Xan, 16-01-2015
Hoe kan ik het beste papieren bladmuziek in Musescore zetten.?
heb heel veel met musescore gewerkt en handmatig de noten ingevoerd.
Nu ga ik voor een visueel gehandicapte de partijen in de computer zetten, zodat zij ze kan afspelen en uit haar hoofd gaat leren.
M.a.w. zou er een snellere manier zijn om die partijen in musescore te krijgen,?
Met vriendelijke groet van Xan
Reactie infoteur, 19-01-2015
Hallo Xan, bedankt voor je vraag. Ik begrijp dat het de bedoeling is dat een visueel gehandicapte bepaalde muziek kan afspelen en uit het hoofd leren. Overigens, wist je dat er verschillende mogelijkheden voor blinden en slechtzienden zijn om zelf muziek te maken? Zo bestaat er bladmuziek in braillenotatie (en om dat te leren lezen, bestaat er een gratis cursus. En wat misschien ook een idee zou kunnen zijn, de zogenaamde abc-notatie; zie bijv: http://nl.wikipedia.org/wiki/Abc-notatie (ik neem aan dat betrokkene over een brailleregel op zijn of haar computer beschikt). En Zo zijn er nog meer speciale mogelijkheden, maar dat was je vraag niet. Dus laat ik me beperken tot het antwoord op je vraag.
Mijn volgende antwoord is gebaseerd op mijn kennis van het veelzijdige muzieknotatieprogramma Harmony Assistant Zelf zou ik de kwestie als volgt aanpakken:
1. Eerst googelen of de bladmuziek ook te vinden is op midi, vervolgens het bestand importeren en waar nodig aanpassen aan de bladmuziek.
2. Als je keyboard (of digitale piano) kunt spelen: je keyboard aan je computer verbinden en langs die weg al spelen de gegevens 'inkloppen'. Feitelijk creëer je op die manier je eigen midibestand dat je vervolgens weer kunt importeren in je muzieknotatieprogramma. Daarna zal nog wel enige handmatige nabewerking nodig zijn.
3. Proberen of ocr muzieknotatie tegenwoordig beter werkt dan pakweg tien jaar geleden (toen ikzelf daarmee teleurstellende resultaten mee boekte). Google maar eens op "ocr music notation software" en kijk of je een geschikt programma kunt vinden. (OCR staat voor 'Optical Character Recognition') Sommige muziekscanprogramma's zijn gratis of geven je gelegenheid om het programma enige tijd uit te proberen.
Jan Aerts, 11-05-2013
Mevrouw, mijnheer,
Ik zou graag mijn klavier (roland ce50) aansluiten op mijn Mac-computer om, met een notatieprogramma, de gespeelde muziek te kunnen noteren.
Hoe sluit ik dat aan? Heb ik nog andere apparatuur nodig? welk programma kan u aanbevelen?
Alvast dank voor een reactie
met vriendelijke groet
jan
Reactie infoteur, 14-05-2013
Je hebt een midi-kabeltje nodig met uitgangen (5 pinnen? USB?) die geschikt zijn voor jouw digitale piano en voor je Mac-computer. Zo'n kabeltje heb je al vanaf minder dan 5 euro tot enkele tientjes.
Daarnaast heb je een muzieknotatieprogramma nodig. Zelf werk ik graag met Harmony Assistant. Ik heb ooit vanaf een Casio-keyboard via een midi-kabeltje een verbinding gemaakt met mijn Windows-laptop. Het bleek mogelijk om vanaf Harmony Assistant de op het keyboard ingespeelde noten te importeren.
Als je bijvoorbeeld al Finale of Sibelius bezit, zou ik in jouw geval het met die muzieknotatieprogramma's proberen.
Als je nog geen muzieknotatieprogramma bezit, zou ik eerst eens aan de slag gaan met het gratis programma MuseScore; dat heeft ook een import- (en exportfunctie) voor midi.
Houd er rekening mee dat je geïmporteerde midi-bestanden enigszins moet nabewerken voor een min of meer bevredigend resultaat. Maar net als veel andere mensen vind ik het minstens zo handig om de muzieknoten stuk voor stuk met de hand in te typen.
George, 09-05-2012
Geachte heer/mevrouw
Ik ben op zoek naar een muziek notatie programma (software). Ik bespeel de klarinet en zit bij een orkest. Om nu de moeilijke stukken sneller goed en foutloos in te studeren zoek ik nu een niet te moeilijk programma.
In u relaas omschrijft u, in Meespelen in een muziek notatie, pressies wat ik zoek. Welk software programma is dit? Kan ik deze op een Mac downloaden? Wat is de prijs van deze software.
Met een vriendelijke groet
George
Reactie infoteur, 09-05-2012
Beste George,
Hartelijk dank voor uw belangstelling voor het artikel over muzieknotatiesoftware.
Voor uw doel is het open source programma MuseScore heel geschikt. Er is een Nederlandstalige versie van. Het programma is platformonafhankelijk en werkt daarom goed op een Mac. Bovendien is MuseScore gratis!
Hier is de link naar de Nederlandstalige versie: http://musescore.org/nl U vindt op die site ook een praktische handleiding ('handboek') en er is een actief forum.
De klarinet is een transponerend instrument. Als u op een besklarinet bijvoorbeeld een C speelt, klinkt er een bes. Bij de instellingen van het programma dient u daarom aan te geven dat u een transponerend instrument speelt dat een hele toon lager klinkt dan genoteerd staat. Vervolgens kunt u de noten van de lastige passages van een muziekstuk ongewijzigd overnemen (u hoeft dan dus niet zelf te transponeren).
Misschien is het voor u ook een idee om het artikel over het instuderen van muziek met behulp van BestPractice 1.03 te lezen. U vindt dit artikel op: http://muziek-en-film.infonu.nl/instrumenten/79870-zelfstandig-bladmuziek-instuderen-met-bestpractice.html