Een band beginnen? Enkele tips
Bespeel jij een instrument of kan je goed zingen? Altijd al gedroomd van een eigen band? Lees dan verder voor enkele tips bij het opzetten van je band.
Vooraf
Er komen direct al een aantal vragen op, welke beantwoord dienen te worden voordat je een band kunt beginnen.
Wat voor soort band wil je starten? Een band met eigen werk, vind je het te gek om van bestaande muziek een eigen versie te maken (coverband), of wil je jouw idolen perfect na gaan spelen (tributeband). Als je bepaald hebt wat voor soort band je wilt starten, dan kan het zijn dat je jezelf moet afvragen welk genre je uit wil gaan voeren.
Vorm geven aan je band
Je hebt nu je eerste ideeën op papier gezet. Nu is het belangrijk om ook daadwerkelijk een band te gaan vormen. Allereerst is het van belang om na te gaan welke instrumenten je nodig hebt. Je hebt minimaal een zanger, gitarist, bassist en drummer nodig. Maar misschien wil je wel al direct meer power toevoegen door middel van een synthesizer of zelfs een blazerssectie! Ook kan je denken aan meerdere frontmensen, dus twee of meer zangers / zangeressen. Daarnaast zul je, je moeten afvragen op welk niveau je wilt beginnen. Heb je veel of weinig ervaring? En wat ga je verwachten van jouw toekomstige bandgenoten?
Als je dit allemaal hebt uitgedacht kun je, jouw band bij elkaar gaan zoeken. Dit wordt vaak onderschat, het is lastig om een goede mix van mensen bij elkaar te vinden. Ten eerste moet natuurlijk de muziekkeuze goed uitgevoerd gaan worden, maar daarnaast is een goede sfeer binnen de band ook erg belangrijk! Wellicht ken je zelf al muzikanten uit je vriendenkring die je graag wilt benaderen om in je band te gaan spelen. In de meeste gevallen zal je audities moeten uitschrijven.
Audities uitschrijven
Het uitschrijven van audities gaat tegenwoordig vrij simpel. Je hebt verschillende websites waar je muzikanten kunt vinden die op zoek zijn naar een band. Ook kan je briefjes / advertenties ophangen op muziekscholen of repetitieruimtes. Zet in je advertentie wat voor soort band je wilt starten en wat je gaat verwachten van de auditanten / toekomstige bandleden. Natuurlijk zet je ook je contactgegevens erin. Je zult snel benaderd worden!
Als er erg veel belangstelling is, dan is het vaak niet handig om iedereen maar auditie te laten doen. Je bent er dan onnodig veel tijd (en geld) aan kwijt. Bel of e-mail belangstellenden en vraag wat ze zelf verwachten en of ze iets over zichzelf kunnen vertellen. Je krijgt dan al een beter beeld van ze, en het helpt je bij het selecteren van de auditanten. Als je de selectie hebt gemaakt kun je de auditanten op de hoogte stellen van een auditiedatum. Geef hierbij ook een bepaalde opdracht mee, bijvoorbeeld een bepaald nummer dat ze moeten zingen of spelen. Natuurlijk moet je ook een locatie hebben voor de audities... Als je de benodigdheden hiervoor hebt dan kan je dit thuis doen, of je kunt een ruimte huren bij een muziekschool of repetitieruimte. Veel plezier bij de audities!
Na de audities
Hoe waren de audities? Hopelijk zaten jouw toekomstige bandleden erbij! Gefeliciteerd je hebt jouw eigen band gevormd!
En nu? Een repetitieruimte!
Je hebt een band gevormd, maar nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag! Allereerst zul je een repetitieruimte nodig hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- je hebt een eigen ruimte
- een ruimte huren bij een muziekschool
- een repetitieruimte huren waarbij alle apparatuur al aanwezig is
Het huren van een repetitieruimte kost uiteraard geld. Hoeveel? Vaak ca. € 45 - € 60 per blok van 3 / 4 uur. Het voordeel is dat bij deze ruimtes vaak alle apparatuur en drumstel al aanwezig is. Je zult je moeten afvragen hoe je als band dit gaat bekostigen, op het begin zul je nog geen optredens hebben, dus je kan denken om een maandelijkse bijdrage van alle bandleden te vragen.
Nu kan je eindelijk beginnen
Vanaf dit moment kan je eindelijk gaan beginnen met muziek maken! Dit is een spannend proces, hoe gaat het klinken, hoe is de klik met de band? Het is belangrijk om alle bandleden mee te laten denken met het proces van het muziek maken, er ontstaat altijd iets moois! Vergeet ook vooral niet het plezier in het spelen! Veel succes met het repeteren. Begin met het uitbreiden van een setlist.