Dotan Harpenau: een Nederlandse singer-songwriter

Dotan Harpenau: een Nederlandse singer-songwriter Dotan Harpenau is een Nederlandse singer-songwriter, die muziek uitbrengt onder de naam Dotan. In 2011 wordt Dotan uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en in 2014 breekt Dotan definitief door met zijn album '7 Layers'. Hierop staan onder andere de hits 'Home', 'Fall' en 'Hungry'. Het nummer 'Home' wordt in 2014 zelfs verkozen tot Song van het Jaar. Na '7 Layers' bracht de zanger nog twee nieuwe nummers uit die niet op dit album stonden. Dit waren 'Shadow Wind' en 'Bones'. In april 2018 ontstaat er ophef rondom de succesvolle zanger als blijkt dat hij nep-accounts inzette op social media ten behoeve van zijn eigen carrière. Na deze affaire maakt Dotan in 2019 een comeback met het nummer 'Numb'.

Inhoud


Over Dotan

Dotan Harpenau wordt op 26 oktober 1986 geboren in Jeruzalem. Hoewel hij exotisch aandoet met zijn donkere manen en bijzondere naam, was het echter niet de bedoeling dat hij in Jeruzalem ter wereld kwam. Zijn ouders waren hier op vakantie en Dotan werd een maand te vroeg geboren. De bekende kunstschilderes en schrijfster Patty Harpenau is zijn moeder. Na zijn geboorte reizen zijn ouders al snel terug naar Amsterdam, waar Dotan opgroeit. Al op jonge leeftijd schrijft hij zijn eigen liedjes en maakt hij muziek, maar het blijft bij een hobby. Hij gaat naar het VWO waar hij zijn diploma haalt en studeert vervolgens aan de Universiteit van Amsterdam.

In 2010 stopt hij echter met studeren om zich volledig op zijn muziek te richten. Dotan ontwikkelt een sterk eigen geluid en tekent in 2010 een contract bij EMI Records. In 2011 volgt zij debuutalbum 'Dream Parade', wat opgenomen is in Los Angeles. Op dit album staat ook het nummer ‘This Town’ waarmee hij wordt uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Daarnaast wordt de single ook verkozen tot 3FM Megahit. Tijdens zijn tweede single ‘Where We Belong’ werkt Dotan samen met Amnesty International. De single wordt gebruikt in een campagne van het goede doel. Een grote hit voor Dotan blijft echter uit en zijn grote doorbraak wordt het album niet.

Zeven lagen

Het echte succes voor Dotan komt pas in 2014. In januari van dat jaar komt zijn album ‘7 Layers’ uit. Een album wat tot stand kwam door middel van huiskamerconcerten. De inhoud van het album heeft vooral te maken met Dotan zelf en zijn zoektocht naar een eigen plek. De huiskamerconcerten inspireerden hem hierbij om nummers te schrijven die dicht bij Dotan zelf stonden. Het centrale thema van ‘7 Layers’ is het water en dan vooral de zee. Dotan heeft de hele wereld over gereisd en overal waar hij kwam was de zee en het water hetgeen wat hem kalmeerde. De titel van het album is gebaseerd op de zeven lagen huid die de mens beschermt. Met ieder nummer pelt Dotan een laagje huid af, op zoek naar zichzelf.

Doorbraak

In februari 2014 brengt hij de eerste single van dat album uit, genaamd ‘Fall’. Het nummer valt in goede aarde, maar wordt geen grote hit. Hierop volgt in april 2014 het nummer ‘Home’. Een nummer dat uitgroeit tot een grote hit. In juli 2014 vindt er echter een gebeurtenis plaats waardoor het nummer een geheel nieuwe lading krijgt: de vliegramp met de MH17. Voor veel mensen past het nummer goed bij de nationale rouw die in die periode het land in zijn greep houdt. Na ‘Home’ brengt hij in oktober ‘Fall’ opnieuw uit, dat deze keer wel aanslaat. Hierop volgt in maart 2015 het nummer ‘Hungry’. Het is een nummer dat wederom goed scoort. Eind 2014 tekent hij een contract bij het Amerikaanse muzieklabel ‘Republic Records’. Hiermee hoopt Dotan internationaal door te breken. In Nederland heeft hij het inmiddels goed voor elkaar. Zijn nummer ‘Home’ wordt verkozen tot song van het jaar, daarnaast is het nummer op positie 82 de hoogste binnenkomer in de Top2000 en op 21 december 2015 treedt hij op in een uitverkocht Ziggo Dome te Amsterdam.

