Je eerste klarinet kopen of huren?

Je eerste klarinet kopen of huren? Je wilt klarinet gaan spelen en vraagt je af wat handiger is: huren of kopen? Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een gereviseerde klarinet? Wat zijn de pluspunten van de aanschaf van een nieuwe of tweedehands klarinet? Wat zijn geschikte merken en modellen klarinetten waarvan je als beginner jarenlang plezier kunt hebben? Is een bruikleeninstrument van een fanfare of harmonieorkest iets voor jou? Waar let je allemaal op voordat je jouw keuze maakt?

Je eerste klarinet huren?

Een gemakkelijke, snelle en vertrouwde manier om aan een klarinet te komen, is naar een goede muziekhandel te gaan en daar een klarinet te huren of te huren met de mogelijkheid van koop. Oriënteer je eens in een algemene muziekwinkel, of, beter nog, ga naar een muziekhandel die gespecialiseerd is in blaasinstrumenten.

Nieuwe of gereviseerde huurklarinet?

Meestal huur je een geheel nieuw instapinstrument, maar sommige muziekwinkels verhuren ook gereviseerde instrumenten. Zo'n gereviseerd huurinstrument kan een instapinstrument zijn, maar het kan ook gaan om een tweedehands klarinet uit een hogere prijsklasse.

Kies je voor huren, ga je in ieder geval met een speelklaar muziekinstrument naar huis. Je hebt dan een redelijke zekerheid dat de vreemde geluiden die je de eerste dagen of weken uit je klarinet wringt niet aan het muziekinstrument zelf liggen, maar aan het feit dat alle begin moeilijk is, dus ook het leren spelen op een klarinet.

Populaire merken te huren klarinetten

Als huurinstrumenten worden vaak de merken Buffet Crampon, Yamaha, Jupiter, Leblanc of soms een huismerk aangeboden. Het gaat vaak om dezelfde types instrumenten als die docenten van de muziekschool aan startende klarinettisten adviseren. Deze klarinetten zijn allemaal prima geschikt voor hun doel, en je kunt er een aantal jaren fijn mee vooruit. De goedkopere types hebben geen houten, maar een kunstoffen body.

Kosten van huur of huurkoop van een klarinet

Kies je voor huren van een klarinet, dan betaal je een borgsom en een maandelijkse huur. In een aantal gevallen kun je tijdens de huurtermijn je instrument voor een ander huurklarinet omruilen of je kunt je gehuurde instrument kopen.

Bedenk van te voren hoe lang je het instrument waarschijnlijk wilt huren. Vaak ben je verplicht de klarinet voor minimaal drie tot zes maanden te huren. Soms kun je volgens de algemene voorwaarden van de winkel een instrument maximaal een half jaar huren, soms maximaal een jaar. Bij sommige winkels kun je de huur tussentijds beëindigen. Bij andere winkels zit je vast aan de afgesproken termijn.

Soms moet je niet alleen de borgsom vooraf voldoen, maar moet je ook de hele huursom vooraf betalen. In andere gevallen mag je de huursom via automatische incasso voldoen.

Na afloop van de huurtermijn krijg je de borgsom terug als je het instrument weer in goede staat inlevert. Bevalt deze gehuurde klarinet je goed, kun je deze vaak binnen een bepaalde periode tegen een aantrekkelijke korting kopen of kun je een leuke korting op de aankoop van een andere klarinet krijgen. In feite gaat het hier om een vorm van huurkoop.

De hoogte van de borgsom bedraagt doorgaans ongeveer een kwart van de koopprijs. De maandelijkse huurprijs is afhankelijk van het type instrument en of het nieuw dan wel gebruikt is. Een vuistregel is dat de huurprijs van een instapklarinet meestal tussen de 15 euro en de 25 euro per maand ligt. Voor duurdere types liggen de prijzen hoger.

Een vergelijking van de prijzen en de voorwaarden van de verschillende aanbieders kan zinvol zijn. Houd daarbij in gedachte dat sommige muziekzaken ook administratie- en verzekeringskosten in rekening brengen. Bij andere muziekhandels zijn deze kosten in het maandtarief inbegrepen.

Mocht je belangstelling hebben voor huren of kopen, bedenk dan dat de aanschafprijs van een huurkoopinstrument doorgaans wat hoger ligt dan de koopprijs voor het direct kopen van een instrument.

Wanneer is het huren van een klarinet een interessante optie?

