Haevn, electrodance-popduo, reclamecomponisten en poptalent

Haevn, electrodance-popduo, reclamecomponisten en poptalent Haevn is een Nederlands electrodance-popduo, door popkenners eind 2015 bestempeld als één van de poptalenten voor 2016. De band bestaat uit (film)componist Jorrit Kleijnen en zanger/singer-songwriter Marijn van der Meer. Op basis van de door het tweetal gecomponeerde muziek voor twee autocommercials (Volvo en BMW), tracks die pas later werden uitgewerkt tot volledige singles, trokken ze landelijke media-aandacht. Reden om ze vast te leggen voor popfestivals als Dauwpop, Concert at Sea en verschillende in een vroeg stadium al uitverkochte optredens op diverse poppodia. Nog voor ze maar enig songmateriaal op cd of vinyl hadden uitgebracht. In allerijl werkten de reclamecomponisten aan een debuut EP, met daarop in ieder geval het nummer 'Where the heart' (Volvo reclame) en 'Finding out more' (BMW-reclame).

Haevn

Haevn is een samenwerkingsverband van de uit Kerkrade afkomstige componist Jorrit Kleijnen en zanger Marijn van der Meer. Onder die bandnaam werkten ze samen aan de voor een Gouden Kalf genomineerde filmmuziek voor Gluckauf en de titelsong voor de film Valentino. De naam is een combinatie van het dromerige 'heaven' en de veilige thuishaven 'haven'.

Met niet meer muzikale bagage dan twee uitgesponnen tracks voor autoreclames van Volvo en BMW rees hun ster in de loop van 2015 tot tophoogte. Onder meer door De Volkskrant werd het electrodance-popduo uitgeroepen als het poptalent voor 2016.

Jorrit Kleijnen

Jorrit Kleijnen (Kerkrade, 4 oktober 1986) componeerde aanvankelijk vooral filmmuziek.Tijdens zijn opleiding aan de faculteit Kunst, Media & Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) ontmoette hij Alexander Reumers. Beiden volgden leerzame stages in Hollywood, Jorrit achter de schermen bij Spider-Man 3.

Kerstfilm

Samen met de Alexander schreef Jorrit de soundtrack voor de kerstfilm Midden in de winternacht, die in 2013 in première ging. In het vroege voorjaar van 2013 kwam de film Valentino uit, met in de hoofdrol Najib Amhali. Jorrit en Marijn namen samen de titelsong To Find My Place voor hun rekening, die door Marijn werd ingezongen. Jorrit tekende voor de rest van de soundtrack.

Begin 2015 volgde de filmscore voor Gluckauf, een sociaal bewogen misdaadfilm, zich afspelend in de periode net na de sluiting van de Zuid-Limburgse mijnen. (Gluckauf betekende in mijnwerkersjargon zoiets als 'kom veilig weer omhoog uit de mijn'.) Voor deze soundtrack kreeg Jorrit medewerking van Marijn die onder meer de banjo en de mandoline bespeelde.

Marijn van der Meer

Ook Marijn van der Meer komt van oorsprong uit Zuid-Limburg (Heerlen). Hij is geen onbekende in de muziekwereld. Hij deed mee aan de Popronde en werd ook gevraagd als kandidaat voor De Beste Singer-Songwriter van Nederland, waarvoor hij echter bedankte.

Ziekenhuisopnames

Marijn had een lastige periode in zijn jonge leven. Net voordat hij een wereldreis wilde beginnen in de eerste helft van deze eeuw bleek dat hij Arterioveneuze Malformatie (AVM) had. Een fout in de aanleg van slagaders, met mogelijke beperkingen voor de werking van het hart. Het gevolg was een jarenlange periode van ziekenhuisopnames, operaties en behandelingen in het Radboud universitair ziekenhuis in Nijmegen.

Genezen

Hij sloeg zich daar doorheen door met muziek bezig te blijven. Begon liedjes te schrijven voor een cd, waarin Marijn verwerkte wat hij emotioneel doormaakte. Na zijn volledige genezing keerde hij terug naar zijn oude afdeling in het Nijmeegse ziekenhuis, om zijn cd's af te geven. "Want muziek sleepte mij door een moeilijke tijd", zei hij tijdens een interview in 2011. In 2009 maakte Marijn met zijn gitaar onder de arm alsnog de lang gekoesterde grote reis door Europa.

Reclamecomponist

Marijn werkte hij als reclame-copywriter bij diverse organisaties. In de avonduren was hij bezig met het schrijven en opnemen van eigen nummers. Regelmatig stond hij daarbij al op diverse podia als singer-songwriter, zichzelf begeleidend op gitaar. Per 1 januari 2015 zegde hij zijn laatste reclame-job bij het Amsterdamse reclamebureau J. Walter Thompson op, om zich volledig aan Haevn en de muziek te kunnen wijden.

