CD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot Drones

CD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot Drones Matthew Bellamy, Christopher Wolstenhome en Dominic Howars vormen samen Muse. Muse is een band die alternatieve rockmuziek speelt met klassieke invloeden. Muse werd opgericht in de jaren negentig. Nadat ze in 1995 een wedstrijd wonnen als “Rocket Baby Dolls”veranderden ze de naam van de band in Muse. Frontman Matthew Bellamy zingt, speelt piano, gitaar en schrijft ook de meeste nummers. Christopher speelt basgitaar en Dominic zit achter de drums. Alhoewel hun muziek moeilijk valt te omschrijven, komt alternatieve rockmuziek met klassieke invloeden het meest in de buurt. Zo is Matthew Bellamy een liefhebber van het werk van Rachmaninov en Chopin. Zijn hoge stemgeluid zorgt ervoor dat - zeker in het begin - vergelijkingen met Jeff Buckley, Queen en Radiohead werden gemaakt.

Showbiz

In 1996 verscheen hun eerste nummer Balloonatic op een compilatie-cd. Later werd dit nummer opnieuw opgenomen als Twin, de b-side op de single Cave. Voor het zover was nam Muse twee EP’s op, maar geen platencontract wilde ze hebben. Uiteindelijk kregen ze de aandacht van Maverick Records en kwam in 1999 hun eerste cd uit: Showbiz. Singles afkomstig van dit album zijn: Uno, Cave, Sunburn, Unintended en Muscle Museum.

Origin of Symmetry

Muse treedt wereldwijd en op in 2001 verschijnt hun tweede album: Origin of Symmetry met daarop onder andere de cover Feeling good. Ook hier zijn de klassieke invloeden goed te horen op verschillende nummers met een klassiek piano-intro. Hun single New Born werd een hit in het alternatieve circuit. Anders singles van dit album zijn: Plug in Baby, Bliss (over jaloezie op iemand waarbij het geluk is komen aanwaaien) en de dubbelsingle Hypermusic / Feeling good.

Hullabaloo

In 2002 brengt Muse een dubbel-cd/dvd uit: Hullabaloo. Op de cd’s gaan geen nieuwe nummers, maar b-sides en een deel van het concert dat Muse in 2001 in Parijs gaf. Op de dvd is het concert in zijn geheel te zien. Er wordt wel een dubbel single uitgebracht: Dead star / In your World.

Absolution

In 2003 verschijnt Absolution, een album met als thema ‘het einde van de wereld’. Muse breekt met dit album definitief door. Singles als Time is running out, Stockholm Syndrome, Sing for absolution, Butterflies and Hurricanes en Hysteria doen het goed. Ze winnen wereldwijd diverse prijzen. Naar aanleiding van de tour verschijnt de dvd Absolution tour.

Black Holes and Revelations

Black Holes and Revelations verschijnt in 2006, vooraf gegaan door de single Supermassive Black Hole. Vele optredens én prijzen volgen. Andere singles die van dit album zijn uitgebracht: Starlight, Knights of Cydonia, Invincible en Map of the Problematique.

In 2008 komt er weer een live-cd uit: HAARP.

The Resistance

In 2009 volgt een nieuw studioalbum: The Resistance met Uprising, Undisclosed Desires en Resistance als singles.

The 2nd Law

In 2012 verschijnt The 2nd Law met onder andere de single Survival, wat tevens het themanummer is van de Olympische zomerspelen dat jaar.

Tour

Het album wordt gevolgd door twee tours waarbij Nederland beide keren wordt aangedaan. Eerst in de Ziggo Dome en later in de Arena tijdens de stadiontour. Hun optredens staan bol van het spektakel. In de Amsterdam Arena staat een metershoge robot op het podium en dwaalt later een mega gloeilamp door het stadion met eronder een acrobaat.

In 2015 verschijnt een nieuw album, getiteld Drones.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: MuseBiografie: MuseMuse is een rockband uit Engeland. In de band zitten Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme en Dominic Howard. De ban…
Fotografie: De Lensbaby, Tilt-Shift lensDe Lensbaby is niet één lens, maar een systeem van lenzen, optieken en vele accessoires, ook wel het 'Optic Swap systeem…
Financiele onafhankelijkheidFinanciele onafhankelijkheidGeld speelt in het leven van bijna iedereen een belangrijke rol. Vaak weerhoud een (gebrek) aan geld mensen ervan dingen…
Toepassingen van dronesToepassingen van dronesDrones komen de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, vooral op een negatieve manier. Het woord drone wordt daarbij…
Remon Stotijn, The Anonymous Mis, Postman en PostmenRemon Stotijn, oftewel The Anonymous Mis, is de man achter Postman. Hij is ook de man achter de voorloper: Postmen. Hij…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 12-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.