Above and Beyond: electronische muziek-artiesten

Above and Beyond: electronische muziek-artiesten Above and Beyond zijn bekend geworden vanwege hun producties en dj-talent. De drie artiesten Jono Grant, Tony McGuinness en Paavo Siljamäki zijn in 2001 begonnen met het produceren van progressive trance. Tijdens het produceren van hun muziek betrekken zij meerdere artiesten die onder andere verantwoordelijk zijn voor de vocalen. Twee bekende namen zijn Justine Suissa en Zoë Johnston. In 2004 was hun eigen radioshow een feit. In 2016 hebben zij met hun unieke 200ste jubileum van Group Therapy de Ziggo Dome onveilig gemaakt met hun vernieuwende elektronisch muziek.

Above and Beyond


De dj's van Above and Beyond / Bron: Anjunabeats, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De dj's van Above and Beyond / Bron: Anjunabeats, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De dj's/producers

Above and Beyond (Above & Beyond of A&B) bestaat uit Jonathan (Jono) Grant, Tony McGuinness en Paavo Siljamäki. Deze dj's zijn uitgegroeid tot één van de bekendste dj's uit de dance-industrie. De dj's/producers komen oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Andere benamingen die zij gebruikt hebben zijn:
 • Rollerball
 • Tongue of God
 • Tranquility Base

Muziekstijl

Progressive trance

Above and Beyond zijn bekend geworden om zijn (progressive) trance. Deze muziekstroming heeft sinds het begin van de 21e eeuw een hoop veranderingen meegemaakt. Het tempo en de muziekklanken zijn bijvoorbeeld aan verandering onderhevig geweest.

Progressive house

Above and Beyond hebben door de jaren heen een progressive-house-invloed in hun producties toegevoegd. Progressive-house heeft een lagere BPM (Beats Per Minute) dan trance.

Klassiek

De hedendaagse dance-nummers die de dj's maken hebben allemaal een klassieke oorsprong. Dit betekent dat zij het origineel eerst met klassieke instrumenten ontwikkelen alvorens ze er een dance-versie van maken. Op 3 mei 2016 hebben Above and Beyond een uniek optreden gegeven in de concertzaal Tivoli. Dit optreden was geheel akoestisch en gespeeld door de producers zelf. Zij hadden overige muzikanten en zangeressen tot hun beschikking.

Radioshows

Trance Around The World

'Trance Around the World' was hun eerste radioshow. De radioshow heeft maar liefst 8 jaar bestaan (van 2004 t/m 2012). Wekelijks zorgden zij ervoor dat de nieuwste trance-platen uitgezonden werden. Deze tracks werden als één geheel gemixt. Na Trance Around the World begonnen zij met Group Therapy.

Group Therapy

'Above and Beyond Group Therapy' wordt dikwijls afgekort als 'ABGT'. Het is net als Trance Around the World de naam van hun radioshow. Naast de radioshow is hier in 2011 een album van uitgebracht.

Group Therapy events
Vanaf 2001 gaven de dj's na elke vijftig episodes een live show. Deze optredens zijn telkens in een grote stad gehouden. Above and Beyond hebben op 24 september 2016 een uniek optreden gegeven met betrekking tot het 200ste jubileum van deze reeks. Het event werd in de Ziggo Dome gehouden.

Live optredens

In het beginstadium van hun carrière hebben Above and Beyond voornamelijk in Engeland opgetreden. Vervolgens traden zij steeds meer in het buitenland op. Ze hebben in Nederland onder andere opgetreden in de Jaarbeurs in Utrecht (Trance Energy). Hiernaast hebben zij in de Ziggo Dome en Paradiso (Amsterdam) een show gegeven.

Albums en producties

Oceanlab

Oceanlab is een samenwerking tussen Above and Beyond en Justine Suissa. Justine Suissa is een zangeres afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Al sinds 2001 werken zij samen aan verschillende producties. Enkele producties die onder de naam Oceanlab zijn uitgebracht zijn onder andere:
 • Oceanlab - Sky Falls Down
 • Oceanlab - Beautiful Together
 • Oceanlab - On a Good Day
 • Oveanlab - Satellite
 • Oceanlab - Another Chance

In 2008 werd het album 'Sirence of the Sea' uitgebracht. Een jaar later kwam hier een remix album van uit. Naast Above and Beyond heeft Suissa onder andere met Chicane (vanaf 1999) en Armin van Buuren (vanaf 2002) gewerkt.

Group Therapy

Op 6 juni 2011 werd er een Group Therapy-album uitgebracht. Het album bestaat uit acht verschillende producties. De zanger Richard Bedford en zangeres Zoë Johnston hebben enkele nummers van dit album ingezongen.

Anjunabeats

Het platenlabel dat deze producers hebben opgericht heet 'Anjunabeats'. Hieronder vallen diverse succesvolle artiesten, zoals Arty, Super8 & Tab, Andrew Bayer en Ilan Bluestone.

Anjunadeep

Anjunadeep is een sublabel van Anjunabeats. Dit label is speciaal opgezet voor het uitgeven van deep housemuziek. Deze vorm van dancemuziek is wat langzamer dan trance en progressive house. Omdat het een langzamer ritme heeft wordt dit soort muziek vaker als voorprogramma gebruikt.
© 2016 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DJ: Nederland vanaf de jaren ‘90Inmiddels is de DJ allang geen reporter meer, maar een artiest. In het land treden zij op, vooral op grote feesten als S…
Wat is deephouse?In de wereld van de elektronische muziek zijn talloze stromingen ontstaan; zo ook de stroming 'deephouse'. Al gauw krijg…
Ergens volledig in opgaanErgens volledig in opgaanHet is best mooi als je mensen de diepte in ziet gaan en ze zich volledig onder kunnen dompelen in hetgeen ze doen en ze…
Jumpstyle, hardstyle, hardcore en meer!Jumpstyle, je hoort iedereen erover tegenwoordig. Maar wat is jumpstyle nu precies? En welke andere stijlen zijn er binn…

Julio Iglesias: zijn vader, zijn vrouwen en negen kinderenJulio Iglesias: zijn vader, zijn vrouwen en negen kinderenDat de familie Iglesias het begrip ‘generatie’ niet zo nauw neemt blijkt wel als de vader van zanger Julio Iglesias op 8…
Amerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainAmerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainDe Amerikaanse grungeband Nirvana heeft in zijn korte bestaan enorm veel invloed gehad op de muziekindustrie. Nirvana wa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Above & Beyond, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.aboveandbeyond.nu/
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Above_%26_Beyond_(band)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Above_%26_Beyond
 • http://partyflock.nl/party/309419:Above-and-Beyond-Acoustic
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Justine_Suissa
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/OceanLab
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Group_Therapy_(Above_%26_Beyond_album)
 • Afbeelding bron 1: Anjunabeats, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.