Volvo- en BMW-reclame

Begin 2015 werd het electropopduo door het automerk Volvo benaderd met de vraag of ze een track van hen mochten gebruiken in een autoreclame. Die dertig seconden durende autocommercial met de intrigerende dromerige muziek bleek voldoende om de kijkers nieuwsgierig te maken naar het volledige liedje. Aangezien dat dus nog niet bestond besloten de heren van Haevn daar een complete song, getiteld Where the heart is omheen te componeren en in te zingen.

BMW
Ook voor een reclamecampagne BMW leverde Haevn in 2015 de muziek. Dit nieuwe nummer, getiteld Finding out more werd in augustus dat jaar online gezet. In september belandde het in de hoogste regionen van de iTunes-chart, mede dankzij Giel Beelen die het in zijn ochtendprogramma draaide en aanprees in De Wereld Draait Door.

Interview

De Volkskrant riep Haevn aan het eind van 2015 uit tot het (pop)talent van 2016. De sound van het duo wordt vaak omschreven als melancholiek en filmisch. Marijn in dat interview: "Iemand gebruikte het woord haunting, niet zozeer in termen van spookachtig maar meer muziek die je gelijk grijpt. We hebben beiden een akoestische achtergrond, maar toen we gingen samenwerken wisten we heel snel dat onze muziek elektronisch moest worden."

Jorrit: "Dat heeft te maken met Marijns stem, die heeft een brede bedding nodig. Diepe klanken. Weids. Onze nummers zijn sferisch, in verschillende lagen opgebouwd. Je hoort het nauwelijks, maar voelt het wel." Over de BMW-reclame: "Het merk en het filmpje stralen exclusiviteit uit dat je terug moet vinden in het audiobeeld. De kunst is iets te vinden dat voor de hand ligt, maar toch laagdrempelig is."

Debut EP

Na de release van Finding out more startten Marijn en Jorrit met het schrijven van nieuwe tracks voor hun debuut EP. Daarvoor benaderden ze de Engelse producer Tim Bran, bekend van zijn werk voor onder andere London Grammar. Hij nodigde het duo uit om de nummers op te nemen in een studio in Londen.
© 2016 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto onder de loep: VolvoAuto onder de loep: VolvoVolvo is begonnen met kogellagers en uitgegroeid tot een auto die bekend staat om zijn veiligheid. Voordat iemand een Vo…
Volvo S80, een legendeDe Volvo S80 wordt niet voor niets gebruikt door het koningshuis. De auto biedt comfort, is degelijk en is een zeer veil…
Volvo XC60, BMW, Audi en Mercedes de SUV concurrentiestrijdDe ontwerpers van Volvo zetten met de nieuwe XC60 de eerste stap een van de snelst groeiende segmenten van de autowereld…
Reclamestrategieën & doelstellingenEr zijn verschillende soorten reclame, deze hebben hun eigen kenmerken. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten recl…

Anouk: namen zes kinderen en hun vier vadersZangeres Anouk Teeuwe maakte op donderdag 7 januari 2016 haar zesde zwangerschap bekend. Zes kinderen, van vier verschil…
Urbanus: levensloop en biografie van zijn jeugd tot 2019Urbanus: levensloop en biografie van zijn jeugd tot 2019Urbanus is zowel in België als Nederland een populaire artiest. Hij heeft een lange carrière achter de rug waarin hij he…
Bronnen en referenties
  • http://www.quotenet.nl/Nieuws/Q-A-Is-Marijn-van-der-Meer-Haevn-de-nieuwe-Ilja-Gort-154749
  • http://www.l1.nl/nieuws/277869-filmcomponist-jorrit-kleijnen-over-gluckauf-l1-cultuurcaf%C3%A9
  • http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/Hollandse-Nieuwe/oktober-haevn.html
  • http://www.cinema.nl/films/11368552/gluckauf
  • https://nl.linkedin.com/in/marijn-van-der-meer-7771335b
  • http://www.score-magazine.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=1256
  • http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/film/21374632/__Titelsong_Valentino_te_beluisteren__.html
  • https://www.radboudumc.nl/Zorg/Afdelingen/Radiologie/Pages/MarijnvanderMeer.aspx
  • http://www.volkskrant.nl/muziek/dit-is-het-muzikale-talent-van-nederland~a4216460/
  • https://www.youtube.com/watch?v=esG8_WpreIU
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 15-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.