Je eerste saxofoon kopen of huren?

Je eerste saxofoon kopen of huren? Je wilt graag saxofoon leren spelen. Wil je eerst een sax huren? Of liever direct een studie-instrument kopen? Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een gereviseerde saxofoon? Wat zijn populaire merken studiesaxen? Hoe zit het met Yamaha, Jupiter, Trevor James, Buffet Crampon, First Sax of Prelude? Welke pluspunten heeft het kopen van een nieuwe of tweedehands sax? Zou een muziekinstrument in bruikleen iets zijn voor jou? Op welke aspecten let je voordat je gaat huren of kopen?

Je eerste saxofoon huren?

Een gebruikelijke manier om snel aan een goed speelbare saxofoon te komen, is er eentje bij een goede muziekhandel te huren. Soms krijg je daarbij de mogelijkheid om het instrument later voordelig te kopen.

Nieuwe of gereviseerde gehuurde saxofoon?

Sopraansaxofoon / Bron: Sylenius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sopraansaxofoon / Bron: Sylenius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het door jou gehuurde instapinstrument is meestal nieuw, maar sommige vakhandelaren verhuren ook gebruikte, gereviseerde instrumenten. Zo'n gereviseerd huurinstrument is soms een instapinstrument. Je kunt ook boffen met een goed instrument uit een hogere prijsklasse. De winkelier heeft zo'n instrument dan meestal gekocht van een saxofonist die zijn instrument heeft ingeruild voor een instrument uit een hogere prijsklasse.

Huren van een vertrouwde vakhandel betekent dat je een speelklaar muziekinstrument in handen krijgt. Veel beginners krijgen de eerste dagen of weken in het totaal geen of een merkwaardig kwakend geluid uit hun saxofoon. Dat ligt bij een goed afgestelde saxofoon niet aan het muziekinstrument, maar aan het feit dat het leren blazen van mooie tonen op een sax een kunst op zich is. Pas na flink wat oefenen ga je fraaie geluiden uit je sax krijgen. Als je je sax niet bij een vertrouwd adres hebt gekocht, weet je niet of het probleem aan de sax ligt, dan wel aan jouw nog ongetrainde embouchure.

Populaire merken te huren saxofoons

Als huurinstrumenten worden vaak de instapmodellen van goed bekend staande merken aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan: Yamaha, Jupiter, Trevor James, Buffet Crampon, First Sax of Prelude. Het gaat vaak om dezelfde types instrumenten als die docenten van de muziekschool aan startende saxofonisten adviseren. Al deze saxofoons zijn goed geschikt voor serieuze beginners.

Altsaxofoon / Bron: TR001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Altsaxofoon / Bron: TR001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Volgens een aantal docenten en muziekspeciaalzaken hebben Yamaha-studiesaxen een streepje voor, omdat die al heel wat jaren technisch van goede kwaliteit zijn. Andere docenten geven de voorkeur aan een van de andere instapmodellen, omdat die soms een wat warmere toon geven.

Soms worden er ook types saxofoons voor gevorderde saxspelers aangeboden. Dan gaat het niet alleen om de duurdere typen van de al eerder genoemde merken, maar ook om echte topmerken als Selmer, Yanagisawa, Mauriat, Lemonde of Keilwerth. Of de duurdere types van Yamaha.

Kosten van huur of huurkoop van een saxofoon

Besluit je een saxofoon te huren, dan betaal je een borgsom en een aantal maanden huur. Soms kun je tijdens of na de huurtermijn je sax voor een ander huurinstrument inruilen of je gehuurde instrument kopen.

Het is verstandig om van tevoren te bedenken hoelang je de sax waarschijnlijk wilt huren. Vaak is de minimale termijn drie tot zes maanden. Bij sommige vakhandels mag je een instrument maximaal een half jaar huren, bij anderen niet langer dan een jaar en bij weer anderen maakt het helemaal niets uit. Bij sommige zaken is tussentijdse beëindiging van de huur mogelijk. Bij andere winkels zit je aan de overeengekomen termijn vast.

Het komt weleens voor dat je zowel de borgsom als de complete huursom vooraf moet betalen. In andere gevallen mag je de huursom via automatische incasso voldoen.

Als je huurtermijn erop zit, krijg je de borgsom terug. Dat wil zeggen: als je het instrument in goede staat inlevert. Is deze gehuurde saxofoon je goed bevallen, dan kun je deze meestal binnen een bepaalde periode tegen een aantrekkelijke korting kopen of kun je korting op de aankoop van een andere saxofoon krijgen. In feite gaat het hier om een vorm van huurkoop.

De hoogte van de borgsom verschilt per leverancier. De maandelijkse huurprijs is afhankelijk van het type instrument en of het nieuw dan wel gebruikt is. De huurprijs van een saxofoon hangt af van het gehuurde type. De kosten per maand liggen meestal ergens tussen de 25 euro (instapmodel) en de 50 euro (een model voor gevorderden).

