Frank Sinatra: geschiedenis van 'The Voice'

Frank Sinatra: geschiedenis van 'The Voice' Frank Sinatra, oftewel 'The Voice'. Wie heeft niet van deze legendarische Amerikaanse zanger gehoord? Met wereldberoemde hits als My Way, New York, New York, Love and Marriage, Strangers in the Night en Come fly with me - en dat is nog maar een kleine selectie uit een ontzaglijk breed oeuvre - bracht Sinatra zijn publiek decennialang in vervoering. In dit artikel wordt Sinatra besproken, als mens en als zanger, inclusief zijn hits, successen, tegenslagen en merkwaardigheden.

Vroege carrière

Frank Sinatra werd in 1915 geboren in Hoboken (New Jersey) en trad reeds in de jaren dertig als zanger bij een band op. In de jaren veertig sloot hij zich aan bij het Tommy Dorsey Orchestra, waar hij zich succesvol wist te onderscheiden. Sinatra trad, zoals ook later in zijn carrière, voornamelijk op als solist in het swing-genre. Daarnaast verscheen Sinatra in 1940 voor het eerst als acteur in een film. Nadat Sinatra's carrière begin jaren vijftig enigszins in het slop was geraakt, won de zanger-acteur een Academy Award for Best Supporting Actor voor zijn rol in de film 'From here to Eternity' (1953). Hierna brak een succesvolle periode aan voor Sinatra, die vooral als zanger al gauw internationale bekendheid genoot.

Grootste hits

Tot zijn aanvankelijke pensionering in 1971 - hij was toen slechts 55 jaar - zong Frank Sinatra vele bekende nummers, waaronder:
  • Come fly with me
  • I've got you under my skin
  • The best is yet to come
  • That's life
  • Strangers in the night
  • Somethin' stupid (samen met dochter Nancy Sinatra)
  • My way

Nadat Sinatra in 1973 op zijn pensionering terugkwam, volgden onder andere opnames van:
  • New York, New York
  • L.A. is my lady

Na Sinatra's dood in 1998 hebben onder meer artiesten als Robbie Wiliams en Westlife een album opgenomen dat volledig op het swing- en jazzgenre van Sinatra was gebaseerd.

Rat Pack

Frank Sinatra vormde samen met zanger en acteur Dean Martin (1917-1995) en zanger, acteur en musicus Sammy Davis Jr. de belangrijkste leden van het beroemde 'Rat Pack', oftewel een vriendenclub van enkele beroemde Amerikaanse artiesten die regelmatig in Las Vegas optraden.

Huwelijken

Sinatra is getrouwd geweest met vier vrouwen, inclusief de Amerikaanse actrices Ava Gardner en Mia Farrow. Uit zijn eerste huwelijk, met Nancy Barbato, kwamen drie kinderen voort, waaronder de latere zangeres Nancy Sinatra. Frank Sinatra's laatste vrouw was Barbara Marx, met wie de zanger van 1976 tot zijn dood in 1998 getrouwd zou zijn. Dit was tevens zijn langste huwelijk.

Good guy, bad guy

Frank Sinatra was tijdens zijn leven een zeer geliefd artiest die tevens de status van Amerikaans icoon genoot. Hij was onder meer bevriend met Demoratisch president John F. Kennedy, maar zou ook latere, Republikeinse presidenten als Richard Nixon en Ronald Reagan meermaals persoonlijk ontmoeten. Desalniettemin werd Sinatra als persoonlijkheid ook met controverses omgeven. Zo stond de artiest erom bekend meerdere malen zijn vrouw bedrogen te hebben, deed de Amerikaanse FBI onderzoek naar zijn politieke denkbeelden en wordt algemeen aangenomen dat Sinatra banden met leden van de Amerikaanse maffia had.

Bijnamen

Frank Sinatra genoot de bijnamen The Voice, Ol' Blue Eyes en The Golden Voice, waarmee zijn krachtige, maar ook tedere stemgeluid treffend geïllustreerd wordt. Daarnaast stond de zanger bekend om zijn ogenschijnlijk nonchalante, maar in de praktijk hoogstaande, creatieve, zich tussen de tellen door bewegende manier van zingen, die ook nu nog ongeëvenaard is. Frank Sinatra overleed in 1998 aan een hartaanval.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frank en Nancy Sinatra en de erfelijkheid van succesBij popmuziek denken veel mensen alleen aan rock and roll, funk, soul en top 40. Maar popmuziek is een heel ruim begrip.…
Oudere zangers met een Amerikaanse nummer 1 in de albumlijstOudere zangers met een Amerikaanse nummer 1 in de albumlijstMet de binnenkomst van 'Cheek to cheek' op nummer 1 in de belangrijkste albumlijst ter wereld, de Amerikaanse Billboard…
Muzieknummers voor de openingsdans op een bruiloftJe trouwdag is zonder twijfel de mooiste dag van je leven. Uiteraard wil je dat alles vlekkeloos verloopt. Bij de voorbe…
Ladies of jazz: Holiday, Simone, FitzgeraldLadies of jazz: Holiday, Simone, FitzgeraldJazz is een muziekstroming die in het begin van de twintigste eeuw is ontstaan in de Verenigde Staten. Hij wordt ook wel…
Stevie Ray VaughanStevie Ray Vaughan geldt voor vele bluesliefhebbers als een geweldige blueszanger en bluesgitarist. Zowel solo als samen…
Bronnen en referenties
Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 24-08-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.