Urbanus: 10 leuke liedjes van Gigippeke tot Hittentit

Urbanus: 10 leuke liedjes van Gigippeke tot Hittentit Urbanus alias Urbain Servranckx is zonder twijfel één van de populairste Belgische komieken. Ook in Nederland is hij nog steeds heel bekend. Urbanus begon op te treden in de jaren zeventig van vorige eeuw, maakte later ook films als ‘Hector’ en ‘Koko Flanel’ en ook de stripverhalen van Urbanus hebben een groot publiek. Ook anno 2015 treedt Urbanus nog regelmatig op in België en Nederland samen met een muziekgroepje onder de naam ‘Urbanus en De Fanfaar’. Ze brengen de leukste liedjes van Urbanus in een nieuw jasje. Heel wat songs van Urbanus zijn tijdloos en behoren intussen tot het collectief geheugen van jong en oud in de Lage Landen.

Leuke liedjes van Urbanus

Urbanus; de peetvader van de Belgische komieken, heeft in zijn lange carrière tientallen liedjes gemaakt. Natuurlijk werd de ene song populairder dan de andere. Sommige liedjes zijn al geschreven in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw maar tot op vandaag blijft het publiek ervan smullen. Dat blijkt op de optredens van 'Urbanus en de Fanfaar' in België en Nederland, waar Urbanus samen met zijn band zijn grootste klassiekers in een nieuw jasje stopt. In 2015 was Urbanus ook op het Pinkpop festival te bewonderen.

1. Madammen met een bontjas

Protestlied

In 1980 maakte Urbanus dit humoristisch protestlied. Het is tot vandaag nog steeds een van zijn populairste nummers. De tekst drijft de spot met vrouwen die bont dragen. Urbanus stelt in het lied dat hij een zaak in “madammenvellen” gaat beginnen. Hij wil de dames ‘vangen’ tijdens banketten, paardenrennen, deftige recepties of in de Avenue Louise, een chique winkelstraat in hartje Brussel. Van hun lichaamsdelen wil Urbanus allerlei producten maken, net zoals men dat van dieren doet.

Boodschap

Het liedje is een typisch voorbeeld van de stijl van Urbanus: een ernstige boodschap die nog steeds actueel is zit verpakt in een vrolijk liedje met een absurde tekst. Dierenrechtenorganisaties gebruiken het nummer nog regelmatig tijdens hun campagnes.

2. ’t is Feest

Eén van de minder bekende liedjes van Urbanus maar niettemin één van de leukste. In de grappige clip van de song zie je Urbanus opduiken als de verschillende figuren uit zijn stripalbums. César, Eufrazie en de tweedelige hond Nabuko Donosor passeren allen de revue en zelfs Amedee de vlieg danst vrolijk mee in het rond.

3. Gigippeke van Meulebeik

Een liedje uit de beginjaren van Urbanus met een tekst in het Brussels dialect over een meisje dat Gigippeke van Meulebeik ('Molenbeek') heet. Gigippeke breit voor Urbanus een trui (‘vareus’) van wol (‘sajet’ in het Brussels). Aangezien niet alle wol was opgebruikt had hij ook nog een paar 'kaase' ('kousen') gekregen met "de rest van de sajet".

Gigippeke verwijst naar een meisje dat Urbanus echt heeft gekend in zijn geboortestreek. Urbanus groeide op in Sint-Gertrudis-Pede, een klein dorpje dat behoort tot Schepdaal, nu op zijn beurt nu een deelgemeente van Dilbeek. Intussen woont Urbanus al jaren in Tollembeek, een deelgemeente van Galmaarden in het Pajottenland.

4. 1, 2, 3 Rikke tikke tik

In de leuke clip van dit lied uit 1983 staat de leraar (Urbanus zelf) in stofjas voor de klas. De leerlingen op de schoolbanken (ook telkens Urbanus) moeten zeggen over welk dier de onderwijzer het heeft. Urbanus maakt tijdens het lied imitaties van een kip en een varken. De leerlingen moeten raden en geven de meest absurde antwoorden: ‘een salami’, ‘een fritkot’, ‘een frigo’, ‘Rocco Granata’ of ‘een aquarium’.

Een beroemd zinnetje uit dit lied is ook: ‘Omdat ge zo braaf geweest zijt, krijgt ge vandaag maar een half pakske slaag’, een parodie op de tijd toen het een algemeen aanvaarde praktijk was om af en toe een tik uit te delen aan leerlingen die niet luisterden. In de clip staat achteraan ook een leerling met twee ezelsoren op het hoofd mee te dansen, vandaag ondenkbaar maar ooit in alle Vlaamse scholen haast dagelijkse kost.

5. De belastingscontroleur

Dit lied verscheen op ‘Urbanus VI’, het zesde album van Urbanus uit 1982. In het lied steekt Urbanus de draak met de fiscus: hoe meer geld je verdient, hoe meer je ervan kwijt bent aan de belastingen.

