Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’

Voor de zus van Mia Farrow: ‘Dear Prudence’ Tijdens hun meditatieperiode in India in 1968 waren de Beatles bijzonder creatief. John Lennon schreef onder druk van de omstandigheden een lied voor de zus van Mia Farrow, Prudence.

India

De Beatles ontmoetten de Maharishi Mahesh Yogi in Londen in 1967, waarna ze een seminarie volgden in Wales. In februari 1968 reisden ze naar Rishikesh in India, aan de voet van de Himalaya, waar de goeroe zijn commune had en waar de groep een sessie Transcendentale Meditatietechnieken volgde.

Geïnspireerd door het voorbeeld van de op dat ogenblik populairste muziekgroep ter wereld, volgden een aantal beroemdheden de Fab Four naar de ashram. Onder hen onder andere Donovan, Mike Love van de Beach Boys en actrice Mia Farrow.Het leven in de commune vormde een grote inspiratiebron voor John Lennon, Paul McCartney en George Harrison en er werden een heleboel songs geschreven, vaak onder invloed van geestverruimende middelen.

Prudence Farrow

De meest fanatieke volgelinge van de Maharishi, die constant mediteerde en in hogere sferen vertoefde, was de zus van Mia Farrow, Prudence. Ze trok zich helemaal terug als een kluizenaar en wilde zo snel mogelijk proberen met God in contact te komen. Drie weken lang sloot ze zich op zodat ze zelfs een grauwe huidskleur kreeg, hetgeen ook de Maharishi niet was ontgaan, zelfs in die mate dat hij een verpleegster op haar afstuurde. Aan John en George vroeg hij of ze niets konden doen om haar uit die constante trance te lokken.

John Lennon componeerde een lied, ‘Dear Prudence’, dat hij voor haar deur speelde. Niettegenstaande de zin "Won’t you come out to play" bleef de deur gesloten, want ze bleek in hogere sferen te vertoeven.

Het was pas bij het verschijnen van het Witte Album (1968) dat ze voor het eerst de song hoorde en ze bleek bijzonder gecharmeerd door de poëtische tekst en meer in het bijzonder versregels als: “The sun is up, the sky is blue/ It’s beautiful and so are you".

De dubbele witte

‘Dear Prudence’ is de tweede song op de ‘dubbele witte’ en komt net na ‘Back in the USSR’, een nummer waarop Ringo Starr niet meespeelde omdat hij na een dispuut de groep een tijdje had verlaten. Dus ook op dit nummer speelde Paul McCartney drums. Het achtergrondkoortje werd buiten de drie actieve Beatles gevormd door roadie-manusje-van-alles Mal Evans, Jackie Lomax, een ontdekking van de Beatles, en John McCartney, neef van Paul.

John Lennon paste hier voor het eerst de fingerpickingmethode toe die hij van Donovan in India had geleerd. Hij paste diezelfde techniek toe in zijn andere emotionele song ‘Julia’.

Een kostbare song

Na de split van de Beatles vertelde John meerdere malen dat hij ‘Dear Prudence’ zijn beste creatie vond. Het is ook het favoriete nummer van Julian Lennon, zoon van, en Siouxie and the Banshees die er een heel eigen versie van maakten.

Het originele manuscript met de handgeschreven tekst, eigenlijk een gewoon vodje papier, werd in 1987 aan een anonieme bieder voor niet minder dan 20.000 euro verkocht!

Andere versies

Er werden een heleboel covers van de song gemaakt. De meest interessante, de instrumentale versies niet meegerekend, kwamen van:

 • Doug Parkinson (1969)
 • Lesley West Band (1976)
 • Siouxsee and The Banshees (1983)
 • Sean Ono Lennon (1991)
 • Jerry Garcia Band (1991)
 • The Clarks (1991)
 • Alanis Morissette (2001)
 • Graham Central Station (2001)
 • Dan Fuchs, Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson en T.V. Carpio, soundtrack van de ilm ‘Across the Universe’ (2007)
 • Lau (2009)
 • Casey Mecija (2010)
© 2013 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The White Album the BeatlesrecensieThe White Album the BeatlesIn 1968 kwam de band the Beatles met een gelijknamige LP. Het album -beter bekend als the White Album- is nog steeds act…
John Lennon: 5 opvallende tributes, eerbetonen van collega'sJohn Lennon: 5 opvallende tributes, eerbetonen van collega'sNadat hij zich vijf jaar lang had teruggetrokken uit de muziekwereld maakt John Lennon in het najaar van 1980 zijn rentr…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…

Lennons grote hobby: slapenLennons grote hobby: slapenWas John Lennon een luie kerel of was zijn slaapverslaving een compensatie voor het hectische leven dat hij met de Beatl…
Meisje op zoek naar chauffeur in ‘Drive My Car’Meisje op zoek naar chauffeur in ‘Drive My Car’Zoals alle grote artiesten haalden de Beatles hun mosterd vaak bij andere artiesten en verwerkten ze dat tot een eigen c…
Bronnen en referenties
 • Magical History Tour, Radio Eén (België), 2012
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.