Hoe zit het met muziekrechten?

Hoe zit het met muziekrechten? Een cd is een productie van een artiest of band waarop hij, zij of hun, hun gemaakte nummers aan het grote publiek laten horen. Maar hoe krijg je copyright op je zelfgemaakte muziek en wat als iemand je muziek gebruikt in een openbare gelegenheid of om hem zelf opnieuw uit te brengen? Hier het antwoord omtrent copyright en registratie van muziek en muziekrechten.

Registratie muziek

Buma Stemra is de eerste gedachte die iemand heeft bij rechten over muziek. Maar is Buma Stemra wel de organisatie voor de rechten? Een band of artiest heeft de rechten op zijn eigen muziek en hoeft deze in principe niet te registreren. De muziek die een band of artiest op een geluidsdrager of online uitbrengt is automatisch van de band of artiest. Om een copyright bewijs te krijgen, kan de band of artiest zich richting tot de belastingdienst of Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (www.boip.int). Deze geven het bewijs uit van de nummers die van de band of artiest zijn, zodat er bewijs is dat deze nummer bij deze eigenaar hoort.

Buma Stemra

Bij Buma Stemra koop je een lidmaatschap waarbij je een onbeperkt aantal nummers kunt registreren. Met deze registratie zorg je ervoor dat alle nummers die ten gehore gebracht worden (radio, tv, artiesten), bij Buma Stemra terecht komen. Vervolgens incasseert deze organisatie bij die partij het bedrag dat staat voor dat nummer. De vergoeding gaat naar de schrijver van het nummer. De kosten voor een lidmaatschap zijn € 107,50 voor het eerste jaar, elk volgend jaar € 62,50.

Sena

Een aanmelding bij Sena is gratis. Sena verricht hetzelfde werk als Buma Stemra, maar hier gaat de vergoeding niet naar de schrijver(s) van het nummer, maar naar de producent en muzikanten. De aanmelding is gratis en een percentage per nummer wordt aan Sena toebedeelt. Het overige wordt 50/50 verdeelt (50% producent, 50% uitvoerend artiesten (die laatste wordt weer verdeeld over het aantal muzikanten).

Mastercode

Sena heeft een extra gratis dienst. Een mastercode (isrc). Deze is bij hun aan te vragen. Deze mastercode geeft aan elk nummer een unieke code, zoals een ISBN aan een boek. Voor verkoop op iTunes is zo’n code noodzakelijk

Mocht een band een cd sturen naar een radiostation en zij draaien een stukje van een nummer, een heel nummer of twee nummers van de cd, dan moeten ze hiervoor ook betalen¨. Voor dit alles heeft een band of artiest wel een rekeningnummer en een KvK registratie nodig.
© 2012 - 2020 Edwin666, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dag van de Muzikant - MuzikantendagDag van de Muzikant - MuzikantendagDe Dag van de Muzikant is eigenlijk een dag voor de muzikant: Muzikantendag. De dag is bedoeld voor mensen die een stap…
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Europa's grootste muziekcollectie voor iedereen beschikbaarEuropa's grootste muziekcollectie voor iedereen beschikbaarMuziekweb is een 'bibliotheek' voor muziek op cd, vinyl en dvd. Deze grootste muziekcollectie van Europa is al enige tij…

Homoseksuele beroemdhedenHomoseksuele beroemdhedenHet liefdesleven van beroemdheden is voor velen van ons een interessant gespreksonderwerp. 'Welke beroemde personen zijn…
Zangeres Sinéad O’Connor, carrière en privé-levenZangeres Sinéad O’Connor, carrière en privé-levenDeze zangeres leidt een turbulent leven. Haar handelsmerk is evenwel weinig veranderd en dat is haar geschoren hoofd. So…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Hoe zit het met muziekrechten?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

R. Pereira, 03-04-2019 21:16 #3
Toen ik in Duitsland woonachtig was, heb ik mijn composities bij de GEMA gedeponeerd. Mijn vraag is: Moet ik, nu ik weer in Nederland woon, mijn nummers naar BUMA-STEMRA overbrengen of is dat niet nodig en werken zij samen? Is het ook mogelijk mijn composities terug te vragen?

Alvast veel dank!

Vriendelijke groeten,
R. Pereira

Frewol, 11-08-2018 10:35 #2
Hoe zit het met rechten als je bijvoorbeeld een mix maakt van allerlei 80's songs waarin bijvoorbeeld steeds een stukje van ongeveer 30 tot 45 seconden wordt gebruikt en daarna een overgang plaatsvindt naar het volgende liedje?

De uiteindelijke mix wordt op bijvoorbeeld SoundCloud geplaatst waar het gratis te beluisteren is. Indien mogelijk wordt er vermeld dat als men de individuele songs in zijn geheel wil beluisteren, dat men deze in de winkel (of online) kan kopen.

Dienen de rechten hiervoor ook afgekocht te zijn?
Ik hoor graag, waarvoor alvast dank.

Frewol

Pip Verhofstad, 25-10-2017 21:25 #1
Hallo
Mijn dochter doet mee aan n kinderliedjesfestival. De organisatie verplicht ons ons lied door hun te laten arrangeren. Wij stemmen daar niet in toe. Is ons geestelijk eigendom. Wij arrangeren ook zelf en behouden alle rechten voor on. Kunnen zij ons daartoe dwingen?
Vriendelijke groet, Pip verhofstad

Infoteur: Edwin666
Gepubliceerd: 11-05-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!