Overlijden van Michael Jackson

Overlijden van Michael Jackson Woensdag 25 juni 2009 is de popster Michael Jackson overleden. Wie was deze man, die met zijn hit Thriller doorbrak in de wereld? Een terugblik op the king of pop.

Terugblik

Op 29 augustus 1958 werd Michael Jackson geboren. Michael is de zevende in het gezin van Joe en Katherine Jackson. Na Michael volgen er nog drie kinderen. Michael was vijf jaar oud toen hij samen met zijn andere vier broers (Jermain, Jackie, Tito en Marlon) als The Jackson Five bekendheid kreeg. In 1968 weten ze door te breken met enkele grote hits. In 1972 scoorde Michael Jackson zijn eerste solo-nummer 1 hit met het lied Ben, een gevoelig nummer dat over een rat gaat. Michael is dan 13 jaar oud. In december 1982 brengt Michael Jackson het album Thriller uit, wat zijn grootste succes is. Het album is 104 miljoen keer verkocht en maakt het tot het best verkochte album aller tijden. De bijbehorende videoclip duurt 18 minuten, wat toentertijd de langste videoclip ooit was. Michael overtrof zichzelf hierin door een 35 minuten durende videoclip te maken, genaamd Ghosts. Michael maakt in die tijd ook de film moonwalker. Michael Jackson begon het oprichten van en het doneren aan goede doelen en schreef samen met Lionel Ritchie de benefietsingle We Are The World. Toen de hits van the Beatles op de markt kwamen, kocht Michael de rechten op voor 47.5 miljoen dollar. Hij bouwde Neverland en werd uitgeroepen tot the King of pop. Kortom: het ging uitstekend met Michael Jackson.

Bergafwaarts

In 1987 begon de rijzende ster van Michael langzaam te dalen. Hij kreeg de bijnaam Wacko Jacko vanwege zijn vreemde en excentrieke gedrag. Hij kocht o.a. een chimpansee en deed meer vreemde aankopen. Michael verzon zelf allerlei verhalen die hij aan de roddelpers doorspeelde. Zijn huid begon lichter te worden, volgens eigen zeggen leed hij aan een huidziekte. Volgens de roddelpers zou hij zelf zijn huid bleken. Ook zijn neus beging een gedaanteverwisseling: van de brede platte neus (de "zwarte"neus), veranderde deze in een typerende "blanke" neus qua uiterlijk. Ook de vorm van zijn kin veranderde. Michael woont op een groot landgoed in LA, compleet met dierentuin en kermis. Volgens outsiders lijdt Michel aan het "Peter Pan Syndroom" , waarbij Michael zich nog gedraagt als klein kind. Volgens de roddelbladen zou Michael Jackson in een zuurstoftent slapen om veroudering tegen te gaan. In 1993 neemt Ophrah Winfrey een interview met hem op, dat over de hele wereld ging. In dat interview verteld Michael over het misbruik van zijn vader, zijn ziekte waardoor hij blanker word en de zieke kinderen die hij uitnodigt in zijn pretpark. Een half jaar na het interview word Michael aangeklaagd wegens ontucht met de 13-jarige Jordan Chandler, waaraan hij 20 miljoen dollar schadevergoeding betaald. Pepsi brak daarop zijn contract met Michael. In 1994 trouwt Michael met Lisa Marie Presley, in 1996 met Debbie Rowe waarmee hij twee kinderen krijgt: zoon Prince Michael en dochter Paris. Michael veroorzaakt weer opschudding als hij met zijn zoontje Blanket, van een onbekende moeder, boven een balkon in Berlijn verschijnt en het kind over het balkon hangt. Naar eigen zeggen om het aan de wereld te tonen. Zijn kinderen moeten in het openbaar een sluier dragen. In 2002 en 2003 word Michael gevolgd door een journalist, die de documentaire 'Living with Michael Jackson' uitbrengt, waarin Michael zegt er geen probleem van te maken met jonge kinderen in één bed te slapen. Michael word nog zeven maal aangeklaagd wegens kindermisbruik, waarvan hij word vrijgesproken. In 2006 zou Michael zijn landgoed Neverland verwaarlozen, hij sluit een deel van het park en sindsdien gaat het financieel heel snel bergafwaarts met Michael. Michael Jackson woont in 2009 in een huurwoning een luxe wijk in LA, nadat hij zijn landgoed Neverland is kwijtgeraakt aan schuldeisers.