Vervolg carrière

Eind augustus 2015 wordt bekend dat Dotan Harpenau in november op tour gaat door Amerika. Hij staat in het voorprogramma van muzikant Ben Folds. In september 2015 blijkt dat hij genomineerd is voor een MTV Award en dan wel in de categorie 'MTV EMA for Best Dutch Act'. Er kan dus wel gesteld worden dat Dotan zijn naam gevestigd heeft in de muziekindustrie. In augustus 2016 brengt hij een nieuwe single uit met de naam 'Shadow Wind'. Ook dit nummer kent veel succes en wordt veel op televisie gedraaid in het kader van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van dat jaar. De single 'Bones' kwam uit in juni 2017 en was eveneens vaak op de radio te horen. Zowel 'Shadow Wind' als 'Bones' staan niet op een album. Na '7 Layers' heeft Dotan anno 2018 geen nieuw album meer uitgebracht. Wel organiseerde hij in 2016 en 2017 een festival in Paradiso gelijknamig aan zijn album. Hier kreeg aanstormend singer-songwriter talent de kans het podium te betreden. Beide edities waren uitverkocht. Aansluitend op de single 'Bones' startte Dotan de actie '#insidemybones' op op sociale media. De zanger riep Nederlanders op hun levensverhalen ongefilterd te delen via de hashtag '#insidemybones'. Uit de verhalen van bekende Nederlanders werd een selectie gemaakt waaruit een fototentoonstelling volgde. Deze tentoonstelling was 30 september tot en met 5 oktober 2017 te zien in het Rijksmuseum.

Ophef over nep-accounts

Op 11 april 2018 valt op het Instagram-account van Dotan te lezen dat hij alle aankomende shows die hij zou spelen annuleert. Naar eigen zeggen is hij er nog niet klaar voor zijn nieuwe muziek te spelen. Enkele dagen later, op 14 april, verschijnt in De Volkskrant een uitgebreid artikel over het feit dat Dotan gebruik heeft gemaakt van nep-accounts op social media waar werd gedaan alsof men te maken had met fans van de zanger. In 2014 is er al een incident met Wikipedia als het management van Dotan subjectieve teksten aan zijn pagina toe wil voegen. Het balletje komt aan het rollen in de zomer van 2017 als er een verhaal van Dotan zelf op Twitter verschijnt dat naast hem in het vliegtuig een vrouw zat die naar zijn muziek luisterde maar hem niet herkende. Hij gaf haar een briefje mee met zijn contactgegevens en enige tijd later stuurde ze hem een mail met excuses dat ze het verband niet had gelegd tussen de persoon naast haar en zijn muziek. Meerderen trekken dit verhaal in twijfel en De Volkskrant start een onderzoek op. De krant achterhaalde maar liefst 140 nep-accounts op social media, waarbij alles ernaar wijst dat de zanger hierzelf achter zit.

Het gepubliceerde onderzoek en daarbij behorende verantwoording brengt veel teweeg op diezelfde social media. Veelal negatief. Vooral het verhaal over een ontmoeting met een doodzieke fan, dat verzonnen blijkt, valt niet in goede aarde. Ook bleek dat de nep-accounts vervelende reacties achterlieten op profielen van andere artiesten zoals Iris Kroes, Nielson en Douwe Bob. Dotan zelf reageert geschrokken en zegt dat hij van niets weet. Volgens de zanger heeft hij verkeerde mensen in vertrouwen genomen die toegang hadden tot zijn social media en zo de accounts aan konden maken en aan zijn eigen gegevens konden koppelen. Op 16 april verschijnt er een video op zijn Facebook-pagina waarin hij een deel van het bedrog toegeeft. Ook ontkracht hij dat het uitkomen van de publicatie van De Volkskrant de reden is dat hij zijn concerten heeft afgezegd. Dotan sluit de video af met de mededeling dat hij zijn eigen social media zal opschonen en alle berichten van de afgelopen jaren zal verwijderen.

