The Police in het kort

The Police in het kort The Police was een band die in het begin van de jaren ’80 over de hele wereld erg populair was. De band bestond uit Stewart Copeland, Sting en Andy Summers. Ze scoorden hits als ‘Roxanne’, ‘Message in a bottle’ en ‘Every breath you take’. Rond 1985 viel de groep uiteen. In 1986 traden ze voor het laatst publiekelijk op, waarna ze in 2007 een korte comeback maakten. Hier een kort overzicht van de bandleden en hun verrichtingen.

De bandleden

Stewart Copeland

Stewart Armstrong Copeland werd geboren op 16 juli 1952 in Alexandria, Virginia, USA. Op twaalfjarige leeftijd begon hij met drummen. Zijn vader was Miles Copeland Junior die behalve een voormalig trompettist in het Glenn Miller Orchestra ook één van de eerste officiers van de CIA was. Later was hij een politiek adviseur in het Midden-Oosten. Stewart bracht zijn kindertijd door in Cairo en Beiroet. Zijn moeder kon dit alles goed combineren met haar baan als archeologe. Er was vaak de dreiging van een Libanese burgeroorlog, waardoor ze uiteindelijk in 1966 verhuisden naar Groot-Brittannië. Daar maakte hij de middelbare school af. Hij studeerde Muziek, Politieke Wetenschappen en Communicatiewetenschappen aan de University of California in Berkeley. Zijn broer begon in een platenzaak en begon een agency voor progressieve bandjes. Toen hij terugkeerde in Groot-Brittannië werd hij drummer van de band Curved Air.

Sting

Gordon Matthew Sumner werd geboren op 2 oktober 1951 in Newcastle-upon-Tyne in Groot-Brittannië. Hij was de oudste van 4 kinderen. Gordon had een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij al zijn eerste liedjes met behulp van een oude gitaar van zijn oom. Hij was iemand die naar vele verschillende muziekstijlen luisterde. In 1969 kon hij beginnen aan een universiteit in de Midlands, maar daar hield hij het slechts een maand vol. Na enkele laagbetaalde baantjes begon hij een opleiding tot leraar. Tijdens die opleiding speelde hij basgitaar bij een schoolrockbandje, Earthrise. In 1974 startte hij met drie vrienden met de band Last Exit. Als leraar werd hij Sting genoemd, omdat hij vaak een trui droeg met zwart en geel gekleurde banden erop.

Andy Summers

Andy James Summers werd geboren op 31 december 1942 te Poulton-le-Fylde in Lancashire, Groot-Brittannië. In zijn jeugd raakte hij al geobsedeerd met het spelen van piano en gitaar. Op zijn zeventiende verliet hij zijn school en ging hij werken in een muziekwinkel. Zijn eerste publieke optreden was in de Blue Note Jazz club in Bournemouth, waar hij tussen de hoofdacts mocht spelen. Ook op diverse andere gelegenheden kon hij optreden. Met z’n muzikale vriend Zoot Money begon hij Zoot Money’s Big Roll Band. Het leverde een hit op: ‘Big Time Operator’. Echter meer kwam er niet van. Ook niet nadat de naam van de band werd veranderd in Dantalion’s Chariot. Het einde van de band werd ingeluid door een auto-ongeval waarbij Andy lichtgewond raakte. Uiteindelijk ging hij drie jaar Klassieke Gitaar studeren aan de Northridge University. Om aan geld te komen gaf hij zelf les en na zijn studie kon hij zijn diensten verlenen aan diverse bands en muzikanten. In 1976 probeerde producer Mike Howlett hem bij de band Strontium 90 te krijgen.

Carrière

Het begin

Stewart Copeland wilde een nieuwe groep oprichten en had daarvoor al een naam: ‘The Police’ (vanwege het voormalige werk van zijn vader). De invulling qua bandleden was alleen nog niet gedaan. Sting zag hij als perfecte zanger. Henri Padovani, een 24-jarige Corsicaan, moest de gitarist worden.