De prijzen en de voorwaarden van de verschillende verhuurders van saxofoons variëren. Sommige muziekhandelaren brengen naast de huurprijs ook administratie- en verzekeringskosten in rekening. Bij andere muziekhandels zijn dergelijke kosten in het maandtarief inbegrepen.

Denk je aan koop na huur, bedenk dan dat de aanschafprijs van een huurkoopinstrument doorgaans wat hoger ligt dan de koopprijs voor het direct kopen van een instrument.

Wanneer is het huren van een saxofoon een interessante optie?

Misschien aarzel je nog na het lezen van de informatie over muziekinstrument en persoonlijkheid over de vraag of de saxofoon het instrument is dat het best bij je past. Twijfel of je misschien toch liever de klarinet wilt leren spelen, lees dan eens het artikel Klarinet of saxofoon.

Kies je in zo'n geval voor huur, dan kun je gemakkelijk in de praktijk onderzoeken of een bepaald instrument iets voor jou is. Na afloop van de huurperiode, kun je dan bovendien beter kiezen welk merk en type saxofoon bij jou past. Eenvoudigweg omdat tegen die tijd je oren beter weten waarop ze willen letten en omdat je embouchure intussen zodanig getraind is dat je weet welke sax het fijnst voor jou speelt.

Je eerste saxofoon kopen?

Soms wil je liever direct een saxofoon kopen in plaats van huren. Koop is omgerekend doorgaans voordeliger dan huren. Ook als je nu al weet dat je na een paar jaar een instrument uit een duurdere klasse wilt kopen, kan het verstandig zijn eerst met een goed startersinstrument te beginnen.

Populaire merken saxofoons

Beginners die een saxofoon willen kopen, volgen vaak het advies van hun docent op het gebied van merk en type. Vaak gaat het om de bekende instapinstrumenten die ook vaak als huurinstrumenten te verkrijgen zijn.

Hierboven werden al de bekende merken Yamaha, Jupiter, Trevor James, Buffet Crampon, First Sax of Prelude genoemd. De instapmodellen van deze merken zijn uitstekend geschikt voor de eerste jaren les op de muziekschool. Vaak klinken deze studiesaxen nog beter als je er een kwaliteitsmondstuk bij koopt. Je kunt natuurlijk ook direct kiezen voor de koop van een instrument van hoge kwaliteit. Denk dan bijvoorbeeld aan: Selmer, Yanagisawa, Mauriat, Lemonde of Keilwerth. Ook een merk als Jupiter heeft tegenwoordig betaalbare topmodellen in de Jupiter Artist Serie.

Aanschafkosten van een studiesaxofoon

Al vanaf ongeveer 750 euro kun je een geschikte saxofoon kopen die geschikt is voor serieuze beginners. Nadat je daarop een aantal jaren fijn hebt gespeeld, kan het zijn dat je behoefte hebt aan een instrument met een nog rijkere klank en nog sneller reagerende kleppen.

Populaire altsaxofoons die vaak door muziekscholen aan beginners worden aangeraden, zijn bijvoorbeeld de Yamaha YA275 of een Yamaha YAS475. Daarnaast staan voor beginnende saxofonisten als voordelig en geschikt aangeschreven: diverse modellen van Jupiter, Trevor James, Buffet Crampon en Prelude.

Sommige winkels geven aantrekkelijke kortingen op de adviesprijzen van muziekinstrumenten. Daarom is een vergelijkend prijsonderzoek altijd de moeite waard. Bedenk wel dat sommige goedkopere winkels saxofoons verkopen zonder die eerst te hebben afgesteld. Soms krijgen muziekinstrumenten het zwaar te verduren tijdens het transport van de fabrikant naar de winkel. Je kunt dan de pech hebben dat je sax dan misschien onnodig zwaar speelt. Dat komt dan omdat de kleppen niet meer perfect sluiten na al het gerammel onderweg. Daarom loopt de betere vakman alle saxen, ook de nieuwe, helemaal na en stelt die zo nodig bij. Pas daarna komt het instrument beschikbaar voor de verkoop.

Op het internet worden ook spotgoedkope saxofoons van verschillende fantasiemerken te koop aangeboden. Vaak komen die uit Taiwan, China of Korea. Jammer genoeg hebben deze saxvormige objecten vooral een decoratieve waarde. Vaak kost het goed laten afstellen van zo'n sax meer dan de aanschafkosten zelf, omdat afstellen een tijdrovende klus. Bovendien zitten saxen van exotische merken technisch vaak zo slecht in elkaar dat ze al weer snel een nieuwe afstelbeurt nodig hebben. De instapinstrumenten van de bekende merken zitten technisch prima in elkaar, waardoor eventuele probleempjes snel kunnen worden opgelost. Daarom ben je met een merksaxofoon uiteindelijk voordeliger uit.

Wanneer is de koop van een saxofoon een interessante optie?

Instapmodellen van merksaxofoons leveren bij inruil voor een instrument van een hogere prijsklasse of op de tweedehandsmarkt (bijvoorbeeld marktplaats.nl) een goede verkoopprijs op. Al met al betaal je dan uiteindelijk minder dan wanneer je eenzelfde instrument zou hebben gehuurd of wanneer je een goedkope oosterse sax zou hebben gekocht. Er is nauwelijks vraag naar tweedehands saxen van onbekende merken.

