Agnes Obél, Philharmonics, Deens Debuut

Agnes Obél, Philharmonics, Deens Debuut Agnes Obél is een van oorsprong Deense singer-songwriter, geboren in Kopenhagen, maar muzikaal volwassen geworden in de Duitse hoofdstad Berlijn. In haar nieuwe thuisland heeft ze inmiddels al een tophit op haar naam staan met het nummer Just So. Het frêle stemgeluid van Agnes doet denken aan zangeressen als Ane Brun, Regina Spector en Joanna Newsom. Na een eerste kennismaking middels de EP Riverside verscheen in oktober 2010 haar eerste, volwaardige album, getiteld Philharmonics.

Just So en T- Mobile

De debuutsingle van Agnes Obél, Just So, werd geschreven en opgenomen in haar slaapkamer. De Duitse gsm-provider T-Mobile gebruikte het nummer in haar reclamespots. Onder drie verschillende spotjes van T-Mobile, waar rode rozenblaadjes als een zachte voorjaarsregen in grote aantallen neerdwarrelen in een stedelijke omgeving, is Just So telkens als thema terug te horen. N.a.v. de reclame-spot werd op 20 februari 2009 het nummer uitgebracht op single. In de achtergrondvocalen is Alex Brüel Flagstad te horen.

Agnes Obél, optredens Nederland 2011

 • 15 januari 2011: Lux, Nijmegen
 • 16 januari 2011: Mezz Concerts & Dance, Breda
 • 31 januari 2011: Paradiso, Amsterdam
 • 10 mei 2011: Rabozaal Melkweg, Amsterdam
 • 26 mei 2011: Chassé Theater Breda
 • 27 mei 2011: De Vereeniging, Nijmegen
 • 29 mei 2011: De Stadsschouwburg, Groningen

Riverside: EP ter kennismaking

Op 31 mei 2010 verscheen van Agnes een EP met drie nummers:
 1. Riverside (4:16)
 2. Close Watch (4:00)
 3. Sons & Daughters (3.15)

 • Het nummer Close Watch is een cover van het nummer van John Cale.
 • Riverside is de als single gelanceerde titeltrack van de EP.
 • Riverside verscheen op het label PIAS Recordings.

Biografie

Agnes Caroline Thaarup Obél is een in het Deense Kopenhagen geboren singer-songwriter en musicus. Als kind speelde ze al piano en ontdekte aldoende hoe je liedjes schrijft. Tegen het eind van haar tienerjaren richtte ze met de Deense musicus Elton Theander de band Sohio op, met als thuisbasis de Deense hoofstad. Nog niet zo lang geleden vertrok de zangeres uit haar geboortestad naar het creatieve Berlijn om inspiratie op te doen.

Philharmonics, debuutalbum Agnes Obél

Op 4 oktober 2010 werd het debuutalbum van Agnes Obél, getiteld Philharmonics uitgebracht, in Nederland op het PIAS (Play It Again Sam) label. Ze heeft jarenlang samengewerkt met de Deense muzikant Elton Theander, maar voor dit album heeft ze echt alles zelf gedaan. Ze heeft de nummers geschreven, zelf geproduceerd, ingezongen en alle instrumenten zijn bespeeld door Agnes. De cd telt 12 nummers.

Interview met Agnes Obél

Op de site van Jimmy Alter staat een interview met Agnes Obél. Ze verklaarde, met betrekking tot haar verhuizing naar Berlijn, dat ze niet wist dat daar zoveel grote artiesten hebben gewerkt, opgenomen en gewoond. Kon ook goed begrijpen dat Berlijn aantrekkingskracht uitoefend op muzikanten: ze vindt de stad open,dat er veel ruimte is en de mensen erg relaxed zijn. Over het opnameproces van Philharmonics zei ze: "Ik wist ook nog helemaal niet welke kant ik op wilde. Toen ik eenmaal in Berlijn was dacht ik, het maakt niet uit of mijn album "hifi" is of niet, ik doe gewoon mijn ding.
Op een bepaalde manier is de cd best wel wel experimenteel ja. Ik heb dit album bijvoorbeeld opgenomen terwijl ik de nummers aan het schrijven was. Normaal gesproken schrijf je eerst een hele boel nummers en dan ga je pas de studio in. Maar dit werkte gewoon voor mij."


Ze is het meest trots op het nummer Riverside omdat ze de pianomelodie van het nummer zo mooi vindt. On Powdered Ground behoort tot haar favorieten en dan Beast, een nummer waarover ze zegt dat dit heel anders klinkt dan de rest van de nummers, wat ook wel weer iets heeft.

Dinsdag 30 november treedt ze op in Paradiso in Amsterdam. Ze vertelde dat ze dan een celliste meebrengt, die soms ook zingt en af en toe de cello bespeelt als een harp.

Thomas Vinterberg, Submarino met drie liedjes van Agnes Obél

De Deense cineast Thomas Vinterberg (o.a. bekend van de film Festen) gebruikte drie liedjes van Agnes Obél in zijn nieuwste film Submarino, die in de herfst van 2010 uitkomt. Alle drie de nummers komen van het debuutalbum Philharmonics. (één van die nummers is Riverside) De film is door de vakjury van het Film by The Sea festival in Vlissingen uitgeroepen tot de beste boekverfilming. Submarino is gebaseerd op het boek van Jonas T. Bengtsson. Het gaat over twee broers die na een beroerde jeugd proberen het beste van het leven te maken. De jury sprak over een actuele film over verslaving waaraan de jury ook bijna verslaafd raakte.

Tracklist Philharmonics

 • Falling Catching (01:35)
 • Riverside (03:50)
 • Brother Sparrow (04:00)
 • Just So (03:36)
 • Beast (03:52)
 • Louretta (02:07)
 • Avenue (04:08)
 • Philharmonics (03:35)
 • Close Watch (04:04)
 • Wallflower (02:28)
 • Over the Hill (02:50)
 • On Powdered Ground (04:10)

Agnes Obél, optredens in Nederland in 2010

Zaterdag 6 november 2010 speelde Agnes Obél in het voorprogramma van I am Kloot in Tivoli Oudegracht, Utrecht.
Dinsdag 30 november 2010: kleine zaal Paradiso, Amsterdam
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Een kleine cursus DeensHet Deens is een taal die door maar weinig mensen wordt gesproken. Het Deens is voor Nederlanders vaak makkelijk te begr…
The Martial: Singer SongwriterThe Martial, ook wel bekend als Mart van den Bighelaar, is een opkomende Singer songwriter. Hij is geboren in Breda, Noo…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…

Ruben Hein, Elephants en Loose FitRuben Hein is bij 3FM in augustus 2010 al gebombardeerd tot Serious Talent voor de aankomende maanden. Hij wordt inmidde…
Rammstein, spektakel tot het uitersteDe botte teksten en vele vooral elektrische muziek (“tanzmetall” volgens de band zelf) maken dat de Duitse band Rammstei…
Bronnen en referenties
 • New-frontiers.nl
 • www.tivoli.nl
 • www.tvsongs.de
 • www.jimmyalter.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 29-03-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.