Je eerste dwarsfluit kopen of huren?
Je wilt graag dwarsfluit leren spelen en je hebt nog niet besloten of je eerst wilt huren of dat je direct een studie-instrument wilt kopen. Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een gereviseerde fluit? Welke pluspunten heeft de aanschaf van een nieuwe of tweedehands dwarsfluit? Zou een muziekinstrument in bruikleen van een harmonieorkest iets voor jou zijn? Wat zijn populaire en kwalitatief goede studiefluiten? Op welke aspecten let je voordat je jouw keuze bepaalt?
Je eerste dwarsfluit huren?
Een eenvoudige, snelle en vertrouwde manier om aan een dwarsfluit te komen is naar een goede muziekhandel te gaan en daar een dwarsfluit te huren, al dan niet met de mogelijkheid van koop.
Denk je erover om je eerste dwarsfluit te huren, dan zijn de antwoorden op de volgende vragen van belang .
Wil je een nieuwe of gereviseerde gehuurde dwarsfluit?
Meestal huur je een nieuw instapinstrument, maar een aantal vakhandels verhuurt ook gereviseerde instrumenten. Een gereviseerd huurinstrument is soms een instapinstrument, maar het kan ook gaan om een instrument uit een hogere prijsklasse. De winkelier heeft zo'n instrument dan doorgaans verkregen van een dwarsfluitist die zijn instrument heeft ingeruild voor een dwarsfluit uit een hogere prijsklasse.
Huur je instrument via de vakhandel of de muziekschool
Kies je voor huren bij een vakhandel, dan kun je erop vertrouwen dat je met een speelklaar muziekinstrument naar huis gaat. Je bent er dan redelijk zeker van zijn dat het hese geluid dat je de eerste dagen of weken uit je dwarsfluit krijgt, niet aan het muziekinstrument zelf ligt, maar aan het feit dat het leren blazen van een mooie toon nu eenmaal zijn tijd nodig heeft. Ook als je via de muziekschool huurt, kun je erop vertrouwen dat je een geschikt instrument in handen krijgt.
Wat zijn populaire merken te huren dwarsfluiten?
Als huurinstrumenten worden vaak de instapmodellen van de merken Yamaha, Trevor James, Pearl, Jupiter, Buffet Crampon of Armstrong aangeboden. Het gaat vaak om dezelfde types instrumenten als die docenten van de muziekschool aan startende dwarsfluitisten adviseren. Al deze dwarsfluiten zijn goed geschikt voor serieuze beginners. Welke dwarsfluiten geschikt zijn voor kinderen vind je in de artikelen
Kinderdwarsfluit voor het jonge kind en
Dwarsfluiten met gebogen kopstuk.
Wat zijn de kosten van huur of huurkoop van een dwarsfluit?
Kies je voor huren van een dwarsfluit, dan betaal je een borgsom en een maandelijkse huur. In een aantal gevallen kun je tijdens de huurtermijn je instrument voor een ander huurinstrument omruilen of je kunt je gehuurde instrument kopen.
Bedenk van te voren hoe lang je het instrument waarschijnlijk wilt huren. Vaak ben je verplicht de dwarsfluit voor een periode van minimaal drie tot zes maanden te huren. Soms kun je volgens de voorwaarden van de winkel een instrument niet langer dan een half jaar huren, soms niet langer dan een jaar. Bij sommige winkels kun je de huur tussentijds beëindigen. Bij andere winkels zit je aan de afgesproken termijn vast.
Hoe zit het met de borgsom?
Soms moet je niet alleen de borgsom vooraf voldoen, maar moet je ook de hele huursom vooraf betalen. In andere gevallen mag je de huursom via automatische incasso betalen.
Na afloop van de huurtermijn krijg je de borgsom terug als je het instrument weer in goede staat inlevert. Bevalt deze gehuurde dwarsfluit je goed, kun je deze vaak binnen een bepaalde periode tegen een aantrekkelijke korting kopen of kun je korting op de aankoop van een andere dwarsfluit krijgen. In feite gaat het hier om een vorm van huurkoop.
