Sopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoon

Sopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoon Speel je sopraansaxofoon of tenorsaxofoon en wil je muziek spelen uit een boek met cd voor altsaxofoon? Hoe pak je dat snel en makkelijk aan met behulp van het softwareprogramma BestPractice? Je hoeft dan niet te transponeren, maar je speelt de noten gewoon zoals die in je bladmuziek staan. BestPractice past de toonhoogte van de muziek aan die van je muziekinstrument aan. Zo heb je, als je sopraansax of tenorsax speelt, veel meer keus qua bladmuziek met cd die voor de altsaxofoon is bedoeld.
Sopraansaxofoon / Bron: Sylenius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sopraansaxofoon / Bron: Sylenius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Muziekboeken met cd voor saxofoon

Voor sopraansax of tenorsax is er aanzienlijk minder bladmuziek met cd te koop dan voor altsax. Voor altsaxofoon bestaat er een ruime collectie aan complete lesmethoden en speelboeken. Denk wat de speelboeken betreft aan bijvoorbeeld solostukken met begeleiding op het gebied van jazz, pop, klezmer, klassiek of barok, maar ook aan bijvoorbeeld duetten voor twee altsaxofoons.

Om een boek met een 'play along'-cd voor altsax mee te kunnen spelen zonder de noten te hoeven transponeren, gebruik je Robert Moerlands gratis programma Best Practice 1.03. Daarmee kun je onder andere de afspeelhoogte van de meespeelcd aan jouw muziekinstrument aanpassen.
Logo van BestPractice 1.03 / Bron: Logo BestPracticeLogo van BestPractice 1.03 / Bron: Logo BestPractice

Op je sopraansax meespelen met een begeleidingscd voor tenorsax

Als je sopraansaxofoon speelt en je vindt een uitgave met meespeel-cd die bedoeld is voor tenorsaxofoon, heb je geluk.

De tenorsax klinkt namelijk precies een octaaf lager dan de sopraansax. Met hetzelfde notenbeeld en dezelfde grepen klink je op de sopraansax dus een octaaf hoger dan op de tenorsax.

De afstand van een toon tot een andere toon die een octaaf eronder of erboven ligt, maakt dat die tonen zo sterk verwant klinken dat ze als het ware samensmelten. Speel je bijvoorbeeld de noot C een octaaf hoger of lager, dan hoor je weer een noot C. En dat geldt ook voor alle andere muzieknoten (zo klinkt de noot D een of meer octaven hoger of lager gespeeld ook als een D).

Daarom kun je als sopraansaxofonist met gerust hart een 'play along'-muziekboek voor de tenorsax gebruiken zonder dat je de afspeelhoogte van de cd hoeft te veranderen.

Uiteraard klinkt de stempartij die je op je sopraansax speelt een octaaf hoger dan wanneer je diezelfde partij op een tenorsax zou spelen. Muzikaal gezien klinkt de sopraansaxofoon echter prima samen met de 'play along'-cd als de tenorsaxofoon. Soms klinken de door een begeleidingspartij op cd ondersteunde solo's op een sopraansaxofoon zelfs nog beter dan op de tenorsaxofoon waarvoor de muziek is bedoeld.

Menu van BestPractice 1.03 / Bron: Screenshot BestPracticeMenu van BestPractice 1.03 / Bron: Screenshot BestPractice
Theoretisch zou je met BestPractice de begeleidende cd een heel octaaf hoger kunnen laten klinken, maar dat gaat sterk ten koste van de natuurlijke kwaliteit van het geluid dat uit je luidsprekers komt.

Een berekende toonhoogte klinkt nu eenmaal minder natuurlijk dan de oorspronkelijke toonhoogte waarop het muziekstuk is opgenomen. En hoe minder je aan de afspeelhoogte verandert, des te natuurlijker klinkt de muzikale begeleiding.

Daarom kun je een begeleidingscd voor de tenorsaxofoon het beste meespelen op je sopraansaxofoon zonder iets aan de afspeelhoogte te veranderen.

Op je sopraansax meespelen met een begeleidingscd voor altsax

BestPractice 1.03 kan goede bewijzen verlenen als je op je sopraansax of tenorsax met een begeleidingscd voor altsax wilt meespelen.

Je zet de afspeelhoogte in BestPractice dan op 4 halve tonen lager of 7 halve tonen hoger. In het algemeen klinkt de muziek natuurlijker als je die slechts 4 halve tonen lager zet dan wanneer je die wel 7 halve tonen hoger zet. In beide gevallen heeft de begeleiding dan de juiste noten om mee mee te spelen. Het verschil is dat in het eerste geval de begeleiding een heel octaaf lager klinkt dan in het tweede geval.

De afspeelhoogte van de cd kun je met behulp van BestPractice veranderen door in de rechterkolom direct onder het midden met de cursor in het veld Afspeelhoogte te schuiven tot je het gewenste aantal halve noten omhoog of omlaag hebt bereikt.

Door gebruik te maken van een freeware programma als BestPractice krijg je veel meer keus uit muziekboeken met cd. Dit gemakkelijke programma heeft nog meer aantrekkelijke mogelijkheden, zoals de mogelijkheid om een stuk in een door jouw gewenst tempo af te spelen zonder (automatisch) de afspeelhoogte te veranderen.

Overigens kun je er wel voor kiezen om een stuk bijvoorbeeld 4 halve tonen lager en op 80% van de oorspronkelijke snelheid af te spelen. Ook kun je bijvoorbeeld, al dan niet in combinatie met andere opties, een bepaalde passage uit het muziekstuk selecteren en telkens automatisch herhalen. Bovendien is het mogelijk om het stuk inclusief alle door jou aangebrachte aanpassingen op te slaan als .wav-bestand (dit is het soort bestand dat door audiocd's wordt gebruikt).

Lees verder

© 2011 - 2024 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoon is een veelzijdig instrument. Je kunt er vrijwel alle soorten muziek op spelen: van jazz tot reggae en van r…
Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"Je bent beginner op de saxofoon en zoekt een goede lesmethode. Eigenlijk wil je door middel van zelfstudie saxofoon lere…
Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 2"Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 2"Je hebt de saxofoonmethode "Horen, lezen & spelen, deel 1" (De Haske) doorgewerkt of jezelf reeds op een andere manier a…
Disney solo's (bladmuziek met cd)recensieDisney solo's (bladmuziek met cd)Houd je van de muziek uit Disney-films en bespeel je zelf een muziekinstrument? En heb je al een jaar of drie of vier mu…

Klarinetmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"Klarinetmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"Ben je als complete beginner op de klarinet op zoek naar een geschikte lesmethode? Zoek je een populaire en gedegen klar…
Een digitale piano (elektrische piano) kopenEen digitale piano (elektrische piano) kopenDe aanschaf van een digitale piano biedt vele mogelijkheden. Zelfs als je een beperkt budget hebt is het vaak moeilijk o…
Bronnen en referenties
  • BestPractice: An open-source audio time-stretching tool for Windows; http://bestpractice.sourceforge.net/
  • Zelfstandig bladmuziek instuderen met BestPractice; An Schrijfstra; http://muziek-en-film.infonu.nl/instrumenten/79870-zelfstandig-bladmuziek-instuderen-met-bestpractice.html
  • Afbeelding met onderschrift 'Sopraansaxofoon'; Sylenius;Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soprano_saxophone.jpg
  • Afbeelding bron 1: Sylenius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Logo BestPractice
  • Afbeelding bron 3: Screenshot BestPractice
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 05-04-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.