Sienna Guillory

Ze werd gecast als de mooiste vrouw ter wereld in de film Helen of Troy. Op haar zestiende kreeg ze haar eerste filmrolletje. Ze deed modellenwerk voor bekende kledingmerken en heeft in films gespeeld als Eragon en Resident Evil: Apocalypse. Kortom, de Britse actrice Sienna Guillory heeft al heel wat op haar naam staan.

Familie

Sienna Guillory is geboren op 16 maart 1975 in Kettering, Engeland. Ze is de dochter van de Cubaanse gitarist Isaac Guillory en zijn eerste vrouw Tina. Ze heeft een stiefbroer genaamd Jace. Haar ouders gingen scheiden in 1990, toen ze veertien jaar oud was. Guillory’s vader trouwde vervolgens met Vickie McMillan en ze kreeg een halfbroertje en halfzusje, Eleanor en Jacob. Isaac Guillory stierf aan kanker op 53-jarige leeftijd in december 2000. Artsen hadden via een diagnose vastgesteld dat hij al 6 jaar aan kanker leed. Hij was waarschijnlijk besmet tijdens een optreden in Wales, kort na de kernramp in Tsjernobyl. Na de show droeg hij een jas waar radioactief regenwater op zat. De kanker zat dan ook op zijn rug en schouders. De moeder van Guillory, Tina, heeft een onderneming opgericht dat ‘The Carrier Company’ heet. Ze ontwerpt en maakt country kleding.

Relaties

Guillory was getrouwd met acteur Nick Moran en scheidde van hem in 2000. Daarna kreeg ze een relatie met acteur Enzo Cilenti. Cilenti en Guillory trouwden in 2002 en Guillory droeg de jurk van haar oma tijdens de bruiloft. Ze woonden eerst zowel in Los Angeles als in Londen, maar ze verblijven sinds 2007 alleen in Los Angeles. Guillory heeft geen kinderen.

Interesses

Een grote hobby van Guillory is paardrijden, wat ze al doet sinds ze twee jaar was. Op haar veertiende kreeg ze een paard dat ze The Night Porter, ook wel ‘Porty’ noemde, naar de film The Night Porter. Ze was een fan van Charlotte Rampling, die de hoofdrol in de film speelt. Ze rijdt nog regelmatig paard met haar moeder. Daarnaast probeert ze zo gezond mogelijk te leven. Ze is gestopt met roken en geloof in homeopathie en alternatieve geneeswijzen. Ook acupunctuur is aan haar besteed. Ze houdt van Latijns en Japans eten en gaat regelmatig uit eten in Los Angeles. Haar favoriete kledingmerk is Moschino. Naast acteren is ze dol op schrijven.

Carrière

Guillory heeft op de Gresham’s School in Holt, Norfolk gezeten, maar ze werd hier van afgestuurd toen ze erachter kwamen dat ze iets gestolen had. Voor ze begon met acteren studeerde ze aan de New World School of the Dramatic Arts en de Paris Conservatoire. Ze werkte mee aan een aantal producties, maar besloot in 1995 om even met acteren te stoppen en zich weer in te zetten voor haar studie. Ze werkte als serveerster om rond te komen. In 1997 schreef ze zich samen met een vriendin in bij modellenbureau Select, wat haar een contract opleverde. Ze deed het modellenwerk alleen om haar acteercarrière te ondersteunen. Al snel werd Guillory één van de bekendste modellen van Engeland. Ze deed modellenwerk voor merken als Armani, Dolce & Gabanna, Burberry en Paul Smith. Drie jaar lang was ze het gezicht voor de geurenlijn van Hugo Boss. Ze verscheen op de covers van de Britse, Italiaanse en Duitse Voque en andere tijdschriften. In 2000 begon Guillory zich weer te concentreren op het acteren. Ze heeft gezegd dat ze wilde acteren omdat ze wilde weten hoe het was om iemand anders te zijn, mogelijk omdat ze het niet leuk vond zichzelf te zijn. Later bekende ze dat ze een hekel had aan acteren en het alleen deed omdat ze op haar zestiende werk aangeboden had gekregen dat goed betaalde. Na het zien van Helen Mirren kwam haar motivatie echter weer helemaal terug. Guillory kreeg in 1993 een rol in de Britse tv-serie Riders. De makers zochten daarvoor iemand die in staat was om paard te rijden. De rol die hierop volgde was een kleintje in de miniserie The Buccaneers.

