Optredens regelen voor jouw band

Repeteren is leuk, je begint een eigen sound te ontwikkelen, het klikt goed tussen de bandleden en je hebt een setlist opgebouwd. Tijd om een eerste keer op te treden! Hoe kom je aan optredens voor jouw band, op welke wijze ga je jouw band promoten en ga je een netwerk opbouwen?

Hoe regel je een eerste optreden

Zeker als je een beginnende band bent begonnen met nog niet veel ervaring, dan is het aan te raden om eerst een optreden te geven voor vrienden en/of familie. Op deze manier laat je jouw muziek horen voor bekend publiek, en kan je ook eerlijke feedback vragen! Een dergelijk optreden kan makkelijk geregeld worden. Er hoeft geen mooie locatie afgehuurd te worden. Laat gewoon mensen naar de repetitieruimte komen.

Apparatuur

Bij het regelen van een optreden komt veel kijken, zeker als je alles zelf wilt regelen. Je moet denken aan apparatuur, zoals uitversterking van de instrumenten en zang, microfoons, kabels, monitoren, mengtafel en eventueel een lichtshow. Verder is het aan te raden om een ervaren geluidsman achter de knoppen te laten staan gedurende je optreden. Je kan immers niet zelf tijdens je optreden even aan de knoppen draaien. Bovenstaande zaken zul je moeten aanschaffen (investering) of je zult het per optreden moeten huren. Het is belangrijk dat je als band deze spullen zelf hebt. Denk er ook over na dat spullen kapot kunnen gaan, en dat dit ook voor of tijdens het optreden kan gebeuren. Je dient altijd een soort back-up te houden.

Opbouwen, elke zaal is anders

Opdrachtgevers die een band boeken denken vaak dat als ze je van 9.00 - 23.00 uur boeken, dat de band om iets voor 9.00 kan arriveren op locatie en dat je dan gewoon begint te spelen. Dit is natuurlijk totaal niet zo. Alles moet opgebouwd worden! Je bent vaak 's middags al op locatie om alles te regelen en op te bouwen. Verder zal je ook moeten soundchecken. Elke zaal is anders!

Vraagprijs

Als je alle benodigdheden hebt voor een optreden, dan zal je over een prijs moeten nadenken. Als beginnende band kan je niet meteen duizenden euro's vragen. Het is al heel wat als je de onkosten eruit kunt halen. De onkosten bestaan niet alleen uit uitgaven voor de geluidsman en benzinekosten op de dag van het optreden. Je zult ook wekelijks repeteren. Het is aan te raden om een rekensommetje te maken en na te gaan wat je maandelijks kwijt bent aan alle kosten die met de band te maken hebben. Je hebt dan een richtprijs die je kunt vragen. Natuurlijk haal je op het begin niet alle onkosten uit je optredens, je zult zelf ook gewoon geld moeten bijdragen aan de voortgang van de band.

Optredens binnenhalen

Als je eenmaal je prijs hebt bepaald, dan kan je niet zomaar even een optreden regelen. De volgende zaken zijn voor een band belangrijk om (veel) optredens binnen te halen:
  • Overzichtelijke website
  • Foto's van de band
  • Video met goede geluidsopname van de band
  • Goede demo-cd
  • Visitekaartjes

Verbeter jezelf

Het is belangrijk om als beginnende band veel ervaring op te doen; hoe gaat publiek op jouw muziek reageren? Het is belangrijk om zoveel mogelijk feedback te ontvangen, zodat je jezelf kunt verbeteren! Tips om ervaring als band op te doen, en op te treden:
  • Inschrijven voor bandcompetities
  • Meedoen met (kleinschalige) talentenjachten

Netwerken

Op deze manier kun je makkelijk optredens binnenhalen, wie weet ben je wel heel goed en win je een competitie. Het belangrijkste is echter dat je ervaring op doet met optreden en je, jezelf steeds weer verbetert. Ook komen er vaak mensen op deze bandcompetities af om 'bandjes te kijken' en deze te boeken voor hun bruiloft, feest of partij. Achteraf kun je reacties krijgen van publiek, en vinden ze het leuk? Geef dan meteen je visitekaartje! Netwerken is erg belangrijk. Naast persoonlijk netwerken, kan je ook een Facebook pagina oprichten voor je band. Je zult langzamerhand steeds meer 'likers' krijgen.

Als je uiteindelijk een netwerk hebt opgebouwd dan kan het zomaar gebeuren dat je een aanvraag binnenkrijgt. Het is belangrijk om dit dan zorgvuldig af te handelen. Zoals eerder gezegd, er komt veel kijken bij een optreden, en opdrachtgevers weten vaak nauwelijks wat er allemaal bij komt kijken. Denk van te voren goed na wat je allemaal nodig hebt, en wat je zelf meeneemt.

Als je jezelf goed presenteert zal je langzamerhand steeds meer optredens binnenkrijgen!
© 2013 - 2024 Goodman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…
Hoe moet ik netwerken?Werknemers met een goed netwerk, zijn over het algemeen ook succesvoller in hun carrière. Ze weten net iets gemakkelijke…
Wat is LinkedIn en waar kun je het voor gebruiken?Wereldwijd gebruiken 34 miljoen het professionele virtuele netwerk LinkedIn. Hoe werkt het en wat heb je er aan?

Acteur: Robin WilliamsActeur en comedian Robin Williams brak door met zijn rol van Mork in Happy Days. Hierna vreesde hij dat deze rol altijd…
Een band beginnen? Enkele tipsBespeel jij een instrument of kan je goed zingen? Altijd al gedroomd van een eigen band? Lees dan verder voor enkele tip…
Goodman (5 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.