De hoogte van de borgsom ligt doorgaans op ongeveer een kwart van de koopprijs. De maandelijkse huurprijs is afhankelijk van het type instrument en of het nieuw dan wel gebruikt is. Een vuistregel is dat de huurprijs van een dwarsfluit, afhankelijk van het gehuurde type meestal ergens tussen de ongeveer dan 15 euro en de 25 euro per maand ligt.
Voer een prijsvergelijking uit
Het kan zinvol zijn de prijzen en de voorwaarden van de verschillende verhuurders van dwarsfluiten te vergelijken. Een aantal muziekhandelaren brengt naast de huurprijs ook administratie- en verzekeringskosten in rekening. Bij andere muziekhandels zijn dergelijke kosten in het maandtarief inbegrepen.
Mocht je belangstelling hebben voor huren of kopen, bedenk dan dat de aanschafprijs van een huurkoopinstrument doorgaans wat hoger ligt dan de koopprijs voor het direct kopen van een instrument.
Wanneer is het huren van een dwarsfluit een interessante optie?
Ben je er nog niet helemaal van overtuigd dat de dwarsfluit het instrument is dat het beste bij jouw persoonlijkheid past, lees dan eens het artikel over
muziekinstrument en persoonlijkheid, of meer in het bijzonder over de
dwarsfluit en persoonlijkheid.
Het huren van een muziekinstrument is een praktische manier om te onderzoeken of een bepaald instrument iets voor je is. En dankzij de ervaring die je in de huurperiode opdoet, kun je bij de aankoop van een volgend instrument beter bepalen welk merk en type dwarsfluit het beste bij jou past.
Voor jongere kinderen (met korte armen) kan het zinvol zijn om eerst een fluit met een gebogen kop te huren.
Je eerste dwarsfluit kopen?
Soms wil je liever direct een dwarsfluit kopen in plaats van huren. Koop is omgerekend doorgaans voordeliger dan huren. Ook als je nu al weet dat je na een paar jaar een beter instrument wilt kopen, kan het verstandig zijn eerst een goed startersinstrument te kopen.
Denk je erover om een dwarsfluit te kopen, dan wil je antwoord op de volgende vragen.
Wat zijn populaire merken dwarsfluiten?
Beginners die een dwarsfluit willen kopen, volgen vaak het advies van hun docent op het gebied van merk en type. Vaak gaat het om de bekende instapinstrumenten.
Hierboven werden al de bekende merken Yamaha, Trevor James, Pearl, Jupiter, Buffet Crampon of Armstrong aangeboden genoemd. De instapmodellen van deze merken zijn uitstekend geschikt voor de eerste jaren les op de muziekschool. Welke dwarsfluiten geschikt zijn voor kinderen vind je in de artikelen
Kinderdwarsfluit voor het jonge kind en
Dwarsfluiten met gebogen kopstuk.
Wat zijn de kosten van de aanschaf van een studiefluit?
Al vanaf ongeveer 600 euro kun je een geschikte dwarsfluit kopen waarvan je als serieuze beginner een aantal jaren plezier kan hebben en waarvoor je vaak nog een interessante inruilprijs kunt krijgen als je later een instrument uit een duurdere klasse wilt kopen.
Populaire studiedwarsfluiten die vaak door muziekscholen aan beginners worden aangeraden, zijn bijvoorbeeld de Yamaha YFL 271 of YFL311.
Adviesprijzen en kortingen daarop
Een aantal vakhandels geeft aantrekkelijke kortingen op de adviesprijs van dwarsfluiten. Het loont dus de moeite om een vergelijkend prijsonderzoek te doen. Overigens verkopen sommige goedkopere aanbieders dwarsfluiten zonder die eerst te hebben afgesteld. Als je pech hebt dat jouw instrument een ruige reis van de fabrikant naar de winkel heeft gemaakt, speelt je fluit dan misschien onnodig zwaar, omdat vanwege al het gerammel onderweg de kleppen niet perfect sluiten. De betere dealers lopen daarom ook elk spiksplinternieuw instrument eerst na en stellen die zo nodig bij voordat ze die verkopen.
Fantasiemerken fluiten
Op het internet worden ook spotgoedkope dwarsfluiten van verschillende fantasiemerken te koop aangeboden. Vaak komen die uit China of Taiwan. Jammer genoeg hebben die vooral een decoratieve waarde.
Wanneer is de koop van een dwarsfluit een interessante optie?
