Willeke van Ammelrooy en Marco Bakker

Willeke van Ammelrooy en Marco Bakker Willeke van Ammelrooy is een bekende Nederlandse actrice. Haar echte naam is Willy Geertje van Ammelrooy. Op 5 april 1944 werd ze in Amsterdam geboren. Op de middelbare school kreeg ze te horen dat ze talent had voor acteren en haar docenten adviseerden haar om naar de toneelschool te gaan. Ze moest nog een paar jaar wachten voordat ze daar terecht kon. Ondertussen werkte ze in de studio van Joop Geesink en nam ze toneellessen bij Arend en Teunke Hauer. Ze trouwde tweemaal. De eerste keer met kunstenaar Leendert Janzée en haar tweede man is (opera)zanger Marco Bakker.

Willeke van Ammelrooy, een van Nederlands mooiste filmsterren

Willeke van Ammelrooy heeft alles wat je van een echte filmster verwachten mag. Acteertalent en een mooi karakteristiek gezicht. Ze werd op 5 april 1944 in Amsterdam geboren. Voluit werd ze Willy Geertje van Ammelrooy genoemd. Als kind is ze verlegen maar in acteren kan zij zich goed uiten en als actrice is ze zeker niet schuchter te noemen. Toen ze 17 jaar was werd ze aangenomen op de toneelschool in Amsterdam.

Toneelschool

Willeke van Ammelrooy verliet de opleiding aan de toneelschool in 1964 met een diploma. Ze speelde eerst enkele jaren toneel en vertoefde een poosje in Marokko. Langzaamaan begon ze aan een internationale filmcarrière. Niet alleen door haar opvallend mooie uiterlijk (haar hoge jukbeenderen en haar mooie ogen) maar vooral ook door haar acteertalent, werd zij een van de bekendste filmsterren van Nederland.

Eerste filmrol: Rotterdam Europoort

Haar eerste filmrol in 1966 speelde ze in Rotterdam-Europoort', van Joris Ivens.

Overige filmrollen en filmprijzen

Enkele jaren later, in 1971, speelde zij in 'Mira', van Fons Rademakers. Ze speelde onder andere ook in speelfilm De Lift van de in 1970 overleden regisseur (Fons) Rademakers. Ze speelde de rol van de moeder van Ciske de Rat in de gelijknamige speelfilm, en ze had een rol in de film Op Hoop Van Zegen. Ze won twee Gouden Kalveren voor Beste Actrice. Een voor haar rol als Antonia en een voor haar rol als als Mevrouw Lauwereyssen in Lijmen/Het Been, gebaseerd op een roman van Willem Elsschot. In het familie-epos 'Antonia' (1995), speelde Van Ammelrooy de hoofdrol, en won in 1996 een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. In 2004 speelde Van Ammelrooy Patricia Westhof in Het Glazen Huis. Haar laatste filmrol (2006) was in de Amerikaanse speelfilm The Lake House, ze speelde daarin de moeder van Dr. Kate Forster (Sandra Bullock).

Toneel, regie, muziek

Van Ammelrooy speelde ook veel toneelstukken en later besloot zij zelf te gaan regisseren en regisseerde enkele films, onder ander de film 'Rust'. Ook nam zij in 1972 een single op: 'Da Da Da I Love you.' Het nummer werd geproduceerd door Peter Koelewijn. Van

Huwelijken

Ammelrooy trouwde tweemaal. Zij trouwde eerst met beeldend kunstenaar Leendert Janzée en zij kregen samen een dochter. Helaas was Leendert Janzée depressief en pleegde suïcide toen hun dochtertje zes jaar oud was.

Marco Bakker

In 1989 hertrouwde Willeke van Ammelrooy met operazanger Marco Bakker, met wie zij tot op heden (2017) nog steeds getrouwd is. Marco Bakker was op 8 februari 1938 onder de naam Jacob Marinus Bakker in Beverwijk geboren. Hij werd bekend als acteur, radiomaker en operazanger. Zijn huwelijk met Van Ammelrooy was ook zijn tweede huwelijk. Hij was eerder getrouwd geweest met Patricia Madden.

Dodelijk ongeluk

In 1997 veroorzaakte Marco Bakker een dodelijk ongeval op het parkeerterrein van de Amsterdam ArenA. Hij had alcohol gedronken en was dus strafbaar. Hij werd in 1998 schuldig bevonden aan het overlijden van de jonge vrouw en mocht een jaar niet rijden. Zijn straf bestond verder uit een half jaar cel of 240 uur dienstverlening. Van Ammelrooy en Marco Bakker hebben nooit veel in de pers over het door Marco veroorzaakte dodelijke ongeluk willen praten.

Rondom de carrière van Marco Bakker werd het daarna stiller, maar enkele jaren later kwam zijn naam weer wat vaker in de publiciteit. Zo was hij een van de De 3 Baritons die in 2008 en in december 2009 - 2010 op toer gingen door Nederland. De andere twee baritons waren Henk Poort en Ernst Daniël Smid.

Ziekte

In 2008 werd Van Amelrooy ziek maar ze werd gelukkig met succes behandeld met o.a. chemotherapie. Ze bleek eierstokkanker te hebben. Zij wilde liever niet te veel aandacht voor de ziekte. Van Ammelrooy ging alweer snel volop aan het werk. In 2011 werkte ze aan haar rol als Beatrix, in de speelfilm: 'Beatrix Oranje Onder Vuur.'

Denise Janzée

De dochter uit het huwelijk van Willeke van Ammelrooy en haar eerste echtgenoot, heet Denise Janzée en is een bekende filmeditor. Ze maakte ook enkele documentaires over zowel haar vader als haar moeder. Ze werd grotendeels opgevoed door haar grootouders.

Biografie

In 2009 verscheen van Van Ammelrooy een biografie getiteld: Acte de Présence.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Verliefd op IbizaVerliefd op Ibiza, de blikvanger van SBS6. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film Verliefd op Ibiza, geproduceerd…
Woezel en Pip, de hondjes van Guusje NederhorstWoezel en Pip, de hondjes van Guusje NederhorstWoezel en Pip zijn twee lieve vrolijke hondjes die de hele dag spelen in de Tovertuin. De hondjes, hun vriendjes, de tov…

Amália Rodrigues; de koningin van de fadoAmália Rodrigues; de koningin van de fadoSmachtende woorden als, lijden, hartzeer en heimwee begeleid met weemoedige klanken zijn kenmerken van het prachtige Por…
Wie is Georg Listing?Wie is Georg Listing?Georg Listing is de bassist van de Duitse rockband Tokio Hotel. Hij is het oudste lid van de band. Hij werd op 31 maart…
Bronnen en referenties
  • Websites over Willeke van Ammelrooy, Telegraaf, Acteurs- en kunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honing
  • https://www.trouw.nl/cultuur/warme-rol-voor-willeke-van-ammelrooy-in-vreemde-film-the-lake-house-~a4414d80/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.