Weet je nog niet goed of de klarinet bij jouw persoonlijkheid past, ben je wellicht geïnteresseerd in informatie over de relatie tussen muziek instrument en persoonlijkheid of, specifieker, over klarinet en persoonlijkheid.

Het huren van een muziekinstrument is een praktische manier om te onderzoeken of een bepaald instrument iets voor jou is. En dankzij de ervaring die je in de huurperiode opdoet, kun je bij de aankoop van een volgend instrument beter bepalen welke klarinet het beste bij jou past. Als je nog niet weet of je klarinet of saxofoon wilt leren spelen, heb je wellicht iets aan de informatie in het artikel klarinet of saxofoon

Je eerste klarinet kopen?

Soms wil je liever direct een klarinet kopen in plaats van huren. Koop is omgerekend doorgaans voordeliger dan huren. Ook als je nu al weet dat je na een paar jaar een beter instrument wilt kopen, kan het verstandig zijn eerst een goed startersinstrument te kopen.

Sommige muziekscholen hebben een samenwerkingsovereenkomst met een vakhandel en bieden hun leerlingen goede en geteste instrumenten tegen een voordelige prijs aan.

Populaire merken aan te schaffen klarinetten

Beginners die een klarinet willen kopen, volgen vaak het advies van hun docent op het gebied van merk en type. Vaak gaat het om de bekende instapinstrumenten die ook vaak als huurinstrumenten te verkrijgen zijn.

Hierboven werden al de bekende merken Buffet Crampon, Yamaha, Jupiter en Leblanc genoemd. Deze merken kennen een aantal goede instapmodellen die je muzikale ontwikkeling niet in de weg zullen staan. Vaak klinken deze klarinetten nog een stuk beter als je er een kwaliteitsmondstuk bij koopt.

Kosten van de aanschaf van een klarinet voor beginners

Al vanaf ongeveer 400 euro kun je een geschikte klarinet (met body van kunststof) kopen waar je als serieuze, beginnende amateurinstrumentalist jarenlang plezier kunt hebben. En als je uiteindelijk toe bent aan een instrument met een nog rijkere klank en nog sneller reagerende kleppen, kun je er vaak nog een interessante inruilprijs voor terugkrijgen.

Een populaire beginnersklarinet die vaak door muziekscholen aan beginners worden aangeraden, is de Buffet Crampon B12. Die is van ABS-kunststof met vernikkelde applicatuur (= kleppenwerk) en is via sommige leveranciers voor minder dan 500 euro te koop. Ook andere kwaliteitsmerken hebben voordelige instapmodellen. Denk bijvoorbeeld aan een Yamaha YCL250. Houten klarinetten met verzilverde applicatuur (kleppenwerk) zijn vanaf ongeveer 800 euro te koop.

Veel vakhandels geven een aantrekkelijke korting op de adviesprijs van klarinetten. Het loont dus de moeite om een vergelijkend prijsonderzoek te doen. Bedenk wel dat sommige goedkopere aanbieders klarinetten verkopen zoals die rechtstreeks uit de fabriek komen. Soms is zo’n klarinet goed speelbaar. Soms ook niet: door de reis van de fabriek naar de muziekhandel kan de applicatuur van de klarinet wat bijstelling nodig hebben. De betere dealers lopen daarom ook elk spiksplinternieuw instrument eerst helemaal na en stellen die zo nodig bij voordat ze die verkopen.

Op het internet worden al vanaf minder dan 200 euro verschillende kunststoffen of zelfs houten klarinetten van fantasiemerken aangeboden. Jammer genoeg hebben die vooral een decoratieve waarde. Voor een paar honderd euro meer koop je echter een goed en goed afgesteld startersinstrument van een gerenommeerd merk als bijvoorbeeld Buffet Crampon, Yamaha , Jupiter of Leblanc.

Wanneer is het kopen van een klarinet een interessante optie?

Het voordeel van startersinstrumenten van kwaliteitsmerken is dat je bij inruil voor een instrument van een hogere prijsklasse of op de tweedehandsmarkt (denk aan marktplaats.nl) er een goede prijs voor terugkrijgt.

Omgerekend ben je dan vaak goedkoper uit dan wanneer je hetzelfde instrument zou hebben gehuurd of wanneer je een spotgoedkoop exemplaar van een fantasiemerk zou hebben gekocht. Klarinetten van fantasiemerken zijn namelijk bepaald niet populair op de tweedehandsmarkt.

