nieuws uitgelicht

Michael Jackson, overleden aan een overdosis?

Michael Jackson, overleden aan een overdosis? Michael Jackson overleed op donderdag 25 juni 2009, in de middag. In eerste instantie werd bekend gemaakt dat Jackson aan een hartstilstand overleed, mogelijk in combinatie met medicijnen. Michael Jackson zou verslaafd zijn geweest aan morfineachtige pijnstillers. Op vrijdag 26 juni werd bekend gemaakt dat Michael Jackson mogelijk is overleden aan een overdosis van een morfineachtige stof, Demerol. Mogelijk door zelfmoord. Enkele weken na zijn dood werd bekend dat hij mogelijk vermoord werd. Om 12.21 uur kreeg alarmcentrale 911 een telefoontje vanuit het huis van Michael Jackson. Er werd gemeld dat er in huis een vijftigjarige man was die niet meer ademde. Jackson bevond zich op dat moment in het huis wat hij huurde in de exclusieve buurt Holmby Hills, te Los Angeles. Na verschillende reanimatiepogingen van onder andere zijn persoonlijke huisarts Conrad Murray en even later door ambulance personeel, werd zijn lichaam naar het ziekenhuis vervoerd en kwam daar tien minuten later aan. Reanimeren had ook daar geen effect meer en na een uur gaven de artsen het op. Jackson was overleden. Buiten de deur van het ziekenhuis, het Ronald Reagan UCLA Medical Center in Los Angeles, dromden fans en journalisten in grote getale samen en uitten hun verdriet en ongeloof. Michael Jackson werd doodverklaard om 2:26 pm (2126 GMT).

Michael Jackson, autopsie

Hoewel Michael Jackson officieel aan een hartstilstand is overleden, werd autopsie verricht om de definitieve doodsoorzaak vast te stellen. Dit maakte Jermaine Jackson, een oudere broer van Michael, kort na het overlijden bekend. De reacties op Michaels dood zijn wereldwijd 'geschokt en verdrietig'. Niet veel mensen hadden zijn vroegtijdige dood zien aankomen. Onder andere Madonna, Elizabeth Taylor, Dianna Ross en Michaels ex-vrouw Lisa-Marie Presley, de dochter van Elvis Presley, reageerden zeer geschokt. Michael Levine, de voormalige agent van MIchael Jackson verklaarde echter dat hij niet verrast was door dit trieste bericht, omdat Michael volgens hem al jarenlang leed onder langdurige stress en dat hij zelf verwoestend bezig was. Hij verklaarde verder dat mensen niet tegen zoveel stress kunnen. Op 29 juni lekte het autopsierapport uit:
 • Er zou sprake zijn van sporen van verschillende injecties
 • Enkele ribben waren gebroken (van de reanimatie)
 • Op zijn benen bevonden zich enkele blauwe plekken
 • Verschillende soorten medicijnen/drugs in zijn bloed

Doodsoorzaak

Op 27 juni 2009 werd bekend gemaakt dat de definitieve doodsoorzaak van Michael Jackson pas enkele weken later zal worden bekend gemaakt. Dit omdat er nog aanvullende tests werden uitgevoerd. Het lichaam had geen verdachte verwondingen. Zijn familie verklaarde kort na zijn dood dat Michael steeds langzamer ging ademen nadat hem een te hoge dosis Demerol was toegediend. Langzamer ademen is een bijwerking van morfineachtige stoffen. Na de autopsie vroeg de familie een tweede, onafhankelijke autopsie aan. Ze wilden dat de arts/cardioloog Dr. Murray, die bij hem was toen Jackson in coma raakte, duidelijkheid geeft over de gebeurtenissen. Dr. Conrad Murray zou ook adrenaline recht in het hart van Michael gespoten hebben, in een poging zijn hart weer te activeren. Dit is niet ongebruikelijk bij een hartstilstand. De arts was kort na de dood van Jackson een korte periode onvindbaar. De familie van Michael Jackson wilde weten wat er precies gebeurd was, daar bestond toen nog veel onduidelijkheid over. Dr. Murray was in dienst bij The King of Pop toen Jackson overleed en ontving maandelijks een riant salaris. De arts zou mee gaan op de laatste toer in Londen, als Michaels persoonlijke arts. Jackson kon de tour niet weigeren aangezien hij enorme financiële schulden had, ongeveer 4 miljoen.

