Meisje op zoek naar chauffeur in ‘Drive My Car’

Meisje op zoek naar chauffeur in ‘Drive My Car’ Zoals alle grote artiesten haalden de Beatles hun mosterd vaak bij andere artiesten en verwerkten ze dat tot een eigen creatie. Oude bluessongs, The Playmates en Otis Redding inspireerden het duo Lennon/McCartney tot deze ‘Drive My Car’.

Inhoud

Voor hun zesde studioalbum kozen de Beatles als openingsnummer voor ‘Drive My car’, een in essentie McCartneysong. Het was het verhaal van een meisje dat beroemd wilde worden en in afwachting daarvan op zoek gaat naar een chauffeur voor haar auto. In ruil is ze bereid seksuele gunsten te verlenen. Als zich een kandidaat aandient moet ze ootmoedig bekennen dat ze nog geen auto heeft. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de chauffeur.

Nieuwe tekst

Zoals wel vaker bij de Beatles schreven ze heel aparte teksten met een dubbele bodem. Paul McCartney kwam met deze song op de proppen voor het album ‘Rubber Soul’ (1965). Voor de tekst die hij had geschreven verontschuldigde hij zich meteen, want die was helemaal niet goed. In deze oorspronkelijke tekst zong Paul "You can buy me diamond things" en dat vond John Lennon toch van het goede te veel, want deze regel had de groep reeds gebruikt in twee eerdere composities, namelijk ‘Can’t Buy Me Love’ en ‘I Feel Fine’ (beide1964). De reden dat hij deze regel zo graag gebruikte was omdat hij graag rijmde op ‘ings’. Op ‘rings’ kan je namelijk rijmen met ‘things’ of ‘wings’ bijvoorbeeld.

Dus zetten John en Paul zich samen aan de schrijftafel en dokterden ze het verhaal van het meisje dat beroemd wil worden uit. Uiteraard zat er een dubbele bodem in de titel ‘Drive My Car’ wat naar een vrijpartij verwijst en oorspronkelijk afkomstig is uit oude bluessongs.

Soulbasis

Muzikaal gesproken werd er met de basriff en de lage gitaren verwezen naar de soul uit de jaren zestig. George Harrison beweerde dat de baslijn gekopieerd was van ‘Respect’ van Otis Redding. Gekopieerd was het niet echt, maar ze was er wel op gebaseerd. Nieuw was dat de baslijn naar voor werd gehaald tijdens de mixing, hetgeen de Beatles nooit eerder hadden gedaan.
Voor het eerst ook namen ze een song op na middernacht. Het zou een gewoonte worden en de meeste songs die nadien werden opgenomen namen ze bij voorkeur ‘s nachts op omdat er dan een betere sfeer zou heersen en hun dat inspireerde tot leuke invallen.

Beep beep

Het achtergrondkoortje dat na het refrein "Beep beep beep yeah" zingt, leek een nieuwe leuke inval van de trendsettende Beatles, maar niets was minder waar. Zoals geweten liepen de jongens hoog op met de muziek uit de jaren vijftig van vorige eeuw. Af en toe pikten ze dan dingen op die ze in hun eigen composities verwerkten. Zo ook met deze ‘Beep beep’ die verwijst naar een nummer met dezelfde titel van de Playmates.

Andere versies

The McCoys (1966)
Vesyolye Rebyata, Russische versie (1971)
Junior Campbell, ex-gitarist, pianist en zanger van de 60's groep The Marmalade (1972)
Thundermug (1974)
Humble Pie (1975)
Humanoids on Parade (1984)
Breakfast Club (1988)
RADD -Rock Against Drunk Drivers- met Paul McCartney, David Crosby, Graham Nash, Little Richard, Ringo Starr, Los Lobos (1994)
The Punkles (2002)
Bobby McFerrin (2004)
BoySkout (2006)
The Hot Rats (2009)
Jonas Brothers tijdens het door President Obama georganiseerde eerbetoon aan Paul McCartney met zijn Gershwin Price voor zijn bijdrage tot de populaire muziek (2010)

Lees verder

© 2013 - 2020 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
De "jukebox" van John Lennon; van welke muziek hield hij?De "jukebox" van John Lennon; van welke muziek hield hij?In 1989 werd bij een Beatles memorabiliaveiling een draagbare jukebox verkocht voor 2500 pond. Deze jukebox was een KB D…
John Lennon voor het eerst autobiografisch: ‘I’m a loser'John Lennon voor het eerst autobiografisch: ‘I’m a loser'In hun beginperiode zongen de Beatles vooral vrijblijvende liefdesliedjes voor hun grootste fans, jonge pubermeisjes. To…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…

Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’Tijdens hun meditatieperiode in India in 1968 waren de Beatles bijzonder creatief. John Lennon schreef onder druk van de…
Roy Orbison en Bing Crosby inspireren de BeatlesRoy Orbison en Bing Crosby inspireren de BeatlesDe grote doorbraak van de Beatles kwam er met ‘Please Please Me’ in 1963. De eerste single, ‘Love Me Do’ was slechts nip…
Bronnen en referenties
  • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012

Reageer op het artikel "Meisje op zoek naar chauffeur in ‘Drive My Car’"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 19-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Beatles
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!