Op 12 februari 1977 werd hun eerste single opgenomen onder het recordlabel van Stewarts broer: Fall Out (/Nothing Achieving). Het was een punkplaat, geschreven door Stewart Copeland. Ze maakten een tour door Groot-Brittannië en traden ook op in onder ander Nederland en Frankrijk. Echter, van een beetje succes was geen sprake. Mike Howlett, een bass-speler en producer, vroeg Sting om te zingen met zijn nieuwe band Strontium 90 op een concert in Parijs. Howlett’s drummer werd vanwege afwezigheid vervangen door Copeland. Voor de repetitie van Strontium 90 kwamen Copeland en Sting voor het eerst in contact met Howlett’s beste gitarist: Andy Summers. Andy Summers wilde zich vrijwel meteen voegen bij The Police. Hij was onder de indruk van de muzikale kwaliteiten van zowel Sting als Copeland. Henri Padovani werd na overleg uiteindelijk ‘er uitgegooid’. Op 18 augustus 1977 in een club genaamd Rebecca’s in Birmingham treden ze voor het eerst live op. Ze toerden door Europa, maar dat leverde weinig op. In Parijs zag Sting voor het eerst een Red Light District en dat bracht hem aan het denken. Hij dacht aan een nieuw nummer over het leven in de prostitutie, dat ‘Roxanne’ zou moeten heten. Op 13 januari 1978 begonnen ze met het opnemen van hun eerste album, genaamd ‘Outlandos d’amour’. Omdat ze hard geld nodig hadden traden ze op in een Tv-reclame voor kauwgom, waarbij ze hun haar blond moesten verven. Het werd onbewust hun handelsmerk. In april van het jaar 1978 komt ‘Roxanne’ als single uit in Groot-Brittannië. In september komt ‘Can’t stand losing you’ uit, ook geschreven door Sting. Beide nummers waren minder punk te noemen (het vroegere imago van de band) en eerder een mix van rock en reggae. In Groot-Brittannië bereikt ‘Can’t stand losing you’ nummer 42 in de hitlijst, ‘Roxanne’ wordt nauwelijks verkocht. Het succes blijft uit, ondanks de vele optredens in de VS en Groot-Brittannië.

Het succes

Met het tweede album, ‘Regatta de Blanc’, wordt begonnen in februari 1979. Het album wordt vooral gekenmerkt door de verschillen tussen twee soorten nummers: de gevoelige composities van Sting (Message in a bottle, The bed’s too big without you) en de rauwe rocknummers over het absurde dagelijkse leven van Stewart Copeland (On any other day, Does everyone stare). In 1979 gaat het dan opeens snel. ‘Roxanne’ wordt opnieuw als single uitgegeven en wordt een hit. Hetzelfde gebeurd met ‘Can’t stand losing you’. In september is er de eerste nummer 1 (in Groot-Brittannië) voor de band met het nummer ‘Message in a bottle’. In Nederland bereikte dit nummer de tweede positie. Het tweede album verkocht goed en bereikte daardoor de hoogste plaats in de albumlijst in Groot-Brittannië (ook in Nederland) en plaats 25 in de USA. In december komt ook nog de single ‘Walkin on the moon’ uit, die in Groot-Brittannië op nummer 1 komt te staan.

Het wereldsucces

In januari 1980 begon The Police met een wereldtour. Een tour door 19 landen, waaronder Egypte, Nieuw-Zeeland, Hongkong en India. In Egypte en India had nog geen enkele rockband opgetreden. In juli van dat jaar wordt begonnen met het opnemen van het derde album, ‘Zenyatta Mondatta’. Vooral vanwege het belastingklimaat werd dit gedaan in Hilversum. Het album legt zich meer toe op de dingen die in de wereld gebeuren en minder op de individuele gevoelens van de bandleden. Het album wordt nummer 1 in Groot-Brittannië, evenals de singel ‘Don’t stand so close to me’. Voor het eerst wordt er ook groot succes geboekt in de USA. De singles ‘Don’t stand so close to me’ en ‘De do do, de da da’ bereikten de top 10, zo ook het album. In februari van het jaar 1981 wint The Police een Grammy voor Best Rock Instrumental Performance met het nummer ‘Regatta de Blanc’.

