Monique van de Ven, een van de populairste filmactrices

Monique van de Ven, een van de populairste filmactrices Monique van de Ven, voluit Monica Maria Theresia (Monique) van de Ven werd in Zeeland, Noord-Brabant geboren, op 28 juli 1952. Zij is één van de populairste Nederlandse filmsterren van de 20e eeuw. Monique van de Ven bracht haar jeugd in Rijswijk door. Ze ging naar de toneelschool, maar voordat ze haar diploma behaalde werd ze in 1971 al ontdekt voor een hoofdrol (Olga Stapels) in de speelfilm Turks Fruit, een verfilming van het bekende boek van Jan Wolkers. Ze speelde in talloze Nederlandse films, tv-series en spotjes.
Monique van de Ven / Bron: Joe Mabel, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Monique van de Ven / Bron: Joe Mabel, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Monique van de Ven is de kleindochter van toenmalige Zeelandse burgemeester Jos van de Ven. Monique van de Ven wordt ontdekt op de toneelschool. Na haar succesvolle debuut in Turks Fruit als Olga, is haar carrière niet meer te stoppen. De film ging in 1973 in première. Rutger Hauer speelde ook een hoofdrol in deze (toen zeer) spraakmakende film. Van de Ven en Hauer zaten in die tijd bij elkaar in dezelfde klas op de toneelschool.

Nederlandse actrice

Ze is als snel een van Nederlands bekendste actrices. Er volgden rollen in o.a. Dakota, Verloren Maandag, De Wolvenman, Keetje Tippel, Hoge Hakken Echte Liefde, De Aanslag, Amsterdamned, en ook een prachtige rol in Iris. Van der Ven speelt ook rollen in De Laatste Trein, Sol de strandjutter, Dokter Vlimmen, dag Dokter, Stunt Rock, Een Vrouw Als Eva. Er komt geen einde aan haar succes. Ze speelt grote rollen en soms ook kleinere rollen. In 1983 speelt ze een hoofdrol in de speelfilm Brandende Liefde, en in 1986 een rol in De Aanslag.

Gouden Kalf

In 1985 ontving zij een Gouden Kalf voor haar gehele oeuvre. Tien jaar later ontving ze nog een Gouden Kalf, die keer voor haar rol in de film Romeo (een film over een echtpaar dat een rouwproces doormaakt over het verlies van een niet levensvatbaar kind).

Nederlands actrice van de eeuw

In 1999 werd ze uitgeroepen tot Nederlands beste actrice van de eeuw. Deze titel wordt uiteraard slechts eenmaal per eeuw vergeven. Het waren lezers van het blad Film & Sterren (Veronica) die stemmen mochten voor hun favoriet. Als beste acteur koos het publiek Rutger Hauer, als beste actrice koos men Monique van der Ven.

Jan de Bont

Monique van de Ven was 17 jaar getrouwd met cameraman Jan de Bont. Ze woonden ruim tien jaar, tot 1987, in Los Angeles. In het buitenland speelde ze onder andere in de televisieserie Starsky and Hutch.

Edwin de Vries

Van der Ven is later hertrouwd met acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries, die ze in 1987 had ontmoet tijdens de opnames voor ´Een Maand Later.´

Kinderen

Monique en haar man Edwin kregen twee kinderen. Hun eerste kindje, Nino, stierf op zeer jonge leeftijd (hij was 2 jaar) aan de complicaties van hersenvliesontsteking. Nino Paolo was in 1992 geboren. In 1993 kregen Monique en haar man Edwin een tweede kind, ook een jongetje.

Regisseren

Van der Ven begon ook zelf films te maken. Begin 2008 maakte Monique van de Ven haar officiële regiedebuut met de film ´Zomerhitte,' de verfilming van een boek van Jan Wolkers. In 1996 had ze al een kortere film, getiteld 'Mama’s Proefkonijn' geregisseerd.

Max

Televisiezender MAX startte eind januari 2012 met uitzendingen van de serie Dokter Deen. Het verhaal speelt zich af op het eiland Vlieland. Van der Ven speelt dokter Deen.

Unicef

Monique van de Ven is vanaf 1996 werkzaam geweest als ambassadeur voor Unicef Nederland en ze is dan nog regelmatig te zien op televisie in reclamespots. Na 2008 is het rustiger geworden rondom de (inmiddels oudere) actrice, maar televiziezender MAX startte in 2012 met de 10-delige serie Dokter Deen, waarin Van de Ven een hoofdrol speelde.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monique van de Ven is een EilandmeisjeMonique van de Ven is een EilandmeisjeMonique van de Ven (1952) is een gevierd Nederlandse actrice die in tientallen films en series speelde. Ze werkte versch…
Recensie Turks FruitrecensieRecensie Turks FruitTurks Fruit is geschreven door Jan Wolkers (26 oktober 1925 - 19 oktober 2007). Wolkers schrijft over de steeds verder o…
Jan Wolkers, veelzijdig kunstenaarJan Wolkers was een begrip binnen de lezerswereld. Hij werd lange tijd geschrapt van de boekenlijsten van de middelbare…

Sienna GuilloryZe werd gecast als de mooiste vrouw ter wereld in de film Helen of Troy. Op haar zestiende kreeg ze haar eerste filmroll…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Monique_van_de_Ven
  • http://www.moose.nl/index-q=theaterpraat_rutger-hauer-en-monique-van-der-ven-beste-acteur-en-beste-actrice-van-de-eeuw.html
  • Afbeelding bron 1: Joe Mabel, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.