Biografie: Muse

Biografie: Muse Muse is een rockband uit Engeland. In de band zitten Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme en Dominic Howard. De band werd gevormd in de jaren negentig en is uitgegroeid tot een groot muzikaal succes met hits zoals Bliss, Starlight en Uprising. Maar wat is de geschiedenis nou eigenlijk van Muse? Welke albums heeft Muse gemaakt? En wie zijn de bandleden?

Geschiedenis van Muse

Aan het begin van de jaren negentig zat Dominic Howard in een band genaamd Carnage Mayhem, vernoemd naar een nummer van Micheal Jackson. De band zocht een nieuwe gitarist en zo leerden Dominic Howard en Matthew Bellamy elkaar kennen. Na twee jaar viel de band uit elkaar en bleven Dominic Howard en Matthew Bellamy over. Ze besloten een nieuwe band op te richten, samen met Christopher Wolstenholme, die ze ondertussen ook hadden leren kennen. De naam van de band werd Gothic Plague. De naam werd al snel veranderd in Rocket Baby Dolls. In 1995 veranderden ze de naam in Muse. Het eerste album dat verscheen was in 1999. Het eerste album, Showbiz, was meteen een groot succes, maar werd wel vaak vergeleken met Radiohead. In de loop der jaren wist Muse uit te groeien tot een succesvolle rockband, die voor uitverkochte zalen speelden. De albums die langzaam verschenen werden steeds minder vaak vergeleken met de band Radiohead. Muse ontwikkelde langzaamaan een eigen stijl: rockmuziek in combinatie met klassieke noten. Een sound die volgens velen typerend is voor Muse. Muse heeft al op vele grote festivals gestaan, waaronder Lowlands, Pinkpop en Rock Werchter. Ze hebben veel grote hits gescoord, zoals met Bliss, Muscle museum, Time is running out, Supermassive black hole, starlight en uprising.

Bandleden van Muse

Muse bestaat uit Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme en Dominic Howard. Maar wie zijn dit nou eigenlijk?

Matthew Bellamy

Matthew Bellamy is geboren op 9 juni 1978. Hij is de leadzanger van de band Muse en speelt daarnaast ook gitaar en piano. Hij heeft zijn pianostukken geïnspireerd op het werk van bekende pianisten, zoals bijvoorbeeld Chopin. Matthew Bellamy heeft zijn muzikale talent niet van een vreemde. Zijn vader was namelijk gitarist in de band The Tornados, die een nummer één hit in Amerika scoorde.

Christopher Wolstenholme

Christopher Wolstenholme is de basgitarist van Muse. Hij is geboren op 2 december 1978. Behalve de basgitaar, zingt hij vaak ook op de achtergrond mee. Heel af en toe speelt hij een stukje gitaar. Eerst drumde hij in een band, maar hoorde dat Matthew Bellamy en Domonic Howard een bassist te zoeken voor hun band. Christopher Wlostenholme besloot op dat moment om bassist te worden en te stoppen met drummen.

Dominic Howard

Dominic Howard is de drummer van Muse. Hij is geboren op 7 december 1977. Hij drumt al vanaf zijn elfde. Hij zag zichzelf echter nooit als muzikant en wilde liever iets anders gaan doen. Nu hij echter deel uitmaakt van Muse, geniet hij hier met volle teugen van. Grote voorbeelden van hem zijn onder anderen Stewart Copeland (drummer van The Police) en Dave Grohl (drummer van Nirvana en zanger van Foo Fighters).

Prijzen

De rockband Muse heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept, zoals bijvoorbeeld prijzen van de MTV Awards en de Q Awards. Ze hebben in totaal meer dan twintig grote prijzen ontvangen en zijn ruim zestig keer genomineerd voor belangrijke prijzen.

Albums van Muse

Muse heeft al een aantal succesvolle albums uitgebracht. Welke dat zijn zie je in de tabel hieronder. Als je op de onderstreepte jaartallen bij de albums klikt, kom je bij een lijst terecht met de grootste hits uit dat jaar.

Naam albumJaartal
Showbiz1999
Origin of Symmetry2001
Absolution2003
Black Holes and Revelations2006
The Resistance2009
© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot DronesCD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot DronesMatthew Bellamy, Christopher Wolstenhome en Dominic Howars vormen samen Muse. Muse is een band die alternatieve rockmuzi…
Fotografie: De Lensbaby, Tilt-Shift lensDe Lensbaby is niet één lens, maar een systeem van lenzen, optieken en vele accessoires, ook wel het 'Optic Swap systeem…
Financiele onafhankelijkheidFinanciele onafhankelijkheidGeld speelt in het leven van bijna iedereen een belangrijke rol. Vaak weerhoud een (gebrek) aan geld mensen ervan dingen…
Walter Isaacson: biograaf van Steve Jobs en EinsteinHet nieuws dat Steve Jobs is overleden kwam niet als een grote verrassing omdat de Apple oprichter al lang ziek was. Ied…

Biografie: Mercedes SosaDe Argentijnse Mercedes Sosa was een icoon in Latijns-Amerika. Ze staat bekend als de zangeres met ‘de grootste stem’ va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Wikipedia
  • Website Muse
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.