CV

Guillory heeft voornamelijk rollen gespeeld in tv-series, waaronder The Buccaneers, Marple: A Murder is Announced en Take a Girl Like You. Enkele hoofdrollen waren die in de film Superstition en de miniserie Helen of Troy. Ze speelde Jill Valentine in de horrorfilm Resident Evil: Apocalypse. In Eragon, de verfilming van de gelijknamige populaire boekenreeks, vertolkte ze de rol van elf Arya. Ze speelde een heel klein rolletje in de film Love Actually.

1. Virtuality (2008) – Rika Goddard
2. Inkheart (2008) – Resa
3. Victims (2008)
4. The Oaks (2008) – Jessica (1 aflevering)
5. Criminal Minds (2008) – Kate Joyner (1 aflevering)
6. El Corazón de la tierra (2007) – Katherine
7. Eragon (2006) – Arya
8. Eragon (2006) (stem videospel) – Arya
9. Rabbit Fever (2006) – Nieuwslezeres
10. Silence Becomes You (2005) – Grace
11. The Virgin Queen (2005) – Lettice Knollys
12. In the Bathroom (2005)
13. Marple: A Murder is Announced (2005) – Julia Simmons
14. Beauty (2004) – Cathy Wardle
15. Resident Evil: Apocalypse (2004) – Jill Valentine
16. Love Actually (2003) – Jamie’s vriendin
17. Helen of Troy (2003) – Helen
18. The Principles of Lust (2003) – Juliette
19. The Time Machine (2002) – Emma
20. Superstition (2001) – Julie
21. The Last Minute (2001) – Kajak meisje
22. Late Night Shopping (2001) – Susie
23. Oblivious (2001) – Jessica
24. Take a Girl Like You (2000) – Jenny Bunn
25. Sorted (2000) – Sunny
26. Two Days, Nine Lives (2000) – Kate
27. The 3 Kings (2000) – Roxana
28. Kiss Kiss (Bang Bang) (2000) – Kat
29. Star! Star! (1999) – Lu
30. Dzvirpaso M (1999)
31. The Rules of Engagement (1999) – Denise
32. Out of Sight – Ingrid (twee afleveringen)
33. The Future Lasts a Long Time (1996) – Blue
34. The Buccaneers (1995) – Lady Felicia.
35. Riders (1993) Fenella Maxwell

Enkele films van Sienna Guillory uitgelicht

Helen of Troy

Regisseur:John Kent Harrison
Genre: actie, avontuur, romantiek, drama
Acteurs: Matthew Marsden, Rufus Sewell, John Rhys-Davies


In 2003 werd Guillory gecast voor de tv miniserie Helen of Troy. In dit mythologische verhaal over de Trojaanse oorlog speelt ze Helen, de mooiste vrouw ter wereld, die door prins Paris geschaakt wordt en daardoor een helse oorlog ontketend. Helen is nog jong wanneer ze ontvoerd wordt door koning Theseus. Ze is een speels en vrolijk meisje die zorgeloos door het leven gaat en zich niets aantrekt van regels. Haar leven komt in een stroomversnelling terecht wanneer ze erachter komt dat ze in feite de dochter is van de god Zeus, en niet van koning Tyndareos, en dat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd na haar geboorte. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Menelaos en ontmoet aan het hof van Sparta de Trojaanse prins Paris. Ze weet dat ze voorbestemd is om bij hem te zijn, maar is in eerste instantie terughoudend omdat ze weet dat ze veel schade aan zal richten. Op het laatste moment besluit Helen toch met Paris mee te gaan. Tijdens de Trojaanse oorlog wordt Paris vermoord en Helen verkracht door koning Agamemnon. Wanneer de oorlog uitgevochten is, besluit de verbitterde en verdrietige Helen terug bij Menelaos te komen.