Drugsgebruik

De familie en naaste medewerkers van Micheal maakten zich al enkele jaren grote zorgen om het medicijngebruik en de slechte gezondheid van Jackson. Hij at erg slecht, leed aan anorexia door medicijnen verslaving, en had onder andere een genetische longziekte waardoor hij eigenlijk onvoldoende lucht had om te zingen en op te treden. Michael Jackson was ook al lange tijd verslaafd aan Propofol, een narcose middel, omdat hij niet meer in slaap kon komen. De laatste tientallen jaren voor zijn dood had hij zoveel stress ondervonden van onder andere vreselijke valse beschuldigingen van kindermisbruik, dat hij nooit meer de oude was geworden. Slapen zonder Propofol lukte hem niet meer. Dr. Murray wilde Jackson laten afkicken van het middel en gaf hem op de dag van zijn overlijden verschillende andere kalmerende middelen gegeven via een infuus, met de bedoeling hem in slaap te helpen. Na lange tijd sliep Michael echter nog niet en bleef vragen om het narcosemiddel wat hij 'my milk' noemde. Omdat de arts Jackson met verschillende kalmerende middelen niet in slaap kreeg, gaf hij uiteindelijk toe en diende toch Propofol toe. De combinatie van middelen vertraagden de ademhaling van de King of pop zodanig dat het hem fataal geworden is. Een milde dood, waar Michael Jackson niet onder geleden heeft, maar een triest einde.

Come back Michael Jackson

Michael Jackson werkte rond de datum van zijn plotselinge overlijden aan zijn comeback. Er stond een serie van 50 concerten op de agenda. Hij had er slechts 10 willen geven maar toen hij het contract voor de tour tekende, bleek hij voor 50 concerten getekend te hebben. Hij zou daar depressief van zijn en erg tegen de optredens op zien. Het was te zwaar. Hij was er fysiek niet meer tegenop gewassen en mentaal was hij een wrak en hij was verslaafd. De tour zou in juli 2009 van start gaan in Londen en Michael was wel hard bezig zich voor te bereiden op de concerten. In no time waren alle kaartjes uitverkocht. Hij had eerder al bekend gemaakt dat het absoluut zijn afscheidstour zou worden. 'This is it.' Daarom werd de tour onder de naam 'this is it' gelanceerd. 's Morgens was hij zijn spullen nog aan het inpakken voor de reis naar Londen. Kort daarna, rond 11.30 uur gaf zijn arts, dr. Murray, (volgens de familie van Jackson) hem een injectie met Demerol. Niet lang daarna werd ontdekt dat hij niet meer ademde direct en de arts begon direct met reanimeren. Het oudste zoontje van Jackson was getuige van het reanimeren maar dacht eerst dat het een grap was. Ook de voormalige manager en een bewaker waren in de kamer aanwezig. De bewaker belde met zijn ouders, waarop de vader van Michael door de telefoon schreeuwde dat ze direct 911 moesten bellen.

Beschuldigd van pedofilie

Michael Jackson’s ster was jarenlang reizende totdat hij in de jaren negentig ineens van pedofilie beschuldigd werd door de vader van de toen dertienjarige Jordan Chandler. De vader van het jongetje had Michael kort daarvoor gevraagd om geld te investeren in een filmproject van de vader, maar Jackson had geweigerd om er geld in te stoppen. Kort daarna beschuldigde de vader Michael Jackson van kindermisbuik. Voor die tijd had hij al gedreigd Micheal Jackson helemaal kapot te maken. Deze bedreigingen staan op tape. De vader van Chandler zegt op de tape onder andere dat hij Jackson helemaal kapot zal maken en dat hij er zelf veel geld aan over zal houden. Hij zegt ook dat hij ervoor zal zorgen dat Jackson nooit meer een plaat verkoopt.
De vader wilde na de aantijgingen geld, geen rechtszaak. Dit heeft het leven en carrière van Michael een keiharde klap en een ommekeer gegeven. Michael Jackson had zoveel stress van de beschuldigingen dat hij aan medicijnen verslaafd raakte. Hij moest zijn toenmalige dangerous-tour afbreken wegens zijn probleem met medicijngebruik. In 1994 werd een schikking getroffen die de verzekering van Michael Jackson 22 miljoen dollar kostte. Hij werd in 2005 opnieuw van pedofilie en seksueel misbruik verdacht maar toen liet hij het wel tot een rechtszaak komen en hij werd hij vrijgesproken. Hij werd nooit meer helemaal de oude na de beschuldigingen. Er werden door twee grand jury 100 getuigen gehoord en dertig kinderen die bij Michael Jackson thuis hadden geslapen, maar er werd geen bewijs tegen Jackson gevonden en alle getuigen verklaarden dat hij nooit iets onbehoorlijk had gedaan. Alle kinderen verklaarden ook dat Michael Jackson hen nooit met een vinger had aangeraakt.