Ziekten

Zijn vermeende pigmentziekte, waardoor zijn huid blanker word, is nog steeds een onderwerp van discussie: wel of niet waar? De neus van Michael begint langzaam los te laten, hij zou een MRSA-achtige infectie hebben die zijn huid langzaam opvreet. Deze bacterie heeft hij opgelopen door de vele operaties aan zijn neus. Ook lijdt de zanger aan huidkanker. In juni 2009 is te zien hoe Michael een deel van zijn oor mist, nadat hij uit een ziekenhuis komt voor behandeling van zijn huidkanker. Een deel van zijn oor is gebruikt om zijn neus te corrigeren. Naar eigen zeggen is Michael bang dat zijn neus eraf zal vallen. Michael weegt dan nog maar 57 kilo.

Comeback

Michael's laatste tournee was de History tour in 1996. In 2009 kondigt Michael aan zijn comeback te willen maken met vijftig concerten in 2010 in Londen. Michael hoopt hiermee uit de financiële problemen te komen. De concerten zijn in recordtijd allemaal uitverkocht.

Overlijden

Op 25 juni 2009 word Michael met grote spoed naar het ziekenhuis gereden: er is geen pols meer voelbaar. Ondanks reanimatie, is het lichaam van Michael Jackson te uitgeput om terug te vechten: hij overlijdt om 23.26 uur Nederlandse tijd aan een hartstilstand. Het ziekenhuis word omringd door rouwende fans. Met een helikopter word het lichaam opgehaald en naar het mortuarium in Los Angeles gebracht. Volgens de advocaat van Michael gebruikte Michael zelf zeer veel medicijnen, omdat hij zich verwond zou hebben tijdens de voorbereidingen van zijn comeback tournee. In het verleden was Michael al eerder verslaafd geweest aan pijnstillers, waarvoor hij afkickte. Er word onderzocht of het medicijngebruik een oorzaak van zijn dood zou kunnen betekenen. Radio 3FM zal de hele dag stilstaan bij het overlijden van Michael Jackson. Over de hele wereld reageren artiesten geschokt op het nieuws. Internetsites zijn door alle drukte slecht bereikbaar. Zijndood word vergeleken met de dood van Elvis Presley, die The King werd genoemd. Michael Jackson,The King of Pop, is niet meer.

zie ook: Plastische Chirurgie: Michael Jackson
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Michael Jackson, The King of PopMichael Jackson een unieke artiest, met een indrukwekkende carrière. Al bijna 45 jaar zit hij in het vak, terwijl hij zi…
Top tien beste liedjes van Michael JacksonSinds de dood van Michael Jackson op 25 juni 2009, is er veel belangstelling ontstaan voor zijn muziek. Oude liedjes wer…

Korte biografie van “King of Pop” Michael JacksonDe Amerikaanse "king of pop" werd in 1958 geboren in het plaatsje Gary, in de staat Indiana. Zijn hele leven heeft hij h…
Michael Jackson, overleden aan een overdosis?nieuws uitgelichtMichael Jackson, overleden aan een overdosis?Michael Jackson overleed op donderdag 25 juni 2009, in de middag. In eerste instantie werd bekend gemaakt dat Jackson aa…
Reactie

Chloe, 01-11-2009
Ik vind het heel jammer dat michael jackson dood is hij ging nog een mooi leven hebben met zijn consert en al zijn fans die daar gingen staan maaar wij moeten door maar we gaan nog allemaal denken aan hem

wy love you Reactie infoteur, 07-11-2009
Met mIchael Jackson is er inderdaad een groot artiest heen gegaan. Jammer, het leven is voor sommigen te kort. Velen zullen hem missen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 08-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.