Tijdens ‘Urbanus Vobiscum’, een show uit 2008 waarin tal van artiesten hulde bracht aan Urbanus, bracht Filip Kowlier een moderne rap-versie van dit nummer.

6. Kodazuur

In dit lied uit 1982 zingt Urbanus over een tegenvallende vakantie aan de Franse Côte d’Azur. Er lopen wel veel mooie meiden rond maar geen enkele van hen heeft ook maar de minste interesse in Urbanus. Vooral het refrein is heel aanstekelijk en blijft gemakkelijk hangen: 'Ik mis je...ik mis je...mamamamamamamamama...rielouisje'. De komiek besluit: ‘Ik zet hier nooit geen voet meer aan de Kodazuur, ik zit nog liever veertien dagen in een Hollandse frituur'.

7. Hittentit

Urbanus en Jean Blaute schreven 'Hittentit' in 1982. Het is ook vandaag nog steeds een populair nummer. De tekst is volledig absurd maar het lied is een dermate aanstekelijk deuntje op een opzwepende synthesizerbeat dat iedereen er vrolijk van wordt. ‘

Tijdens het lied veranderen de klinkers van het woord ‘Hittentit’ in ‘e’ en ‘o’ wat tot allerlei woordspelingen leidt zoals ‘otto’ (Vlaams voor ‘auto’).

Voor zijn tournee ‘Urbanus en de Fanfaar’ in 2014 en 2015 bracht Urbanus een ‘metal’-versie van Hittentit die erg gesmaakt werd door het publiek. Hij bracht deze versie ook op Pinkpop in juni 2015.

8. Bakske vol met stro

Dit nummer uit 1979 was een van de grootste successen van Urbanus. Het is een absurd kerstlied waarin hij de geboorte van Jezus in de stal bezingt.

Een goede komiek probeert altijd wat te choqueren en de tekst van het lied was in het nog erg katholieke Vlaanderen van de jaren zeventig controversieel. De Kerk was dan ook niet te spreken over de song. De pastoor van Tollembeek weigerde destijds zelfs om het huwelijk van Urbain met zijn echtgenote in te zegenen, uit ongenoegen met de ‘ongepaste’ songtekst van ‘Bakske vol met stro’. In 2014 werd 'Bakske vol met stro' door de Vlaamse zender Radio 2 opgenomen in de eregalerij van Vlaamse klassiekers.

9. Poesje stoei

Urbanus bracht 'Poesje stoei' uit in 1994. In het voorbije decennium had hij zich vooral beziggehouden met het maken van films die stuk voor stuk kaskrakers werden, zoals 'Hector' (1987) en 'Koko Flanel' (1990), dat achttien jaar lang het grootste bioscoopsucces in Vlaanderen was. Pas in 2009 verbrak de film 'Loft' van Erik Van Looy dit record.

Tien jaar nadat hij nog een nieuw nummer had uitgebracht was 'Poesje stoei' meteen een schot in de roos: het lied werd een nummer één hit in Vlaanderen. Het bewijst de tijdloosheid van grote artiesten als Urbanus: ook wanneer je een paar jaar niets meer van ze hoort weten ze meteen weer het grote publiek te bekoren van zodra ze met iets nieuws op de proppen komen.

10. Ge moogt naar huis gaan

Eén van de klassiekers van Urbanus waarmee hij vrijwel elke show afsluit. Het lied drijft eerst vrolijk de spot met de toeschouwers: ‘De show is afgelopen, de klus is hier geklaard. Het kaartje in jullie zak dat is nu niks meer waard, het cultureel gehalte van deze show was nul, maar het is zeker niet de eerste keer dat ge hier zit voor flauwekul’. Verderop krijgt het lied zoals vaak in de liedjes van Urbanus een boodschap: mensen verliezen hun werk omdat fabrieken verplaatst worden naar lageloonlanden, en criminelen gaan vrijuit doordat gevangenissen overvol zitten.

Lees verder

© 2015 - 2023 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zing! Een populaire en handzame liedbundelZing! Een populaire en handzame liedbundelHet succes van zangbundels als ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’ maakte in de twintigste eeuw wel duidelijk, dat er een…
Bernini, architect en schilderBernini, architect en schilderBernini, een begenadigd artiest. Geboren in Napels en had een vader die hem het vak heel goed heeft bijgebracht. Al op z…
Piazza di SpagnaPiazza di SpagnaRome kent verschillende pleinen met interessante bezienswaardigheden, zoals fonteinen, kerken en monumenten. Eén van de…
Bernini, beeldhouwerWie ooit in Rome geweest is, zal het ongetwijfeld zijn opgevallen hoeveel beelden er in de stad te vinden zijn. Op brugg…
Biografie: Nicole ScherzingerBiografie: Nicole ScherzingerNicole Scherzinger is een zangeres uit Amerika. Daarnaast doet ze aan dansen, acteren en schrijven en is een bekende tv-…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andrewke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.urbanusfan.be/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Urbanus_%28artiest%29
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hittentit
  • https://www.youtube.com/watch?v=KAQPCoZs188
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.