InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Audrey Tautou, Franse actrice

Audrey Tautou, Franse actrice

Audrey Tautou breekt in 2001 als Franse actrice internationaal door met haar hoofdrol in de film 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain'. Op 22 april 2009 ging haar nieuwste film 'Coco avant Chanel' in Frankrijk in première. Alle internationale roem ten spijt, focust Audrey Tautou zich vooral op de Franse film. Eind april 2009 was er even commotie rondom de poster ter promotie van de reclamefilm van Chanel No5. De poster met actrice Audrey Tautou werd verbannen uit het openbaar vervoer van Parijs omdat ze een sigaret in de hand had. Met deze minifilm ter promotie van het parfum neemt Audrey Tautou de rol als gezicht van Chanel No5 over van Nicole Kidman. Deze promotiefilm valt in Frankrijk samen met de première van de bioscoopfilm Coco avant Chanel. In deze film zet Audrey Tautou de wereldberoemde modeontwerpster Coco Chanel in haar jonge jaren neer.

Audrey Tautou: biografie

Telegraph.co.uk - She describes the experience of Amélie as being like a “big fame tsunami. And after that, I really decided to keep it quieter.” She mimes zipping her lips. “I didn’t want to surf on the wave. I let the wave go and I refound my life slowly.”

Audrey Tautou is geboren op 9 augustus 1976 in Beaumont, Frankrijk. Ze is de oudste van vier kinderen en groeide op in Montluçon. Haar vader is tandarts en haar moeder lerares. Na de middelbare school vertrekt ze naar Parijs om daar te studeren. Naast haar studie volgt ze acteerlessen aan de ‘Cours Florent’. Deze lessen leverde haar rollen op in een paar tv films en series, waaronder in 1998 in La Vieille Barrière. In datzelfde jaar neemt ze deel aan de 9e editie van het “Jeune Comédien de Cinéma Festival” en won. Met haar deelname trekt ze de aandacht van actrice en regisseur Tonie Marshall en krijgt ze een rol in haar film Vénus Beauté. Voor deze film ontvangt Audrey Tautou een César (de Franse nationale filmprijs) voor meest veelbelovende actrice. Het was ook deze film, of liever gezegd de filmposter, die tot haar definitieve doorbraak zou leiden.

En toen kwam Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain en meer

Het was deze filmposter die filmmaker Jean-Pierre Jeunet deed besluiten Audrey Tautou te vragen voor de hoofdrol in de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Met deze ontwapende rol had Frankrijk er ineens een nieuwe ster bij en breekt ze internationaal door.
Naast verschillende hoofdrollen in de Franse filmwereld, waaronder L'Auberge Espagnol (2001), speelde ze in 2002 in de Engelse thriller Dirty Pretty Things van regisseur Stephen Frears. In 2004 werkt ze wederom samen met Jean-Pierre Jeunet in de Franse film Un long Dimanche de Fiançailles. Ook Hollywood lonkt. In 2006 speelde ze naast Tom Hanks in de kaskraker The Da Vinci Code. Met haar nieuwste film Coco avant Chanel is ze het nieuwe gezicht van Chanel No5. Tot Brad dit stokje van haar overneemt. Voor haar is haar privéleven privé. Ze onthult het liefst zo weinig mogelijk. Wat wel bekend is, is dat haar partner de bekende Franse zanger M, ofwel Matthieu Chedid is.

Filmografie

Een greep uit de selectie, waarbij ze veelal bewust blijft kiezen voor Franse films:
  • 2013: Casse-tête Chinois (Chinese puzzle)
  • 2013: L'Ecume des Jours (Mood Indigo)
  • 2011: La Délicatesse
  • 2010: Full Treatment
  • 2009: Coco avant Chanel
  • 2007: Ensemble, C'est Tout
  • 2006: Hors de Prix
  • 2006: The Da Vinci Code
  • 2005: Les Poupées Russes
  • 2004: Un long Dimanche de Fiançailles
  • 2003: Nowhere to Go But Up
  • 2003: Pas sur la Bouche
  • 2002: Happy End
  • 2002: Dirty Pretty Things
  • 2001: L'Auberge Espagnole
  • 2001: À la Folie... Pas du Tout
  • 2001: Dieu est Grand, je suis Toute Petite
  • 2001: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
  • 2000: Le Battement d'Ailes du Papillon
  • 1999: Le Libertin
  • 1999: Voyous, Voyelles
  • 1999: Épouse-moi
  • 1998: Vénus Beauté (institut)
  • 1997: La Vérité est un Vilain Défaut (TV)
  • 1996: Cœur de Cible (TV)


Lees verder

© 2009 - 2017 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De filmhuisfilm: steeds meer in opkomstDe filmhuisfilm: steeds meer in opkomstDe filmhuisfilm is de laatste tijd steeds populairder geworden. Maar wat is een filmhuisfilm nou precies? En wat trekt m…
Top 10 beste acteurs en actrices uit Franstalige filmsVincent Cassel, Pierre Lekeux, Emilie Duquenne, Olivier Gourmet, Michèle Laroque, Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde… H…
Kleding: het merk ChanelKleding: het merk ChanelChanel is een Frans modehuis. Zij houdt zich vooral bezig met haute couture. Het is één van de meest exclusieve en daaro…
Boekrecensie: Was Alles Maar Konijnen - Renske De GreefWas Alles Maar Konijnen is het romandebuut van Renske De Greef, een hollandse jonge vrouw die bekend werd door haar seks…
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Bronnen en referenties
  • www.telegraph.co.uk

Reageer op het artikel "Audrey Tautou, Franse actrice"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Funkyfish (infoteur), 04-05-2009 13:57 #1
Geweldige actrice! Amelie was ook zo'n topfilm, heb hem al een keer of vijf gezien maar hij verveeld nooit!

Infoteur: Caltha
Laatste update: 18-08-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!