The Bourne Trilogie: Identity-Supremacy-Ultimatum

The Bourne Trilogie: Identity-Supremacy-Ultimatum The Bourne Ultimatum is een Amerikaanse actiefilm, die in 2007 in première ging. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Ludlum. De hoofdrol is weggelegd voor Matt Damon als Jason Bourne. De film is door Paul Greengrass geregisseerd, met het script van Tony Gilroy. The Bourne Ultimatum is het derde deel uit de Bourne-trilogie, na The Bourne Identity en The Bourne Supremacy.

Deel 1: The Bourne Identity (2002)

The Bourne Identity is een actiefilm met in de hoofdrol Matt Damon. De film is gebaseerd op het eerste deel uit de de Bourne-trilogie van schrijver Robert Ludlum. Het verhaal van de film loopt echter ver uiteen met het verhaal uit het boek. Jason Bourne wordt met twee kogels in zijn rug opgevist uit de Middellandse Zee. Hij leidt aan geheugenverlies en weet niet meer wie hij is. Hij komt er echter snel achter dat er jacht op hem wordt gemaakt waarna hij vlucht. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij Marie (gespeeld door Franka Potente), waarvan hij het vertrouwen weet te winnen. Ze rijden in haar oude auto op zoek naar zijn ware identiteit, naar Parijs.

Hij komt erachter dat er een moordaanslag op hem werd gepleegd, waarbij de CIA een grote rol heeft gespeeld. Aanvankelijk ontdekt Bourne dat hij een handlanger is van een gevreesd terrorrist, doch na verloop van tijd blijkt Bourne een dubbelspion van de CIA te zijn. Zijn missie was het uitschakelen van deze terrorist. Wanneer deze uiteindelijk is uitgeschakeld, besluiten Marie en Jason de rest van hun leven samen door te brengen en beginnen ze een restaurantje aan de Spaanse zuid-kust, ver weg van de CIA. Ludlum overleed een jaar voor opnamen van de film.

Deel 2: The Bourne Supremacy (2004)

Jason Bourne (Matt Damon), een geheime agent die zijn geheugen is kwijtgeraakt, woont inmiddels met zijn vriendin Marie al een aantal jaren in een klein dorpje in India. De CIA maakt ondertussen een afspraak met een aantal personen, die de belangrijke documenten hebben over een diefstal waarbij veel geld werd buitgemaakt. Wanneer de CIA-agenten op hun afspraak komen, worden ze neergeschoten door een Russische huurmoordenaar. Deze huurmoordenaar blijkt Kirill te heten, en werd ingehuurd door Abbott. Abbott is een medewerker van de CIA, die in het verleden geld stal bij de CIA. Om te voorkomen dat hij door de documenten beschuldigd zou worden voor diefstal, laat hij de agenten doden. Jason Bourne wordt hiervan beschuldigd, omdat Kirill vingerafdrukken heeft achtergelaten bij de plaats van de moord Ondertussen ontdekt Bourne dat een huurmoordenaar het op hem en zijn vriendin gemunt heeft. Bourne weet zeker dat zijn voormalige werkgever Treadstone (onderdeel van de CIA) hierachter zit.

Om te voorkomen dat hij ooit aan de buitenwereld bekend maakt dat de Treadstone faalde tijdens een missie, moet Bourne verdwijnen. Bourne gaat op pad, om in contact te komen met Treadstone, en hen te zeggen dat ze hem met rust moeten laten. Hij komt erachter dat Treadstone al 2 jaar niet meer bestaat. Hij krijgt van iemand van de CIA de informatie dat zijn missie is geweest, de familie Neski te doden. Neski had wat te maken met de vergissing van het geld; Hij was namelijk een Russische minister die openbaar wilde maken, dat Abbott geld ontvreemde. Bourne weet met een cassette vast te leggen dat Abbott zegt, dat hij schuldig is aan de moord op de CIA-agenten. Hij laat de cassette achter bij de CIA. Ondertussen pleegt Abbott zelfmoord. De CIA gelooft niet meer dat Bourne de dader van de moorden is en hij wordt verder met rust gelaten. Aan het einde van de film -wanneer Bourne in New York is gaan wonen- zegt zijn voormalige werkgever Pamela Landy dat hij eigenlijk David Webb heet, en geboren is in 1971.

Deel 3: The Bourne Ultimatum (2007)

De film begint meteen na de autoachtervolging in Moskou vlak voor het einde van The Bourne Supremacy, met een gewonde Jason Bourne die de politie van Moskou probeert te ontwijken. Achternagezeten door de politie breekt hij in bij een kliniek om zijn wonden te behandelen. De politie valt het gebouw binnen maar Bourne weet te ontsnappen.

Om het verhaal en het einde van de film niet prijs te geven, wordt in dit artikel niet verder ingegaan op de inhoud. In een volgend artikel zal The Bourne Ultimatum verder worden besproken. Wel moet worden gemeld, dat ook dit laatste deel zeer spectaculair mag worden genoemd en een echte aanrader is. De Bourne-Trilogie is een serie films, waarvan zowel deel I, als deel II en deel III opzichzelfstaand zeer goede films zijn.
© 2007 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2007De Oscarwinnaars 2007De Academy Awards van het jaar 2007. De beste films van dit jaar waren No country for old men, There will be blood, La v…
recensie'The Bourne Identity': de Essentie van OverlevenHet is de ultieme nachtmerrie; je bent enorm intelligent, beschikt over vele vaardigheden, bent een ster in overleven, v…
recensieThe Disappearance of Alice CreedThe Disappearance of Alice Creed is een low budget film uit 2009. Een Britse film die vanaf januari 2011 bij ons in de b…
Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalistSensatiejournalistiek is iets dat ook in Nederland aan de orde van de dag is. Er crossen elke dag meerdere zogenaamde vi…

Vogels in horrorfilmsThe Birds van Alfred Hitchock is wel de bekendste, maar niet de enige film waarin kwaadaardige vogels het op de mens gem…
Theater Film TV WeetjesTheater Film TV WeetjesWat is een amfitheater? Wat zijn rekwisieten? Wat is een set? Wat is het verschil tussen producent en regisseur? Wat war…
Bronnen en referenties
  • The Bourne Trilogie Robert Ludlum
Alex (41 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.