Theater Film TV Weetjes
Wat is een amfitheater? Wat zijn rekwisieten? Wat is een set? Wat is het verschil tussen producent en regisseur? Wat waren mirakel en mysteriespelen? Hoe bewegen film- en tv beelden? Wat was de eerste film eigenlijk? Hoe ontstaat een tekenfilm? Welke Franse toneelschrijver overleed in z'n eigen stuk 'De ingebeelde Zieke'? Bij welk soort toneelspel wordt gezwegen? Leuke, boeiende weetjes in de vorm van vragen en antwoorden over televisie, film, toneel en theater.
Televisie Theater Film
Wat is een amfitheater?
Een amfitheater is een theater waarin het publiek niet voor de toneelspelers zit, maar in een cirkelvorm rondom hen heen. Het is een gebouw of een openluchttheater met een arena, die door stijgende rijen zitplaatsen omgeven is. De oude Romeinen bouwden amfitheaters voor amusement en evenementen. Het meest bekende amfitheater is het Colosseum in Rome. Een afbeelding hiervan zie je op de illustratie hierboven.
Wat waren mirakel en mysteriespelen?
Mirakel en mysteriespelen waren religieuze godsdienstige toneelspelen die in de Middeleeuwen werden opgevoerd. Daar in die tijd nog veel mensen niet konden lezen, brachten de kerken spelen die taferelen uit de Bijbel en levens van Heiligen toonden. De spelen werden niet alleen in kerken opgevoerd. Ook reisden toneelgezelschappen door stad en land en voerden de stukken op, op wagens die als toneel fungeerden.
Wat is een set?
In de theater-, film of televisiestudio is de set het tafereel, decor, de enscenering om een scène te kunnen spelen. De set wordt opgebouwd door vakmensen (decorbouwers, timmerlieden, schilders, decorateurs, stylisten etc.) en wordt geschilderd en aangekleed om het een echte situatie, ruimte of welke achtergrond dan ook te laten lijken, welke nodig is voor het stuk. Voor een film kan de set ook buiten zijn (op locatie), in een al dan niet bestaande straat of kleine stad, die wordt nagebouwd (vooral in westerns zie je dit vaker).
Wat zijn rekwisieten?
Rekwisieten zijn alle voorwerpen of objecten die acteurs in een toneelspel, film of televisieproductie nodig hebben. Het kunnen attributen zijn als een zwaard, pistool of objecten op het toneel zoals tafels, stoelen, schilderijen etc. Rekwisiet stamt af van het Franse woord dat 'het vereiste' betekent. Veelal is er iemand aangesteld die speciaal voor de rekwisieten zorgt, de rekwisiteur of inspiciënt genoemd (of een wat oudere benaming toneelknecht).
Wat is het verschil tussen een producent en een regisseur?
Producent
De producent van een toneelspel, film of televisieprogramma is degene die de leiding heeft. Hij of zij moet al wat nodig is organiseren om een productie mogelijk te maken. De producent kan ook beslissen welke productie zal worden uitgevoerd en op zoek gaan naar een geldschieter om het stuk of de film te financieren.
Regisseur
De regisseur heeft de leiding over het spel van de acteurs en actrices c.q. het acteren. Hij of zij leidt de repetities en geeft de spelers aanwijzingen hoe ze (bepaalde scènes) moeten acteren. Bij film en televisie geeft de regisseur ook aanwijzingen aan de cameramensen, waar ze moeten staan en welk soort beelden of shots ze moeten filmen. Tevens kan de regie of eindregie (soms) beslissen welke scènes wel of niet geknipt, gemonteerd of uitgezonden worden.
Hoe bewegen film- en tv beelden?
Wanneer je naar een film kijkt in de bioscoop of naar de televisie, zie je schijnbaar bewegende mensen, dieren en objecten. In werkelijkheid kijk je naar een reeks stilstaande beeldjes (zeg maar fotootjes) die zeer snel achter elkaar volgen c.q. worden gedraaid. De film- of televisiecamera neemt per seconde een groot aantal beeldjes van een scène op, gewoonlijk 24 per seconde in de bioscoop en 25 tot 30 per seconde voor de televisie. Bij video-opnamen ligt dit weer anders. De beeldjes glijden zo snel over het scherm dat onze ogen ze niet meer als aparte beeldjes zien, maar er een vloeiende beweging van maken.
Wat was de eerste film eigenlijk?
Het is moeilijk om te zeggen wat nu echt de eerste film was, daar er bij de ontwikkeling van de film vele mensen betrokken waren. De meningen zijn hier dan ook over verdeeld. In elk geval werd de eerste film op een scherm, als in een hedendaagse bioscoop, vertoond door Auguste en Louis Lumière. De Franse broers draaiden in 1895 een film over arbeiders die hun fabriek verlaten, en toonden deze film in Parijs voor het publiek. Een andere Lumière film over een trein, was zo realistisch dat de mensen van het filmdoek wegrenden, in de veronderstelling dat het echt was.
Hoe ontstaat een tekenfilm?
Een tekenfilm wordt gemaakt door elk beeldje ervan apart te tekenen. Als de film vertoond wordt, lijkt het, door de snelheid waarmee ze aan onze ogen voorbijglijden of de beeldjes bewegen. Het kost heel wat tijd en inspanning om een tekenfilm te maken. Voor een tekenfilm van maar 10 minuten moeten bijna 15.000 aparte tekeningen worden gemaakt. Bovenstaande betreft de officiële handmatige manier van tekenfilms maken. Tegenwoordig zijn er technieken en computeranimatie mogelijkheden voorhanden, waardoor vele processen geautomatiseerd zijn, die vroeger allemaal handmatig gedaan moesten worden.
Welke Franse toneelschrijver overleed in zijn eigen stuk 'De ingebeelde Zieke'?
De grootste Franse schrijver van blijspelen, Molière, leefde van 1622 tot 1673. (Zijn echte naam was overigens Jean Baptiste Poqelin). Zijn laatste werk, 'De Ingebeelde Zieke' : Le Malade Imaginaire, was één van de geestigste van zijn oeuvre. Molière speelde zelf de hoofdrol van zijn stuk de ingebeelde zieke, waarbij een man beweert stervende te zijn om er achter te komen hoe de mensen werkelijk over hem denken. De ironie van het lot wil dat Molière stierf terwijl hij deze rol vertolkte, kort nadat het stuk begonnen was.
Bij welk soort toneelspel wordt gezwegen?
Mime is de kunst van het acteren zonder dat daarbij ook maar één woord wordt gesproken. De mimekunstenaar vertolkt gevoelens en acties met behulp van gelaatsuitdrukkingen en bewegingen (mimiek). Op deze wijze kan een goede mimekunstenaar een volledig verhaal uitbeelden c.q. vertellen. Mime is eveneens belangrijk in het ballet, waar dansers nooit spreken en verhalen uitbeelden middels hun lichaam.