelse blokfluitfirma Dolmetsch (serie Nova Recorders).

Daarnaast worden er veel blokfluiten van fantasiemerken aangeboden. Ook al lijken deze als twee druppels water op die van de kwalteitsmerken, toch blijft hun klank en zuiverheid sterk achter bij die van de modellen van gerenommeerde blokfluitfabrikanten.

Hoe zit het met de verschillende types kunststof blokfluiten?

Van de meeste blokfluiten worden verschillende types (model en/of uitvoering) gemaakt. Niet alle merken zijn verkrijgbaar van de sopraninoblokfluit tot en met de basblokfluit.

Onderstaande blokfluiten zijn vaak zowel verkrijgbaar met een barok- als met Duitse boring. In onderstaand overzicht zijn alleen blokfluiten met een barokboring opgenomen, omdat die boring in Nederland het populairst is. Bij de Yamaha-modellen is aan de 'B' in de code te herkennen dat het om een model met barokboring gaat.

Naast geheel plastic blokfluiten zijn er ook houten blokfluiten met een plastic kop te koop. Een aantal mensen vindt die combinatie van plastic met hout bijzonder geschikt voor beginners op de blokfluit.

Verreweg de meeste verkochte plastic blokfluiten zijn van Yamaha. Daarom wordt in het onderstaand overzicht uitgebreide informatie over de reeks Yamaha-blokfluiten gegeven, plus een verwijzing naar mogelijke alternatieven van andere bekende blokfluitfabrikanten.

Yamaha plastic blokfluiten algemeen

De internationaal gezien hoog in aanzien staande Yamaha-blokfluiten worden standaard geleverd met een stemming van A=442 Hz. Dat maakt dat je op een blokfluiten van dit merk gemakkelijker samenspeelt met andere moderne muziekinstrumenten: tegenwoordig zijn die bijna allemaal niet meer op A=440 Hz zijn gestemd, maar op A=442. Veel oudere, houten blokfluiten zijn iets lager gestemd en dat betekent in de praktijk dat je bij samenspel met dergelijke oudere instrumenten, je de kop wat verder moet uittrekken dan wanneer je met een ander, modern gestemd instrument speelt.

Yamaha ABS-kunststof blokfluiten zijn verkrijgbaar van sopraninoblokfluit tot en met de basblokfluit. De meeste modellen zijn verkrijgbaar in de populaire sopraan- en altblokfluiten.

Yamaha serie 20

De zeer populaire Yamaha 20-serie kunststof blokfluiten is bedoeld voor echte beginners. Deze blokfluiten hebben een heldere, warme klank, klinken zuiver, en spreken zowel in de laagte als in de hoogte gemakkelijk aan. De blokfluiten uit deze serie zijn bijzonder geschikt voor samenspel.

Yamaha serie 30

De Yamaha 30-serie kunststof blokfluiten is voorzien van een gebogen windkanaal. Die constructie maakt een rijkere tonale expressie en een betere projectie mogelijk en is daarom niet alleen interessant voor beginners, maar vooral ook voor gevorderde spelers die er graag een extra instrument bij willen hebben. Ook de blokfluiten uit deze serie zijn speciaal bedoeld voor het spelen in ensembles.

Yamaha serie 300

De Yamaha 300-serie moderne blokfluiten van kunststof zijn voorzien van een gebogen windkanaal en hebben een volle en krachtige toon, vooral in het lage register, en spreken uitstekend aan in het hoge register. Deze plastic blokfluiten zijn zowel geschikt voor solo- als voor ensemblespel.

De modellen 312 en 314 hebben een afwerking van imitatiehoutnerf. Deze twee modellen klinken naar verluidt nog iets interessanter en complexer dan de egaal bruin afgewerkte modellen. De plastic modellen met een ‘III’ in de code zijn de nieuwste modellen met een luxere afwerking van de 'houtnerf’.

Model 312, met een kunststof coating van ‘palissander’, heeft fijne , middelbruine streepjes op een roodbruine achtergrond, en ivoorwitte accenten.

Model 314, met een kunststof coating van ‘Makassar ebbenhout' heeft brede, zwartbruine strepen tegen een warmbruine achtergrond, en ivoorwitte accenten.

Yamaha plastic sopraninoblokfluiten

  • YRN-22B. dit is een tweedelige sopraninoblokfluit in f’’ van bruin ABS-plastic met dubbele barokboring.
  • Yamaha YRN-302 BII. Dit is een iets luxere, driedelige sopranino van bruin plastic waarbij de onderrand van het voetje met ivoorwit is afgezet. Ook dit model heeft een dubbele barokboring.

Andere fabrikanten van plastic sopraninoblokfluiten zijn bijvoorbeeld Aulos en Dolmetsch.

Yamaha plastic sopraanblokfluiten

Alle onderstaande modellen sopraanblokfluit zijn driedelig en voorzien van een dubbele barokboring.
  • Yamaha YRS serie-20 B (de B staat voor barokboring). Deze serie is zeer populair bij kinderen. Dit model sopraanblokfluit wordt vervaardigd van transparant plastic. De Yamaha YRS-20 BB is transparant blauw, de YRS-20 BG is transparant groen en YRS-20BP is transparant roze.
  • Yamaha YRS-24 B. Deze sopraanblokfluit is gemaakt van ivoorwit plastic.
  • Yamaha YRS-32 B. Deze plastic sopraanfluit is uitgevoerd in hoofdzakelijk donkerbruin plastic met ivoorwitte accenten.
  • Yamaha YRS302 B III. Dit type is feitelijk een verbeterde versie van Yamaha YRS-32 B. Dit een sopraanblokfluit die in hoofdzakelijk donkerbruin plastic met ivoorwitte accenten is uitgevoerd.
  • Yamaha YRS-312 B III. Deze sopraanblokfluit heeft een imitatie-palissander afwerking.
  • Yamaha YRS-314 B III. Deze sopraanblokfluit heeft een imitatie-ebbenhouten afwerking.