Geen storm in een glas water

Op de dag van de publicatie van zijn video op Facebook zit Dotan aan tafel bij het programma 'RTL Late Night' om een verklaring te geven. De zanger geeft echter ontwijkende antwoorden en lijkt de verantwoordelijkheid niet te willen nemen, wat hem opnieuw veel kritiek oplevert. Ondertussen komen er steeds meer verhalen over Dotan naar buiten. Zo beweerde hij in het interview bij 'RTL Late Night' dat de eerder genoemde ontmoeting met een fan in het vliegtuig wel degelijk waar is. Toch duikt er bewijs op dat dit verhaal verzonnen is. Dotan verraadt zichzelf door een typerende vormfout die hij maakt in zijn spelling, namelijk een spatie die wordt gevolgd door een dubbele punt. Diezelfde fout is terug te vinden in de mail van 'Alicia', de fan uit het vliegtuig die hem niet herkende. Daarbij vertelde Dotan eenzelfde verhaal in 2014 al eens aan journalist Atze de Vries, al speelde het voorval zich die keer af in de trein.

De Vries heeft samen met 3VOOR12-hoofdredacteur Niels Aalberts nog een onthulling in petto. Dotan blijkt zijn achtergrondzangers van de hit 'Home' opgelicht te hebben. Toen het nummer op het punt stond een grote hit te worden heeft Dotan de achtergrondzang zelf opnieuw ingezongen. Vervolgens vroeg hij zijn toenmalige achtergrondzangers afstand te doen van hun rechten die ervoor zorgden dat zij betaald zouden krijgen als het nummer te horen was op de radio. Eén van zijn zangers plaatste een tekst op het medium Twitter dat als Dotan nog spijt heeft van andere dingen hij dit beter zelf naar buiten kan brengen voordat hij wederom ontmaskerd wordt. Het lijkt erop dat er geen sprake is van een storm in een glas water rondom deze affaire. De gemoederen lopen hoog op. Het bedrog heeft grote gevolgen voor de carrière van Dotan. Zo wordt zijn succesvolle '7 Layers' festival afgelast.

Zijn moeder in de publiciteit

De zanger lijkt van de aardbodem verdwenen. Zijn moeder Patty Harpenau kan geen contact met hem krijgen en doet via media een oproep aan haar zoon om wat van zich te laten horen. Overigens moet hierbij vermeld worden dat de relatie tussen moeder en zoon al enkele jaren gebrouilleerd is en Dotan in principe het contact met haar verbroken heeft. Toch heeft haar oproep succes. Dotan laat via een tussenpersoon weten dat hij bewust contact afhoudt en even niet gevonden wil worden. In mei 2018 verschijnt de zanger weer in Amsterdam, in het gezelschap van zangeres Caro Emerald. Dit is voor moeder Patty wederom aanleiding voor een interview. Ze heeft nog steeds geen contact gehad met Dotan en lijkt te suggereren dat hij op mannen valt. Naar aanleiding van het gezelschap van Emerald, die overigens een relatie heeft, gaat de geruchtenmolen draaien. Volgens Patty is het echter onmogelijk dat Dotan een relatie aan zou gaan met een vrouw. Later trekt ze deze opmerking terug.

Comeback

Ruim een jaar hoort Nederland niks van Dotan Harpenau. Totdat in mei 2019 bekend wordt dat de gevallen zanger werkt aan nieuwe muziek. Dotan heeft in 2019 een contract getekend bij de Nederlandse platenmaatschappij '8Ball Music'. Zijn nieuwe album, dat in 2020 uitkomt, zal de opvolger zijn van het succesvolle album '7 Layers' uit 2014. Op 29 mei 2019 brengt Dotan na twee jaar een nieuwe single uit genaamd 'Numb'. In het nummer beschrijft hij hoe hij zich voelde ten tijde en na de onthullingen die zijn carrière de afgelopen twee jaar de das om deden. Op 9 december 2019 ontvangt hij voor dit nummer een gouden plaat in het programma RTL Boulevard. 'Numb' is namelijk meer dan 6 miljoen keer gestreamd.

