Muzikaal Bootwateren - Festival op Ameland

Muzikaal Bootwateren - Festival op Ameland Bootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de tewaterlating van de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zeker na een geslaagde reddingsactie kwamen bemanning en voerlui in het café bijeen om er niet één maar twee op te nemen, het 'gelag halen' of 'bootwateren'. Café De Welvaart bood om en om met Herberg De Zwaan redders en voerlui een sigaar en twee borrels aan. Daarna kwamen de sterke verhalen vanzelf. Rondom die traditie is een muzikaal evenement georganiseerd, waarbij de lancering van de paardenreddingboot de start vormt.

Een hele dag dweilen met de kraan open


Muzikaal Bootwateren op Ameland

De paardenreddingboot is inmiddels een toeristische attractie geworden. Voor het echte werk ligt er een reddingboot in de Ballumerbocht paraat. Het bootwateren en gelag halen is net als de lancering van de paardenreddingboot in ere gehouden. Sinds 2001 wordt eens in het jaar rondom het bootwateren een muzikaal festival georganiseerd. Muzikaal Bootwateren is een dag vol muziek en straattheater. Het evenement vindt in Hollum zijn hoogtepunt, maar begint eigenlijk al de dag van te voren met de aankomst van de vele dweilorkesten.

Paardenreddingboot

Wie het nog nooit gezien heeft moet het beslist beleven. Wie het al honderd keer heeft gezien staat ook de honderd en eerste keer met ogen op steeltjes en het hart in de keel. Tien stoere paarden trekken de boot ratelend door het dorp en over het strand in zee. Ook tijdens het Muzikaal Bootwateren gaat de paardenreddingboot van het boothuis aan de Oranjeweg het Zuidwest. Deze boot, de Abraham Fock, is niet de reddingboot die uitvaart om mensen te redden. Voor dat werk ligt er een moderne reddingboot, de Anna Margartha, in de Ballumerbocht. De Abraham Fock herinnert aan vroegere tijden, toen de stoomfluit van de zuivelfabriek het sein gaf dat er een schip in nood was. Na de tewaterlating tijdens Muzikaal Bootwateren, krijgt de boot een plekje in het dorp en is het centrum van de feestelijke dag.

Foto Nanne Nicolai / Bron: Nanne NicolaiFoto Nanne Nicolai / Bron: Nanne Nicolai

Dweilorkest

Gedurende het evenement is het in Hollum dweilen met de kraan open. Dweilorkesten uit alle hoeken van Nederland spelen op podia en dweilen door de straten. Klinkende namen als De Mertplekkers, Blazerij Smarteez, De Boljeiers, De Zosjaaltjes, ’t Kapelleke, De Hannemanne, De Sjokkers en de Zotte Zwanen komen allemaal voor Bootwateren naar Ameland. Blaaskapel RouspouleWee van Ameland blaast mee en de Hollumer Gromkes treden steevast op.

Hollumer Gromkes

“Tussen kroegen en kerken“ staat op de repertoirelijst van de Hollumer Gromkes. En dat is precies waar dit dweilorkest speelt. Wat begon als een feestelijke grap, een imitatie van de Blauhúster Dakkapel, werd 21 december 1991 het noordelijkste dweilorkest van
Bron: Hollumer GromkesBron: Hollumer Gromkes
Nederland: De Hollumer Gromkes. Elke dinsdag oefenen de trompetten, baritons, trombones met de grote en de kleine trom in de Heerskamer van Herberg De Zwaan. Gekleed in de kleuren van het eiland treden ze regelmatig naar buiten. Muzikaal Bootwateren is een van hun vaste podia.

Shantykoor en Juttersvrouwen

Muzikaal Bootwateren zou Muzikaal Bootwateren niet zijn als er niet ook een aantal shantykoren was uitgenodigd. Het Amelander Shantykoor is immer van de partij en ook de Amelander Juttersvrouwen hebben hun plekje in het programma verdiend. Het Juttersvrouwenkoor bestaat uit enkele tientallen enthousiaste muzikale vrouwen die graag zingend optreden. De vrouwen komen uit alle vier de dorpen van het eiland en ze zingen vol overgave liederen van vroeger en nu. Liedjes die in het teken van het zeemansleven staan. De Klok van Arnemuiden kunnen we uit de Juttersvrouwenkoor kelen horen. Het begon in 2001 tijdens een uitstapje naar Het Oerd. Enkele vrouwen begonnen spontaan oude liedjes te zingen. Dat uitstapje voedde het idee om een vrouwenkoor op te richten, een tegenhanger van het Amelander Shantykoor, dat uit alleen mannen bestaat. Het Shantykoor is beroemd en zingt CD’s vol, maar de Juttervrouwen kunnen er ook wat van.

Paling

Muzikaal Bootwateren is een feest voor jong en oud. Straattheater, garnalen, paling, haring, visserlui die netten boeten en een nautische markt maken de bootwatersfeer compleet. In het dorp zijn vier of vijf podia opgesteld waar de diverse groepen spelen en zingen, maar eigenlijk is het hele dorp één groot podium. Aan het slot van de dag is er een gezamenlijke spetterende finale met alle orkesten, kapellen en koren. ’s Avonds organiseren diverse kroegen en eethuizen een gezellige avond met levende muziek.

Evenementenprijs

Het Hollumer evenement wint in 2011 de tweede prijs in de verkiezing tot leukste stads-/dorpsevenement. Het bestuur van Muzikaal Bootwateren – Henk Kingma, Adinda Kelder, Jaap Boersma, en Frank de Jong – krijgt in Den Haag uit handen van de organisatie Nationale Evenementenprijzen de bij de prijs behorende trofee. De evenementen op Ameland scoren goed. In 2010 kreeg het Rôggefeest een prijs.

Langste dag

Muzikaal Bootwateren is elk jaar omstreeks de langste dag van het jaar.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hollum – Het westelijkste dorp op AmelandHollum – Het westelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Trekharmonica op Waddeneiland AmelandTrekharmonica op Waddeneiland AmelandDe trekharmonica is een muziekinstrument dat van oudsher op de Waddeneilanden en ook op Ameland wordt bespeeld. De speel…
Midzomerfeest in het dorp Buren op AmelandMidzomerfeest in het dorp Buren op AmelandIn het midden van de zomer vindt in Buren op Ameland het Midzomerfeest plaats. Dorpsbelang Buren is de organisator van d…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…

Onzin of niet? ‘I am the Walrus’ van de Beatles‘I am the Walrus’ is een van de meest enigmatische songs die John Lennon ooit geschreven heeft. Velen braken zich het ho…
Turkse popmuziek: jaren '70Turkse popmuziek: jaren '70Popmuziek kende in Turkije een enorme populariteit in de jaren '70. Hoe ontwikkelde de Turkse popmuziek zich tussen 1970…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Muzikaal Bootwateren logo
  • Persbureau Ameland en website Muzikaal Bootwateren
  • Afbeelding bron 1: Nanne Nicolai
  • Afbeelding bron 2: Hollumer Gromkes
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.