AC/DC, het verhaal van meer dan dertig jaar succes

AC/DC verkocht in de Verenigde Staten alleen al meer dan 70 miljoen albums, wat hun meteen ook in de top vijf plaatst van de Amerikaanse muziek geschiedenis. Maar wie zijn zij? En hoe behaalden zij hun succes?

Het ontstaan van de groep

Angus en Malcom Young zijn geboren in Glasgow, Schotland in de jaren vijftig. Hun ouders beslisten in 1963 om te emigreren naar Sydney. Het was George Young hun oudere broer die als één van de eersten een Australische internationale hit scoorden, hier werden beide broers door de muziekmicrobe gebeten. Door de aanmoediging van hun oudere broer besloten de broers in 1973 om samen de groep AC/DC op te richten. De naam van de groep haalden ze van de naaimachine van hun zus.

Hun eerste optredens en concerten

Hun eerste optreden vond plaats in Sydney op nieuwsjaaravond 1973. Na hun optreden verhuisden de broers naar Melbourne en gingen ze opzoek naar een goede zanger met een stem die hun guitaren aankon. Zo stootten ze op Bon Scott die ooit eens een auditie bij hun had gedaan toen hij in Sydney voor hun werkte als roadie en chauffeur. Ook Scott was inwijkeling uit Schotland. Zo waren ze klaar om de wereld te veroveren. Al snel tekenden ze een platencontract bij George die van 1974 tot 2000 samen met Harry Vanda verschillende van hun albums compileerde.

In 1976 waren ze klaar om buiten de Australische grenzen te gaan en gaven ze hun eerste intercontinentale concert in het Verenigd Koninkrijk. Met het album “Let There Be Rock” dat direct wereldwijd verspreid werd, werd ook het overbekende AC/DC-logo geboren dat zij tot op de dag van vandaag gebruiken. Hiermee waren ze klaar om verschillende concerten op verschillende plaatsen te geven in de Verenigde staten. En tegen 1978 was AC/DC één van de “hottest” concertattracties ter wereld.

Met hun album “Highway To Hell” een jaar later behaalden ze de top 100 in de States, ze kregen hiervoor een gouden album. In datzelfde jaar trokken ze naar Parijs om daar de concert film “Let The Be Rock” te maken, een film dat een gouden moment werd voor alsmaar succesvollere groep.

Bon Scott en Brian Johnson

Toen de wereld op 18 februari 1980 afscheid moest nemen van hun zanger Bon Scott, besloten de overblijvende leden om toch verder te doen als ode aan hun overleden zanger. Ze vonden een nieuwe sympathieke zanger Brian Johnson uit Newcastle. Het eerste album gemaakt met hun nieuwe zanger is “Back In Black” en is één van hun meest geliefde werken.

Ze behaalden met de single “You Shook Me All Night Long” uit het album “Back In Black” de eerste plaats in de Britse hitlijsten en de vierde plaats in Amerikaanse hitlijsten. Ze behaalden met dit nummer 22x Platinum wat gelijk is aan een dubbel Diamond Plus.
In de jaren tachtig en negentig bleef AC/DC albums uitbrengen die de hitlijsten bleven verpletteren en gaven het ene na het andere uitverkochte concert en waren ze ook op verschillende festivals de hoofdact.

In september 2000 werden ze toegevoegd aan de Walk of Fame in Hollywood. En in 2003 werden ze toegevoegd aan de Hall of Fame van de Rock and Roll.

De albums van AC/DC zijn

 • TNT
 • Dirty Deeds Done Dirt Cheap
 • High Voltage
 • Let There Be Rock
 • Powerage
 • Highway To Hell
 • Back in Black
 • For Those About To Rock We Salute You
 • Flick Of The Switch
 • Fly On The Wall
 • Who Made Who
 • Blow Up Your Video
 • The Razor’s Edge
 • Ballbreaker
 • Stiff Upper Lip
 • Black Ice

Concerten

Op 28 oktober 2008 geven zij de Kick off van hun nieuwe wereldtournee in Chicago en vanaf februari 2009 mag je hun verwachten in verschillende Europese Arena’s.
© 2008 - 2022 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…
recensieAC/DC - Back in BlackHet zevende studio album van AC/DC verscheen op 26 juni 1980. Het album is door Robert John Lange geproduceerd onder het…
recensieAC/DC – Highway to hellHighway to hell is het zesde studioalbum van de band. Het album verscheen op 3 augustus 1979 in de winkels. Het is door…
recensieAC/DC – The razor’s edgeThe Razor’s edge is het elfde internationale en het twaalfde Australische studioalbum van de Australische band AC/DC. He…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.