Yamaha heeft bovenstaande modellen voor de liefhebbers ook in een speciale uitvoering met Duitse boring.

Andere interessante plastic sopraanblokfluiten zijn bijvoorbeeld van Mollenhauer (bijvoorbeeld Adri’s Droomfluit, naar het ontwerp van de Nederlandse blokfluitbouwer Adriana Breukink), van Aulos (bijvoorbeeld de Aulos serie-500 en de serie-700), van Moeck (Moeck 1021 Flauto 1) en van Aafab (Aura KS3B).

Yamaha plastic altblokfluiten

Alle onderstaande modellen altblokfluit zijn driedelig en voorzien van een dubbele barokboring.
  • Yamaha YRA-28 B III. Deze altblokfluit is vervaardigd van ivoorwit plastic.
  • Yamaha YRA-302 B III. Deze altblokfluit is vervaardigd van donkerbruin plastic en vertoont een gelijkenis met de beroemde Rottenbergh-bloklfuiten
  • Yamaha YRA-312 B III. Deze altblokfluit heeft een imitatie-palissander afwerking.
  • YRA-314 BIII. Deze altblokfluit heeft een imitatie-ebbenhouten afwerking.

Andere populaire plastic altfluiten worden bijvoorbeeld vervaardigd door Aulos (verschillende types, bijvoorbeeld van de serie 100, 200, 300 en 500).

Yamaha plastic tenorblokfluiten

Yamaha heeft slechts één type plastic tenorblokfluit met dubbele barokboring: de Yamaha YRT-304 B II. Deze tenor is uitgevoerd in donkerbruin met ivoorwitte accenten. Dit type is voorzien van een dubbel kleppenmechanisme.

Deze kunststof tenorblokfluit krijgt goede reviews qua klank, maar dit model niet speciaal geschikt voor kleine handen. In beginsel kun je het kleppenwerk wel laten aanpassen, maar dat is niet goedkoop.

Een alternatief voor deze tenorblokfluit is bijvoorbeeld de Aulos 211A C.

Yamaha plastic basblokfluit

De kunststoffen basblokfluit met dubbele barokboring van Yamaha is de YRB 302 B II.
met een gebogen kop. Deze blokfluit is van donkerbruin plastic, afgezet met ivoorwitte accenten.

Alternatieve basblokfluiten zijn bijvoorbeeld de Aulos 521 en de Aulos 533, die allebei aanzienlijk duurder zijn dan de basblokfluit van Yamaha.

En wat is nu de beste blokfluit van kunststof?

Op de verschillende internationale blokfluitfora zijn de deelnemers het niet eens over de vraag welke plastic blokfluit het beste klinkt. Sommigen zijn van mening dat van het ene merk de sopraanblokfluit beter klinkt en van het andere bijvoorbeeld de tenorblokfluit of de basblokfluit. Sommige instrumenten klinken beter in de laagte en andere weer beter in de hoogte. Geen wonder dat veel blokfluitisten een hele collectie blokfluiten bezitten!
© 2012 - 2025 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grepentabel voor de blokfluit: het tweede octaafGrepentabel voor de blokfluit: het tweede octaafDe ene blokfluit is de andere niet. Dat heeft deels te maken met het merk en type fluit. Welke grepen voor het tweede oc…
Grepentabel voor de blokfluit: het laagste octaafGrepentabel voor de blokfluit: het laagste octaafDeze grepentabel voor de blokfluit is geschikt voor zowel de sopraan- en de altblokfluit als voor de tenor- en de basblo…
De blokfluit als eerste muziekinstrumentDe blokfluit als eerste muziekinstrumentVraag aan een instrumentalist naar zijn eerste muziekinstrument en de kans is groot dat hij begint over de blokfluit. Wa…
Is een blokfluit van plastic net zo goed als van hout?Is een blokfluit van plastic net zo goed als van hout?Vormt de kunststoffen blokfluit een serieuze concurrent voor de houten blokfluit? Passen plastic en houten blokfluiten g…

Antonín Dvorak: leven en werk van een bijzonder componistAntonín Dvorak: leven en werk van een bijzonder componistHoe verliep de jeugd van Antonín Dvořák? Welke muziekinstrumenten leerde hij zelf bespelen? Hoe werd hij beroepsmus…
Piano leren spelen door zelfstudiePiano leren spelen door zelfstudieDe piano is een prachtig instrument, waarmee je als je een beetje noten kan lezen al gauw de meest fantastische muziek k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aleza, Pixabay
  • Plastic recorders; Antique Sound Workshop; http://www.aswltd.com/guiderec.htm#plastic
  • Yamaha blokfluiten: productoverzicht; http://nl.yamaha.com/nl/products/musical-instruments/winds/recorders/
  • Diverse internationale blokfluitfora
  • Blokfluit; Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/Blokfluit
  • Afbeelding naast Inleiding: Blokfluitgroep van de Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Eugenio Hansen, OFS; Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flautarium_.JPG
Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.