Michael Jackson's leven

Michael Jackson heeft een veelbewogen leven gehad. Hij werd geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana. Zijn ouders waren Jehovah's Getuigen en de kinderen werden uiteraard ook volgens de regels van het wachttorengenootschap opgevoed. Als klein kind werd hij het beroemdste gezicht van de popgroep The Jackson Five. Hij trok het meeste publiek en omdat hij een knap gezicht had en de kleinste van de groep was, vertederde hij velen. Diana Ross, die bij platenmaatschappij Motown zat, zou de groep ontdekt hebben en ze braken vervolgens zeer snel door. Michael Jackson kon geweldig goed zingen en dansen. Dit was geen gemakkelijke tijd voor Michael omdat hij later verklaarde dat hij vaak niet wilde optreden, maar dan werd hij het toneel op geslagen door zijn vader Joseph Jackson. Michael Jackson heeft herhaaldelijk verklaard dat hij nauwelijks kind heeft kunnen zijn. Zijn vader sloeg de kinderen en zei vaak tegen Michael dat hij lelijk was en nergens voor deugde. Michael mocht zelfs geen pappa tegen zijn vader zeggen. Hij moest Joseph tegen hem zeggen. De relatie met zijn vader was daardoor niet eenvoudig, maar evengoed noemde hij zijn vader een genie, en privé beelden tonen dat de relatie misschien beter was dan de pers de fans liet geloven. Klik hier voor: PRIVE FILMPJES

The Jackson Five

The Jackson Five werd als popgroep wereldberoemd maar Michael en zijn broers kregen regelmatig ruzie. Na het uit elkaar vallen van The Jackson Five, ging Michael als solo artiest verder en was enorm succesvol. Zijn broers, die jaloers waren op Michaels enorme succes, noemden hem soms 'big nose', dit, in combinatie met de vernederingen die hij van zijn vader te verduren kreeg, is waarschijnlijk het begin geweest van zijn (vermoedelijke) obsessies met operaties om zijn uiterlijk te verfraaien. De relatie met zijn broers noemde hij zelf evenwel hecht. Michael Jackson leed mogelijk aan de psychische aandoening body dismorfic, waarbij iemand zich inbeeld erg lelijk te zijn. Als gevolg van de ingebeelde lelijkheid heeft hij misschien verschillende keren plastische chirurgie ondergaan maar was hij nooit tevreden met zijn uiterlijk. Zijn gezicht is in de loop der jaren enorm veranderd. In de jaren tachtig maakte hij zich definitief los van het Wachttorengenootschap, maar hij bleef wel in God geloven.

Michael Jackson, gezondheidsproblemen

Michael Jackson kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Hij had last van rugklachten en leed aan de ziekte Lupis, een auto-immuunziekte. Er ontstaan daarbij rode plekken op de huid. Biograaf Ian Halperin beweert dat hij een genetische longziekte had, waardoor hij niet meer kon zingen. Ook zou er niet zo lang geleden huidkanker bij hem zijn geconstateerd en hij had een huidziekte, Vitiligo, waardoor pigment in de huid ontbreekt of langzaam maar zeker verdwijnt. Huidkanker komt vaker voor bij Vitiligo. Dit is ook de reden waarom hij alle zonlicht moest vermijden en waarom hij buiten met een paraplu liep. Aan het einde van zijn leven was hij broodmager geworden en hij woog nog slechts 51 kilo toen hij stierf. Mogelijk gebruikte hij ook medicijnen om op gewicht te blijven. Ondanks dat was hij volgens velen in een goede conditie voor zijn come-back. Zijn dood kwam dus voor vrijwel iedereen toch nog onverwachts.