Instapmodellen van merkfluiten leveren bij inruil voor een instrument van een hogere prijsklasse of op de tweedehandsmarkt (bijvoorbeeld marktplaats.nl) een goede verkoopprijs op.
Alles bij elkaar ben je dan meestal goedkoper uit dan bij huur van eenzelfde instrument of wanneer je een goedkope Oosterse fluit zou hebben gekocht. Tweedehands Oosterse dwarsfluiten kun je aan de straatstenen niet kwijt. Bovendien is het materiaal van zo’n supergoedkoop instrument vaak zo dun of zacht dat er al snel reparaties nodig zijn. Vakbekwame reparateurs werken niet graag aan dergelijke fluiten, omdat vaak al betrekkelijk kort na een reparatie zich opnieuw problemen voordoen.
Kies je voor een instapinstrument?
De instapinstrumenten van de bekende merken zitten technisch goed in elkaar, waardoor de kans op mankementen klein is. Zo ben je met een dwarsfluit van een goed merk uiteindelijk voordeliger uit.
Of toch maar liever een luxer model?
Sommige beginners kiezen liever direct voor een van de wat duurdere modellen van de reeds eerder genoemde merken Yamaha, Trevor James, Pearl, Jupiter, Gemeinhardt, Buffet Crampon of Armstrong, of kiezen voor een van de andere kwaliteitsmerken. Denk dan bijvoorbeeld aan topmerken als Miyazama, Altus en Sankyo.
Wil je een nieuwe of tweedehands dwarsfluit kopen?
Op het eerste gezicht lijkt een tweedehands dwarsfluit goedkoper dan een nieuwe. Helaas zijn beginnende dwarsfluitisten doorgaans niet in staat om zelfstandig te zien of te horen of een instrument aan een (dure!) revisie toe is. Kies je voor een tweedehands instrument, test deze dan liefst eerst samen met je docent of een andere ervaren dwarsfluitist uit.
Met een beetje geluk kun je dan een goed en goed onderhouden verzilverd instapinstrument tegen een zacht prijsje op de kop tikken of een al wat oudere, gereviseerde massief zilveren dwarsfluit tegen een voordelige prijs bemachtigen. Koop je een tweedehands dwarsfluit in een muziekhandel, dan krijg je er vaak bovendien garantie van die winkel op. Soms krijg je het recht het instrument al dan niet met enige bijbetaling binnen een bepaalde tijd om te ruilen voor een ander gebruikt instrument uit die zaak.
Het kopen van een nieuwe dwarsfluit, heeft uiteraard een aantal voordelen. Een nieuw instrument blinkt je uitnodigend tegemoet. En de fabrieksgarantie op nieuwe fluiten geeft waarschijnlijk ook een goed gevoel. Bovendien spreekt het voor zich dat het een aantrekkelijk idee kan zijn dat je van een fluit de allereerste eigenaar bent.
Een dwarsfluit in bruikleen?
In sommige gevallen hoef je niet (direct) te kiezen voor huren of kopen van een dwarsfluit. Sommige muziekverenigingen (denk aan harmonieorkesten) geven dwarsfluiten in bruikleen aan hun leden.
Vaak gaat dat om gebruikte, maar goed onderhouden muziekinstrumenten. Je beschikt dan voor de duur van je lidmaatschap van de muziekvereniging over een kwaliteitsinstrument. Een dergelijk traject kan een aantrekkelijk alternatief vormen voor huren of kopen, dat wil zeggen als het lidmaatschap van een muziekvereniging jou aantrekkelijk lijkt. In dit verband spreekt het artikel over het
beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassband je wellicht aan.
Samenvatting en conclusie
Wil je beginnen met dwarsfluit spelen, kies je doorgaans voor huur, huurkoop of koop. Soms is bruikleen via een muziekvereniging zoals een harmonieorkest een alternatief. Kies je niet voor huur, maar voor de aankoop van een dwarsfluit, kun je kiezen tussen een nieuwe en een tweedehands dwarsfluit. Alle opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat de beste optie is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie.
Heb je eindelijk het door jou zorgvuldig gekozen instrument in handen, begint de boeiende ontdekkingsreis van het leren spelen op je fluit.
Lees verder