In Montserrat werd begonnen met het opnemen van het vierde album, ‘Ghost in the Machine’. Dit was in juni van het jaar 1981. De eerste single van dit album, ‘Invisible sun’, bereikte de tweede positie in de hitlijst van Groot-Brittannië. Het nummer ‘Every little thing she does is magic’ kwam terecht op nummer 1 en in de USA was plaats 3 de hoogste positie. In Nederland kwam deze single ook op nummer 1 terecht. Het album deed het goed. Begin 1982 wint The Police een Brit Award en twee Grammy’s (Best Rock Vocal Performance by a Dua or Group en Best Rock Instrumental Performance). Ondertussen werd, na het behalen van dit succes, even wat rustiger aan gedaan. De band was een aantal jaren achter elkaar continu bezig met opnemen, toeren en opnemen. Optreden werd nog wel gedaan, maar alleen bij een paar grote, promotionele optredens.

In december 1982 wordt gestart met het opnemen van het album ‘Synchronicity’ in Montserrat. Gedacht wordt om na de punksound en de rock-reggaesound meer in de richting van de pop te gaan. Het nummer ‘Every breath you take’, over Stings moeilijke situatie na zijn scheiding van zijn vrouw, werd in één klap een wereldhit. Zowel de single als het album ‘Synchronicity’ kwamen op 1 in de USA en Groot-Brittannië. In de Verenigde Staten stond het album zelfs 17 weken op nummer 1. Verder zijn er nog de nummers ‘Wrapped around your finger’, ‘Synchonicity 2’ en ‘King of pain’ die hoog in de hitlijsten zullen voorkomen. In 1984 valt The Police bij de Grammy’s wederom in de prijzen. ‘Every breath you take’ wordt Song of the Year en Best Pop Performance by a Duo or Group, ‘Synchronicity 2’ wordt Best Rock Performance by a Duo or Group.

Het einde

Hierna werd het stil rond The Police. Alle drie voelen er meer voor om solo verder te gaan. In juni 1986 treden ze nog op in Atlanta voor een Amnesty International concert. Het zal hun laatste publieke optreden zijn. In juli van dat jaar proberen ze het nog in Londen, met de intentie om een zesde album op te nemen. Ze komen uiteindelijk niet verder dan een remake van ‘Don’t stand so close to me’.
De hoofdreden voor het uit elkaar gaan van The Police was waarschijnlijk de botsing tussen de drie ego’s. Drie bandleden die allen eigenlijk hun eigen succes in gedachten hadden. Er waren conflicten over het schrijven van nummers en welke nummers goed genoeg zouden zijn. Andy en Stewart vonden dat er teveel nummers waren die Sting had geschreven (vooral op het laatste album).
Alle drie begonnen na The Police aan een solocarrière. Sting werd verreweg de succesvolste van het drietal. Vandaag de dag zijn ze alle drie nog steeds in de muziekwereld actief.

Lees verder

© 2006 - 2025 Skdichterbij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Police, voor even "De grootste band ter wereld"The Police, voor even "De grootste band ter wereld"The Police bracht slechts vijf albums uit. Toch werd de band legendarisch. Met een aanstekelijke mix van rock en reggae…
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…
Punkmuziek en PunkcultuurPunk is niet enkel een muziekvorm maar ook een cultuur en mode. Punkmuziek kwam op in de jaren zeventig en is een vorm v…
Hits jaren 80: 1983Dat 1983 een goed jaar in de muziekgeschiedenis was, kunnen we zien aan de artiesten die toen in de hitlijsten stonden.…

Heavy Metalbands - Iron MaidenHeavy Metalbands - Iron MaidenIron Maiden rockt al ruim 40 jaar, de band werd opgericht in 1975 door de basgitarist van de band: Steve Harris. Iron Ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover compilatiealbum The Police
Skdichterbij (16 artikelen)
Laatste update: 11-05-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.