Madonna, the Queen of Pop, de beginjaren

Op 16 augustus 2008 is ze vijftig geworden, maar nog steeds kan ze zich meten met de jonge sterren. Madonna veroverde een kwart eeuw geleden de hitlijsten en nog steeds weet zede ene hit na de andere te scoren. Ze is zelfs een nieuwe wereldtournee begonnen.

Algemeen

In de jaren ’80 van de vorige eeuw was zij al een wereldster. Hits als “Papa don’t preach” en “Like a virgin”, stonden toen al weken in de top parade en schalde uit de boxen van de radio. Naast zingen schreef ze kinderboeken en ontwierp (in 2006) een kledinglijn voor H&M.
Madonna alleen voldoet, ze heeft nooit haar achternaam gebruikt.

Madonna

Op 16 augustus 1958 werd in Bay City, Michigan, Madonna Louise Ciccone geboren als dochter van Sylvio en Madonna Ciccone. Haar vader is van Italiaanse komaf, haar moeder van Frans-Canadeese. Madonna heeft nog 3 broers, waarvan er 2 ouder en 1 jonger is dan Madonna en 2 jongere zusjes:
 • Anthony
 • Martin
 • Christopher
 • Paula
 • Melanie

Haar vader zal later opnieuw trouwen met de huishoudster, Joan Gustafson. Met haar krijgt hij nog 2 kinderen:
 • Jennifer
 • Mario

Als Madonna vijf jaar oud is overlijd haar moeder aan borstkanker en Madonna moet meedraaien in het huishouden. Wanneer ze enkele jaren later haar 1e communie doet, kiest Madonna voor de extra naam Veronica, welke achter de naam Louise geplaatst wordt.

Als kind kreeg ze les in piano en ballet. In 1975, Madonna is dan 17 jaar, verhuist het gezin naar Rochester, Michigan. Hier gaat ze naar Rochester Adams High School en gaat naar de Universiteit van Michigan.

In 1978 verlaat ze de school en stapt met $ 35,-- op zak in de taxi en laat haar naar hartje New York rijden.

De carrière van Madonna

Hier begint Madonna een professionele dans- en acteercarrière. “A certain sacrifice” was een korte film uit 1980 waar ze in meedeed, ze vertolkte de rol van Bruna. “Emmy” was één van de punk bandjes waar ze in zong. Ook werkte ze als verkoopster bij Dunkin Donuts.

 • 1982; Toen Seymour Stein ziek was, zong zij een lied zittend op de hoek van zijn bed. Stein, die directeur was van Sire Records, bood haar een platencontract aan. Haar eerste single kreeg de naam “Everybody”, met een hoes waar geen foto van Madonna op stond. Van deze single zijn meer dan 250.000 exemplaren verkocht.

 • 1983; Het album Madonna komt uit, dit debuut album krijgt in Europa de naam “The first album”. Heden ten dage zijn er meer dan 8.000.000 albums over de hele wereld verkocht. Het album droeg Madonna op aan haar vader. De single “Holiday” wordt een grote hit.

 • 1984; De grootste hit die Madonna ooit zal hebben komt uit, “Like a virgin”, naar het gelijknamige album. Niet alleen de single, maar ook het album bereiken de nummer 1 notering. Er zijn meer dan 20.000.000 exemplaren van verkocht.

 • 1985: Op haar verjaardag trouwt ze met acteur Sean Penn, ze hebben elkaar leren kennen tijdens de opnames van de clip “Material Girl”. Een jaar later zal ze met hem spelen in de film “Shanghai Surprise”. Madonna begint aan haar 1e tournee “The Virgin Tour”, alleen in de Verenigde Staten.

 • 1987; Haar 1e wereldtournee, “Who’s that Girl World Tour”, begint in Japan en eindigt in Italië.

 • 1989; Op 14 september is de scheiding van Sean Penn een feit.

 • 1990; De 2e wereldtournee begint, “The Blond Ambition World Tour”. De tournee begint wederom in Japan en eindigt in Frankrijk. In juli staat ze in de Rotterdamse Kuip.

 • 1996; Dochter Lourdes Maria wordt op 14 oktober geboren.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe Madonna begonDeze artiest is over de hele wereld wel beroemd. Zij het om haar veranderende uiterlijk of omdat ze al jaren meedraait i…
Anouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)recensieAnouk - Hotel New York (recensie cd met o.a. Lost)Hotel New York kwam uit in 2004 en was een groot succes. Vooral de nummers ‘Girl' (girl, girl) en 'Lost' waren een grote…
Cecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlCecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlOngeveer dertig boeken heeft Cecily von Ziegesar op haar naam staan. Van het immens populaire Gossip Girl tot de spin-of…
Madonna: haar toyboys, twee echtgenoten en zes kinderenMadonna: haar toyboys, twee echtgenoten en zes kinderenDe Amerikaanse zangeres, danseres en actrice Madonna Louise Veronica Ciccone is één van de meest succesvolle soloartiest…

Sid Vicious, de verloren Sex PistolThe Sex Pistols zijn bezig met een tour langs verschillende festivals in Europa, de ‘Combine Harvest tour.’ In augustus…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.