Sommige beginners kiezen liever direct voor een van de wat duurdere modellen van de reeds eerder genoemde merken Yamaha, Jupiter, Trevor James of Buffet Crampon of voor een van de andere kwaliteitsmerken. Denk dan bijvoorbeeld aan topmerken als Selmer, Yanagisawa, Mauriat, Lemonde of Keilwerth.

Zoek je een nieuwe of tweedehands saxofoon?

Op het eerste gezicht lijkt een tweedehands saxofoon goedkoper dan een nieuwe. Helaas zijn beginnende saxofonisten doorgaans niet in staat om zelfstandig te zien of te horen of een instrument aan een (dure!) revisie toe is.

Kies je voor een tweedehands instrument, test deze dan liefst eerst samen met je docent of een ervaren saxofonist uit. Met een beetje geluk kun je dan een mooi en goed onderhouden instapinstrument tegen een zacht prijsje op de kop tikken of een al wat oudere, gereviseerde saxofoon in de betere klasse tegen een voordelige prijs bemachtigen.

Koop je een tweedehands saxofoon in een muziekhandel, krijg je er vaak bovendien garantie van die winkel op. Soms krijg je het recht het instrument al dan niet met enige bijbetaling binnen een bepaalde tijd om te ruilen voor een ander gebruikt instrument uit die zaak.

Uiteraard heeft het kopen van een nieuwe saxofoon een aantal unieke voordelen. Van een nieuw en perfect blinkend gelakt instrument gaat een speciale uitstraling uit. En de fabrieksgarantie op nieuwe saxofoons is natuurlijk ook een plus. Bovendien spreekt het voor zich dat het een aantrekkelijk idee kan zijn dat je de allereerste eigenaar van deze sax bent.

Een saxofoon in bruikleen?

In sommige gevallen hoef je niet (direct) te kiezen voor huren of kopen van een saxofoon. Sommige muziekverenigingen geven muziekinstrumenten in bruikleen aan hun leden. Altsaxofoons en tenorsaxofoons behoren tot de bezetting van harmonieorkesten. Bij fanfares spelen naast altsaxofoons en tenorsaxofoons ook sopraansaxofoons mee.

Vaak gaat het bij bruikleen van instrumenten van een muziekvereniging om gebruikte, maar goed onderhouden saxofoons. Je beschikt dan voor de duur van je lidmaatschap van de muziekvereniging over een kwaliteitsinstrument

Een dergelijk traject kan een aantrekkelijk alternatief vormen voor huren of kopen, dat wil zeggen als het lid zijn van een muziekvereniging jou aantrekkelijk lijkt. In dat geval heb je wellicht iets aan het artikel over het beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassband.

Samenvatting en conclusie

Wil je beginnen met saxofoon spelen, kies je doorgaans voor huur, huurkoop of koop. Soms is bruikleen via een muziekvereniging een alternatief. Kies je niet voor huur, maar voor de aankoop van een sax, kun je kiezen tussen een nieuwe en een tweedehands saxofoon. Alle opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat de beste optie is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie.

Lees verder

© 2011 - 2025 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoon is een veelzijdig instrument. Je kunt er vrijwel alle soorten muziek op spelen: van jazz tot reggae en van r…
Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?Eerst klarinet later saxofoon leren spelen?De klarinet en de saxofoon zijn allebei houtblaasinstrumenten die met een enkel riet worden bespeeld. Kinderen die saxof…
De saxofoon van Adolphe SaxDe saxofoon van Adolphe SaxDe saxofoon is een muziekinstrument dat zijn oorsprong in de 19de eeuw vindt. De Belg Adolphe Sax was de zoon van een in…
Sopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoonSopraansaxofoon en meespeelcd's voor altsaxofoonSpeel je sopraansaxofoon of tenorsaxofoon en wil je muziek spelen uit een boek met cd voor altsaxofoon? Hoe pak je dat s…

Een digitale piano (elektrische piano) kopenEen digitale piano (elektrische piano) kopenDe aanschaf van een digitale piano biedt vele mogelijkheden. Zelfs als je een beperkt budget hebt is het vaak moeilijk o…
Je eerste dwarsfluit kopen of huren?Je eerste dwarsfluit kopen of huren?Je wilt graag dwarsfluit leren spelen en je hebt nog niet besloten of je eerst wilt huren of dat je direct een studie-in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ommeh At English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Foto van saxofoons in de inleiding is gemaakt door Ommeh en in het publieke domein gebracht door de auteur; http://en.wikipedia.org/wiki/File:CurvedSopranoAltoTenorSaxophoneComparison.jpg
  • Afbeelding met onderschrift 'Sopraansaxofoon', gemaakt door Sylenius;Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soprano_saxophone.jpg
  • Foto met onderschrift 'Altsaxofoon', gemaakt door TR001; Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saxophone_alto.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sax1.JPG
  • Afbeelding bron 1: Sylenius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: TR001, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 24-06-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.