Resident Evil: Apocalypse

Regisseur: Alexander Witt
Genre: actie, horror, sciencefiction
Acteurs/actrices: Milla Jovovich, Oded Fehr


Het tweede deel van de driedelige filmreeks van Resident Evil is Resident Evil: Apocalypse. In deze film speelt Guillory de sexy agente Jill Valentine. Raccoon City, de stad waar alles zich afspeelt, is compleet verwoest door de mensenetende zombies die er rond zwerven. Hoofdpersoon Alice wist als enige te ontsnappen uit het ondergrondse laboratorium The Hive, de plek waar alle ellende ooit begonnen is. Samen met een groepje overlevenden, waaronder Jill Valentine, moet Alice het opnemen tegen het kwaad dat door de stad zwerft. De zombies zijn niet het enige gevaar, het monster Nemesis is nog veel gruwelijker. Jill Valentine is een van de weinige die het drama in deze film overleeft. Ze komt niet voor in de opvolger, Resident Evil: Extinction.

Eragon

Regisseur: Stefen Fangmeier
Genre: actie, avontuur, fantasy
Acteurs: Ed Speleers, Jeremy Irons, John Malkovich, Garrett Hedlund

In de verfilming van het populaire fantasyboek Eragon, speelt Guillory de stoere elf Arya. Na een poging om het belangrijke drakenei te beschermen, wordt Arya door de kwaadaardige Durza gevangengenomen. Ze wordt gemarteld en haar lichamelijke krachten vliegen achteruit. Ze weet mentaal contact te krijgen met Eragon, de hoofdpersoon van de film. Deze weet haar weliswaar te redden, maar is niet in staat om haar te genezen. Hij brengt haar naar de Varden, een groep rebellen die in de bergen wonen. Arya ontsnapt op een haartje na aan de dood dankzij de geneeskrachtige kennis van de Varden. Ze vecht mee – elfen zijn veel sterker dan mensen – in de oorlog tegen het leger van de kwaadaardige koning Galbatorix.

Awards

Guillory was samen met de volledige cast van Love Actually genomineerd voor ‘Best Ensemble Acting’ tijdens de Phoenix Film Critics Society Awards in 2004. Het bleef bij een nominatie.

Sienna Guillory in de media

In 2001 werd Guillory door de Amerikaanse Esquire verkozen tot ‘Britain’s Most Eligible Woman’’. Ze kwam op de 89’ste plaats bij de verkiezing van ‘The 100 Sexiest Women’ in het tijdschrift Maxim in 2002. In 2007 ]werd ze door Askmen.com op nummer 54 van de Top 99 geplaatst.
Guillory heeft een hekel aan de cultuur die in Hollywood heerst en wenst er geen deel van uit te maken. In 2004 kwam ze in het nieuws wegens een opmerking over haar Britse collega Kate Beckinsale. Ze liet weten dat ze het verschrikkelijk vond dat Beckinsale veranderd was van een leuke vrouw in een Hollywood bitch die naar verluid haar borsten had laten vergroten. Volgens Guillory hebben alle vrouwen in Hollywood een hekel aan elkaar en vooral aan jonge actrices, omdat die hun rollen af zouden pakken. Daarnaast houdt de actrice er niet van om op de voet gevolgd te worden door camera’s.

Liefdadigheid

Guillory en haar echtgenoot Cilenti hebben in 2004 vijf onderdelen van de Tour de France gefietst om geld op te halen voor Amnesty International en Shelter. Hierover zei ze: ‘’Ik heb veel lange afstanden hardgelopen vroeger, maar dit is tien keer zo zwaar.’’
© 2008 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hugo Boss merkanalyseHugo Boss merkanalyseHugo Boss, een chic merk voor de middenklasse dat al sinds 1923 bestaat. Hugo Boss verkoopt vooral kleren voor de zakeli…
Metzingen, de grootste outlet city van EuropaHet principe van een outlet city is niet onbekend, in Lelystad is er Bataviastad en in Roosendaal de Rosada. Maar deze w…
Ithaka: themagebied in ToverlandIthaka: themagebied in ToverlandIthaka is een themagebied over Griekse helden in attractiepark Toverland. Het themagebied bevat twee attracties en de ho…

Actrice Blake LivelyDe handelsmerken van deze actrice zijn haar lange blonde haren en een lengte van 1.78 meter. Ze speelde de flamboyante B…
Monique van de Ven, een van de populairste filmactricesMonique van de Ven, een van de populairste filmactricesMonique van de Ven, voluit Monica Maria Theresia (Monique) van de Ven werd in Zeeland, Noord-Brabant geboren, op 28 juli…
Bronnen en referenties
  • http://www.sienna-guillory.info/sienna-guillory-biography
  • http://siennaguillory.fan-sites.org/bio.php
  • www.imdb.com
  • www.wikipedia.org
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.