Sid Vicious, de verloren Sex Pistol

The Sex Pistols zijn bezig met een tour langs verschillende festivals in Europa, de ‘Combine Harvest tour.’ In augustus deden ze ook Nederland aan en speelden ze op het Lowlands festival in Biddinghuizen. De Pistols imponeren echter niet. Zou het liggen aan het gemis van de overleden bandlid Sid Vicious?

The Sex Pistols

The Sex Pistols hebben nooit bekend gestaan om hun geweldige muzikale kwaliteiten. Lowlands festival directeur Eric van Eerdenburg noemde hun optreden op zijn festival ‘bedroevend’ en vermoedt dat de Pistols alleen ‘uit hun zwembad kwamen om wat geld op te halen.’ Die mentaliteit kennen we niet van de punkgroep. In de jaren zeventig baarde elk van hun optreden opzien, niet in te laatste plaats door de woedende passie van de bandleden. Nu lijken de mannen hun rebellie te hebben verloren en blijft er niets anders over van hun act dan vergane glorie.

De tijden zijn veranderd. Na alles wat de popindustrie de laatste 25 jaar over ons uitgestort heeft, hebben we alles al gezien, hebben we alles al gehoord. Je moet dus goede huize komen om het publiek van nu te shockeren. Dat neemt niet weg dat een band als de Sex Pistols oude tijden moet kunnen laten herleven, moeten kunnen zorgen voor een nostalgisch gevoel in plaats van besmuikt gegrinnik en hier en daar wat ergernis.

De mannen zijn inmiddels de vijftig ruim gepasseerd. Ze zullen milder geworden zijn, ze zijn in ieder geval niet meer de razende punkers uit de jaren zeventig. Ze schoppen niet meer tegen de gevestigde popindustrie maar maken er onderdeel van uit, profiteren ervan. Misschien zit Eric van Eerdenburg wel dicht bij de waarheid met zijn opmerking over ‘bij het zwembad vandaan komen ’en gaat het de Pistols op dit moment voornamelijk of alleen om het geld.

Sid Vicious

Hoe het ook zij, een groot deel van wat de Pistols zo interessant maakte zat hem in de ‘basgitarist’ van de band, Sid Vicious. Basgitarist zet ik hier tussen haakjes want het is algemeen bekend dat Sid helemaal geen gitaar kon spelen en dat hij de helft van de tijd tijdens optredens niet eens ingeplugd was. Zijn voornaamste bijdrage aan de band was beslist niet een muzikale. Sid was dé personificatie van de punk en de chemie tussen hem en zanger Johnny Rotten zorgde voor vuurwerk. Het verhaal van Sid is een treurige. Hij werd in mei 1957 geboren in Londen als Simon John Ritchie. Zijn moeder, Anne Ritchie, was een alleenstaande moeder, een ex-hippie met een heroïneprobleem.

In 1976 was Sid als negentienjarige drop-out aanwezig bij elk optreden van de Sex Pistols. In dat jaar had de band al een hele reputatie opgebouwd. Ze hadden een single uitgebracht ‘Anarchy in the UK’ en waren ter promotie van deze release verschenen in de ‘Today’ show. Hun gevloek en gescheld waren voor het gros van de Britten zo schokkend dat ze de volgende dag voorpaginanieuws waren, veel optreden tijdens hun tour werden verboden wegens de provocerende songteksten en het gedrag van de bandleden. Toen basgitarist Glen Matlock in het begin van 1977 de band verliet, nam Sid zijn plaats, overwegend uit praktische overwegingen (‘hij was er toch altijd al en past er zo goed bij’), in. Dat jaar, 1977, vormde het hoogtepunt van de Sex Pistols. Hun single ‘God save the Queen’ werd ondanks de zware boycot een grote hit, een optreden op een rondvaartboot op de Theems eindigde heel punk in totale chaos en de arrestatie van de band en in oktober kwam hun eerste elpee ‘Never mind the Bullocks, Here’s the Sex Pistols uit. Kort daarop verliet leadzanger Johnny Rotten de band. In 1978 ging de band uit elkaar.

Sid Vicious was inmiddels zwaar verslaafd aan de heroïne. Hij vestigde zich met zijn eveneens zwaar verslaafde vriendin, de Amerikaanse groupie, Nancy Spungen in New York. Op 12 oktober 1978 werd Nancy dood aangetroffen in het appartement dat zij deelde met Sid. Ze was vermoord, doodgestoken en Sid werd als vermoedelijke dader gearresteerd. Sid was tijdens de moord op Nancy zo onder de invloed van drugs dat hij totaal geen herinnering heeft aan de fatale nacht. Er zijn aanwijzingen dat niet hij maar twee dealers de daders zijn. Sid kwam een paar maanden later op borgtocht vrij en moeder Anne organiseerde een feest ter ere van deze vrijlating. De ochtend na dat feest, op 2 februari 1979 leefde Sid niet meer. Officieel staat zijn dood te boek als ‘zelfmoord door middel van een overdosis’ maar onduidelijk is de rol die Sids moeder in het geheel heeft gespeeld. Waarschijnlijk heeft zíj haar zoon het fatale shot toegediend. We zullen de precieze toedracht nooit weten, Anne stierf een paar jaar later, ook aan een overdosis heroïne. Sid Vicious is slecht 21 jaar oud geworden.
© 2008 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Punkmuziek en PunkcultuurPunk is niet enkel een muziekvorm maar ook een cultuur en mode. Punkmuziek kwam op in de jaren zeventig en is een vorm v…
Punk: Muzikale en Sociale StromingPunk: Muzikale en Sociale StromingWie aan punk denkt denkt al gauw aan hanenkammen, keiharde muziek en jongeren die enigszins buiten de maatschappij staan…
Subcultuur: punkersPunkers bestaan al een eeuwigheid, nog steeds hebben ze een grote aanhang. Hun kledingstijl is misschien iets veranderd…
Je muzieksmaak geeft inzicht in je breinZit je iPhone vol met Amy Winehouse liedjes? Heb je een afspeellijst speciaal toegewijd aan Metallica? De studie van Dav…

Wie zijn Karen, Kristel en Kathleen van K3Al jarenlang staat de meidengroep K3 aan de top bij vooral de jongere meisjes. De groep heeft zijn eerste hit te danken…
Madonna, the Queen of Pop, de beginjarenOp 16 augustus 2008 is ze vijftig geworden, maar nog steeds kan ze zich meten met de jonge sterren. Madonna veroverde ee…
Alba (70 artikelen)
Laatste update: 21-11-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.