Bovendien, als je een technisch probleem met zo’n klarinet hebt, is de kans klein dat je een reparateur kunt vinden die zo’n instrument wil restaureren. Dat komt omdat het materiaal van zo’n instrument vaak te dun of te zacht is, waardoor al betrekkelijk kort na een reparatie een bepaald probleem zich opnieuw voordoet. Bij de instapinstrumenten van de bekende merken heb je daar gelukkig geen last van en ben je toch betrekkelijk voordelig uit.

Als je oren erom vragen of als je portemonnee het toelaat, kun je natuurlijk ook direct voor een van de wat duurdere modellen van bovengenoemde merken kiezen, of voor een van de andere kwaliteitsmerken. Dan komen bijvoorbeeld ook andere topmerken als Schreiber en Selmer in zicht. En uiteraard de duurdere modellen van Buffet Crampon.

Je klarinet tweedehands of toch maar nieuw kopen?

Het lijkt goedkoper om een tweedehands klarinet in plaats van een nieuwe te kopen. Helaas zijn beginners op de klarinet doorgaans niet in staat om zelfstandig te zien of te horen of een instrument aan een (dure!) revisie toe is.

Tweedehands klarinet
Kies je voor een tweedehands instrument, zoek die dan bij voorkeur samen uit met je docent of een andere ervaren klarinettist die het instrument uitgebreid kan testen. Dan kun je een behoorlijk instapinstrument tegen een zacht prijsje op de kop tikken of een echt mooie klarinet tegen een voordelige prijs bemachtigen.

Koop je een tweedehands klarinet in een goede muziekwinkel, krijg je er vaak bovendien garantie op en heb je soms het recht het instrument binnen een bepaalde tijd in te ruilen voor een ander gebruikt instrument uit de winkel.

Nieuwe klarinet
Een nieuwe klarinet kopen, heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Gebruikte instrumenten vertonen vaak enige gebruikssporen. Een nieuw instrument is helemaal gaaf en het kleppenwerk blinkt je tegemoet. En alleen al van de gedachte dat je de allereerste eigenaar bent, kan een zekere aantrekkingskracht uitgaan.

Een klarinet in bruikleen?

Soms hoef je niet (direct) te kiezen voor huren of kopen van een klarinet. Als je bijvoorbeeld graag in een harmonieorkest wilt gaan spelen, kun je op zoek gaan naar een muziekvereniging die voor de klarinet vacatures heeft of die verwacht. Dan kun je vaak via die vereniging alvast een klarinet in bruikleen krijgen. Vaak gaat dat om gebruikte muziekinstrumenten die, als je een beetje geluk hebt, goed zijn onderhouden.

Doorgaans krijg je dan een kwaliteitsinstrument in handen voor de duur van je lidmaatschap van de harmonievereniging. Spreekt een dergelijk blaasorkest je aan, kun je langs deze weg voordelig de beschikking over een instrument krijgen. In dit verband heb je misschien belangstelling voor de informatie die je kunt vinden in het artikel Slim beginnen bij harmonieorkest, fanfare of brassband.

Samenvatting en conclusie

Wil je klarinet leren spelen, heb je meestal de keus tussen huur, huurkoop of koop. In sommige gevallen heb je als alternatief bruikleen via een harmonieorkest. Besluit je tot de aanschaf van een klarinet, dan kun je kiezen tussen een nieuwe en een tweedehands klarinet. Alle opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat de beste optie is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie.

Lees verder

© 2011 - 2025 An_Schrijfstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klarinet soortenDe klarinet is een instrument die ontstaan is rond 1700. Hij behoort tot de enkel riet blaasinstrumenten. Hij is uitgevo…
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…
Privé-vliegtuig kopen of huren: Voordelen en kostenDe huur of zelfs aankoop van een privé-vliegtuig is niet alleen voorbehouden aan de allerrijksten onder ons. Bijvoorbeel…
Bedrijfspand financieren: Kopen of toch liever huren?Wanneer je een bedrijfspand nodig hebt voor het opzetten of voortzetten van je onderneming, kom je automatisch voor de b…

Je eerste dwarsfluit kopen of huren?Je eerste dwarsfluit kopen of huren?Je wilt graag dwarsfluit leren spelen en je hebt nog niet besloten of je eerst wilt huren of dat je direct een studie-in…
Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard is een erg veelzijdig instrument welke vele mogelijkheden biedt in de muziekwereld. Nu is de keuze welk ins…
An_Schrijfstra (49 artikelen)
Laatste update: 12-06-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.