Een moshpit, wat is dat?
Grote kans dat je nog nooit van het woord 'moshpit' gehoord hebt. Of misschien ook wel. Het is een fenomeen dat vaak voorkomt bij rock concerten, en waarbij mensen tegen elkaar aan springen of beuken. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Dit artikel gaat over waar het vandaan komt en wat het nou precies is.
Wat doen die mensen toch?
Als je ooit wel eens bij een hardrock concert geweest bent, dan herken je het wel: een groepje mensen, meestal een beetje vooraan, recht voor het podium, die zich nogal wild gedragen en alleen maar tegen elkaar op lopen te beuken. Dat is nou een moshpit. Het moshen is het beuken, en de pit is het geheel van moshende mensen. Vaak gaat er met de moshpit ook slamdancing, hardcoredancing en crowdsurfen gepaard. Crowdsurfen is voor de meesten wel bekend. Slamdancen en hardcoredancen zijn twee aparte vormen dansen op voornamelijk punkrock of post-hardcore muziek. Hier zal ik verder niet over uitwijden.
Moshen en agressie
Moshen kan heel agressief gebeuren. Mensen proberen elkaar pijn te doen en zo hun frustraties kwijt te raken. Het is in een pit best wel een chaos, dus als je een schop of een klap verkoopt, weet niemand wie het deed. Veel mensen en ook veel bands zien het dan ook als doel om zich zo agressief en gewelddadig mogelijk te gedragen. Vooral in het begin van de hardcore punk gingen mensen helemaal door het lint. Tegenwoordig zie je ook steeds meer vriendschappelijke pits. Dat zijn pits waarin mensen moshen omdat het gezellig is, omdat ze het leuk vinden. Mensen die per ongeluk op de grond vallen, worden door de rest weer overeind geholpen. Verloren schoenen worden teruggezocht en iedereen let een beetje op elkaar. Zulke pits zijn best toegankelijk en vaak voor iedereen leuk.
Waarom mosh je dan?
Moshen kan, zoals gezegd, hartstikke gezellig zijn. Je kunt door middel van moshen op je favoriete muziek dansen, en aangezien die muziek hard is, is de dans ook best hard. Je zou ook kunnen discussiëren over het feit of het nou een dans is of niet, maar het is in ieder geval bewegen op muziek. Het geeft de muziek een extra dimensie, en geeft je de kans tot expressie. Met een paar vrienden de moshpit ingaan, en je laten leiden door de muziek die uit de speakers om je heen komt, kan een grote kick geven. Net als bijvoorbeeld sporten, waarbij je met een team een prestatie levert. Een nadeel van in een moshpit gaan is wel dat je de muziek minder goed kan volgen. Je hoort het nog wel, maar je kan je minder focussen op de muzikaliteit van de band.
Wall of death en de circle pit
Een speciale vorm van een moshpit zijn de wall of death en de circle pit. Bij de wall of death verdeelt het publiek zich in tweeën, en bij het teken van de band (meestal een ruig stuk muziek) rennen beiden groepen op elkaar af. Een beetje zoals bij een veldslag. Het is het doel om de andere kant zover mogelijk naar achter te duwen. Het geeft vaak een grote kick en gaat meestal over in een gewone moshpit. De circle pit wordt gevormd door een cirkel open te houden in het midden van de pit en vervolgens met z'n allen rondjes eromheen te rennen. Op internet zijn veel filmpjes te vinden van dit fenomeen, en pas als je het ziet snap je waarschijnlijk hoe het werkt.
En als ik ook wil moshen?
Als je een keer een moshpit wilt uitproberen, kun je naar een rockconcert bij jou in de buurt gaan. Er speelt vast wel een hardrock bandje in de buurt. Observeer de pit eerst even, en als je denkt dat je het aankunt, spring er dan gewoon bij. Houdt er dan wel rekening mee dat mensen met hun armen zwaaien en dat er sterke mensen in de pit zitten die jou om kunnen duwen (zowel opzettelijk als per ongeluk). Zorg er ook voor dat je jezelf niet agressief opstelt in de pit. Veel plezier en doe rustig aan!