Volgens dagblad de Telegraaf gebruikte Jackson dagelijks de volgende medicijnen:
 • Dilaudid en Vicodin (pijnstillers)
 • 2 milligram Soma, een spierverslapper.
 • 2 x dd 0,5 milligram Xanax (angstremmer, kalmerend en tegen paniekstoornissen)
 • Antidepressivum Zoloft, 100 mg per dag
 • 20 milligram Paxil (antidepressivum)
 • Prilosec (tegen brandend maagzuur)
 • Medicijnen om huidkanker tegen te gaan
 • Demerol (een soort morfine, in Nederland phetidine genoemd)

De combinatie van deze medicijnen kan dodelijk zijn, met name door de combinatie Demerol met andere kalmerende middelen. Enkele weken na zijn dood werd bekend gemaakt dat Jackson mogelijk vermoord werd door zijn cardioloog. Triest genoeg droomde Michael Jackson voor zijn dood regelmatig dat hij vermoord zou worden.

Kinderen van Michael Jackson

Michael Jackson liet drie kinderen na, over wie hij de voogdij had. De zanger trouwde in mei 1994 in de Dominicaanse stad La Vega met Lisa Marie Presley, de dochter van de legendarische Elvis Presley. Na twee jaar gingen ze scheiden en het huwelijk bleef kinderloos. In 1996 hertrouwde hij met de verpleegster van zijn huidarts, Debbie Rowe, die hij al jaren kende. Ze kregen twee kinderen, zoon Prince Michael Junior werd in 1997 geboren en dochter Paris Michael Jackson werd in 1998 geboren. Zijn derde kind, Prince Michael II, werd bij een (nog) onbekende draagmoeder verwekt. Geen van de drie kinderen zijn verwekt met Michaels sperma, waarschijnlijk omdat hij geen genetische ziektes op hen wilde overbrengen.

Michael Jackson is niet de biologische vader van zijn kinderen

Journalist Diane Diamond verklaarde op 26 juni 2009 tegenover MSNBC dat de kinderen van Michael Jackson niet door hem verwekt zijn, maar dat het zaad van een spermadonor gebruikt is. Dit zou tevens verklaren waarom de kinderen niet op hem lijken, licht haar hebben en blauwe ogen. De draagmoeder van de twee oudste kinderen, Debby Rowe, maakt ook weinig kans op de voogdij, aangezien ze tweemaal voor geld afstand heeft gedaan van de kinderen. Het is dus nog de vraag waar de kinderen zullen gaan wonen nu ze hun vader verloren hebben. De kinderen wonen momenteel bij de moeder van Michael Jackson, maar omdat ze biologisch niet verwant zijn bestaat de kans dat ze van de rechter straks niet bij hun oma mogen blijven wonen. Ook is zij misschien te oud. De media verwacht dat er nog heel wat juridisch getouwtrek aan vooraf zal gaan voordat de kinderen definitief aan iemand zullen worden toegewezen. De kinderen zijn vermoedelijk de officiële erfgenamen van Michael Jackson's bezittingen en auteursrechten over alle songs en 200 nog niet uitgebrachte songs. Een uniek erfenis.

Begrafenis Hollywood

The King Of Pop werd op 3 september 2009 begraven op begraafplaats Forest Lawn, te Hollywood.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Top tien beste liedjes van Michael JacksonSinds de dood van Michael Jackson op 25 juni 2009, is er veel belangstelling ontstaan voor zijn muziek. Oude liedjes wer…
Overlijden van Michael JacksonOverlijden van Michael JacksonWoensdag 25 juni 2009 is de popster Michael Jackson overleden. Wie was deze man, die met zijn hit Thriller doorbrak in d…
Korte biografie van “King of Pop” Michael JacksonDe Amerikaanse "king of pop" werd in 1958 geboren in het plaatsje Gary, in de staat Indiana. Zijn hele leven heeft hij h…
Wat kost een optreden van een artiest?Wat kost een optreden van een artiest?De muziekartiesten hebben last van het illegaal downloaden van muziek. In het verleden verdienden ze meer aan een uitgeb…
Bronnen en referenties
 • Nosjournaal
 • Telegraaf
 • Radio
Reactie

Melod (infoteur), 26-06-2009 #1
Jammer van de misleidende titel :) Reactie infoteur, 26-06-2009
Hoi, hoezo misleidend? Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk waar hij is aan overleden, morgen kan ik mogelijk de doodsoorzaak extra toelichten.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 28-05-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.