Connie Francis: leven van rozen en tranen
Het kan gebeuren dat tijdens je jeugd iemand je zodanig raakt dat je deze tijdens je hele leven een beetje ‘meeneemt’. Misschien heeft bijna iedereen wel een dergelijk idool in zijn of haar leven. Het kan een bijzondere onderwijzer, een idealistische politicus, een jeugdvriend of een filmster zijn. Of een zangeres, zoals Connie Francis, die tot op de dag van vandaag nog door fans op handen gedragen wordt.
In de jaren ’50 en ‘60 stonden sterren als Doris Day, Peggy Lee, Brenda Lee, Frank Sinatra, Tony Bennet en Connie Francis hoog aan het firmament. Het was de periode van de warme, mooie stemgeluiden, die met een verzorgde techniek mooie, romantische luisterliederen ten gehore brachten. De tijd van easy listening…
Concetta wordt Connie
“Connie Francis is geboren op 12 december 1938 in Newark (New Jersey, USA). Ze is van Italiaanse oorsprong. Haar feitelijke naam laat dan ook geen twijfel over aan haar mediterrane herkomst: Concetta Rose Maria Franconero. Als kind kon ze al aardig zingen en op de accordeon spelen. Na optredens in de familiekring, en later op benefietvoorstellingen in o.a. ziekenhuizen, pushte vader George zijn dochter om deel te nemen aan audities. Zodoende kreeg ze een engagement voor de populaire ‘Star Time TV Kids Show’.
In deze lokale New Yorkse show trad Connie jaren op. De producent van dit programma, George Scheck, raadde haar aan om het accordeon weg te laten, zich op haar stem te concentreren en haar naam te veranderen in Connie Francis. Deze naam ligt gemakkelijk in het gehoor en is goed te onthouden. Deze Scheck werd overigens later gedurende vele jaren haar persoonlijke manager.
Na de Star Time Shows kreeg Connie een contract bij MGM records voor het opnemen van zogenaamde “demo records”. Haar eigen platen werden geen succes. En eigenlijk stond ze op het punt om de luit aan de wilgen te hangen, toen zij doorbrak met haar eerste tophit “Who’s Sorry Now”. Prompt volgden nog veel meer hits en werd zij een grote internationale ster met miljoenen fans. Ze nam platen op in verschillende talen, en trad in diverse landen op. Vooral in Duitsland, onder meer frequent met Peter Kraus.
In Nederland was zij eveneens ongekend populair. Ze heeft zelfs een liedje in het Nederlands opgenomen, maar dat is geen succes geworden. Wist u dat liedjes als “Paradiso” van Anneke Grönloh en ‘De winter was lang’ van Willeke Alberti eigenlijk songs van Connie Francis zijn?
Rozen en tranen
Maar ook een leven vol show, glamour en succes kent zijn schaduwzijden. Rozen en tranen. In de liefde is ze minder fortuinlijk. Haar vier huwelijken eindigden allemaal in een echtscheiding. Een dieptepunt was een gewelddadige verkrachting in een motel, na een optreden in 1974 in Westbury. Dit had een totale instorting met diverse kliniekopnames tot gevolg. Na een langdurige periode van herstel ging gelukkig toch weer optreden. In 1992 had zij in Duitsland nog een succes met een disco compilatie van enkele van haar Duitse hits. In dat jaar kreeg ze ook een Gouden Plaat. En verscheen ze weer in verschillende Duitse televisieprogramma’s.
Tegenwoordig treedt ze af en toe nog wel eens op. Een hele prestatie, want ze is onlangs 70 jaar geworden. En bij elk optreden komen nog steeds haar vele fans uit alle werelddelen naar de USA om haar te zien, naar haar te luisteren en persoonlijk te ontmoeten.
Edison?
Connie Francis is jarenlang een topzangeres geweest. Een Queen of Pop, net zoals Elvis Presley een King werd genoemd. Brenda Lee, die maar een aantal keren in de Top Tien stond, heeft vijf Edisons in ontvangst mogen nemen. Het is toch gewoon een beetje te gênant voor woorden dat Connie Francis nog nooit een dergelijk ereteken uit Nederland gekregen heeft. Maar wie weet… een prijs voor haar hele oeuvre misschien?