Zijn eerste interview geeft hij in juni 2019 aan Domien Verschuuren bij Q-Music en duurt ruim 20 minuten. Hierin spreekt hij vooral zijn schaamte uit over hetgeen wat er gebeurd is. In augustus van datzelfde jaar wordt bekend gemaakt dat Dotan te zien zal zijn in het nieuwe seizoen van het programma 'Waar is de Mol?'. In het programma reist hij met Johnny de Mol en zijn vader af naar IJsland. De aflevering met Dotan is op 2 september 2019 uitgezonden op SBS 6. Hierin maakte hij bekend dat er nieuwe muziek onderweg is. Ook komt in het interview de moeizame band met zijn moeder ter sprake. Dotan geeft aan dat hij geen contact meer met haar heeft en denkt dat dit ook nooit meer goed komt. Eveneens onthulde Dotan dat hij een relatie heeft met een man. Van jongs af aan wist hij zelf al dat hij homoseksueel was, maar het gevoel had dat hij dit moest verbergen. Hiermee komt hij voor het grote publiek uit de kast.

Op 24 september 2019 geeft Dotan zijn allereerste concert na de 'trollen-affaire'. Hij treedt op in Paradiso Amsterdam en het concert is een groot succes. In februari 2020 gaat de zanger op tour door Nederland en lanceert hij een nieuwe single genaamd 'Bleeding'. Eind mei van dat jaar lanceert hij zijn EP 'Numb' met daarop zijn al uitgebrachte singles 'Numb', 'Letting Go' en 'Bleeding', maar ook zijn nieuwe nummer 'No Words' is hierop te vinden.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziggo: samenvoeging van Casema, @Home en MultikabelZiggo: samenvoeging van Casema, @Home en MultikabelVrijdag 16 mei 2008 presenteerden @Home, Casema en Multikabel zich als een nieuw bedrijf: Ziggo. Dankzij de fusie is Zig…
The Martial: Singer SongwriterThe Martial, ook wel bekend als Mart van den Bighelaar, is een opkomende Singer songwriter. Hij is geboren in Breda, Noo…
Koi Dome, een glazen koepel in je vijverKoi Dome, een glazen koepel in je vijverEen Koi Dome is een met water gevulde bol welke drijft aan het oppervlak van de vijver. De vissen in de vijver kunnen in…

Top 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaTop 10 zangers en rappers met de meeste hits in AmerikaDe Amerikaanse Billboard Hot 100 publiceert wekelijks een lijst met de honderd populairste liedjes. In deze lijst komen…
Lost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meLost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meFelix De Laet is een Belgische deejay en producer die gebruikmaakt van de artiestennaam Lost Frequencies. In 2014 maakt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Manon Vancampfort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dotan
 • http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2014/song-van-het-jaar/Dotan-interview.html
 • http://www.3fm.nl/artiest/3954/dotan/biografie
 • http://www.dotanmusic.com/about/
 • https://www.rijksmuseum.nl/nl/dotan
 • https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/dotan/#/
 • http://www.rtllatenight.nl/item/6254/dotan_door_het_stof_bij_humberto
 • https://www.lindanieuws.nl/nieuws/dotan-rel-metro-uitspraken-zanger/
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/1929816/dotan-lichtte-achtergrondzangers-home-op
 • https://www.volkskrant.nl/muziek/7-layers-festival-van-dotan-afgelast-na-ophef-om-trollenleger~a4596927/
 • https://www.ad.nl/show/radeloze-moeder-dotan-mijn-spoorloze-zoon-wil-even-niet-gevonden-worden~a63725ef/
 • https://www.ad.nl/show/moeder-dotan-ik-heb-een-ongelooflijke-bak-shit-over-me-heen-gekregen~a106e96a/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
 • https://www.parool.nl/kunst-en-media/gevallen-artiest-dotan-maakt-comeback-in-popmuziek~a4626969/
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 16-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.