Biografie Janine Jansen, Nederlandse violiste

Biografie Janine Jansen, Nederlandse violiste Weinig klassieke musici spreken zo tot de verbeelding bij het grote publiek als de inmiddels internationaal vermaarde Nederlandse violiste Janine Jansen. Met haar expressieve persoonlijkheid en indringende interpretaties is zij in korte tijd tot de wereldtop gaan behoren. Naast haar carrière als soliste op de internationale podia heeft zij een grote reputatie opgebouwd op gebied van de kamermuziek. Kortom: een musicienne van wereldformaat!

Muzikale achtergrond

Janine Jansen werd geboren in Soest, op 7 januari 1978 als jongste telg uit een muzikaal geslacht; haar vader Jan Jansen is de bekende organist van de Dom van Utrecht, een functie die hij overnam van zijn niet minder bekende schoonvader Maarten Kooy. Daarnaast is hij bekend als klavecinist. Haar moeder Christine Jansen-Kooy is zangeres en ook haar broers David en Maarten Jansen zijn klassiek uitvoerend kunstenaars, respectievelijk als klavecinist en cellist.

Janine begon op jonge leeftijd met vioolspelen en kreeg haar eerste lessen bij de bekende vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Later zette zij haar studie voort aan het Utrechts Conservatorium en studeerde o.a. bij de vermaarde winnaar van het Koningin Elisabeth Concours (1967), Philipp Hirschhorn (1946-1996) en Boris Belkin. Zij won enkele toonaangevende muziek concoursen, zoals de Haagse Iordens Viooldagen in 1988 en de 3e prijs van het Nationaal Viool Concours Oscar Back (1993).

Debuut en solocarrière

Een belangrijk debuut vond plaats in 1997, in het Concertgebouw, waarna haar carrière snel in een stroomversnelling kwam. Na haar debuut in The Royal Festival Hall in London in 2002 en meerdere concerten op vaderlandse bodem, plaatste zij zich met haar eerste CD “Janine Jansen” (2003), met een verzameling kleinere werken voor viool en orkest, onmiddellijk in de schijnwerpers. Niet in het minst geholpen door een zorgvuldige marketingcampagne die sterk inspeelt op haar charmante verschijning en sprankelende persoonlijkheid. Kort daarop volgde een groot aantal concerten in de muzikale hotspots van de wereld, met orkesten zoals de New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra en de Berliner Philharmoniker en dirigenten als Lorin Maazel, Valery Gergiev, Riccardo Chailly, Esa-Pekka Salonen en Sir Roger Norrington.

CD´s en prijzen

Met haar opnames van de Vier Jaargetijden van Vivaldi (2004) behaalde ze met 15.000 verkochte exemplaren “goud” , een eer die haar ook voor haar Mendelssohn/Bruch cd (2006) ten deel viel. Inmiddels zijn er nog 5 albums aan haar discografie toegevoegd, in samenwerking met het label Decca bij wie zij een exclusief contract heeft.

Janine Jansen ontving in de loop der jaren veel prijzen; in 2003 de Nederlandse Muziekprijs, drie keer de Edison Klassiek Publieksprijs, de NDR Musikpreis voor de meest uitzonderlijke muzikale prestatie in 2007. In 2008 reikte toenmalig minister Plasterk won de VSCD Klassieke Muziekprijs 2008 aan haar uit en zij ontving de RPS Instrumentalist Award 2008. In 2012 ontving zij de prestigieuze Concertgebouw Prijs.

Kamermuziek

Naast haar solocarrière speelt zij graag in kamermuziekensembles en sinds 2003 is zij artistiek leider van het Kamermuziek Festival Utrecht. Daarnaast is zij regelmatig te gast in Berlijn bij het Spectrum Concerts Berlin, met muzikale vrienden zoals Leif Ove Andsnes, Itamar Golan, Mischa Maisky, Maxim Rysanov en Julian Rachlin. Haar relatie met Julian Rachlin, met wie zij enkele jaren in Wenen woonde, hield geen stand. Janine zegt daar zelf het volgende over: “We hebben gelukkig absoluut geen ruzie, we zijn hele goeie vrienden en staan nog dagelijks met elkaar in contact - wat dat betreft is er eigenlijk niet zoveel veranderd. We spelen ook heel regelmatig nog samen, maar we zijn erachter gekomen dat een toekomst er voor ons niet inzit. Het allerbelangrijkste is dat we onze speciale band, dat bijzondere contact, nog steeds.

Stradivarius

Janine Jansen speelt op een viool van Stradivarius met de naam Barrere uit 1727, die haar ter beschikking is gesteld door Stradivari Society Chicago en het Elise Mathilde Fonds. De belangrijkste eigenaar van het instrument is het Elise Mathilde Fonds, dat langs deze weg een bijdrage levert om jong muziektalent in Nederland te stimuleren en om de vioolbouwkunst van oude meesters als Stradivari in Nederland levend te houden.

Burnout en relatie

Op 24 september 2010 ging op het Nederlands Film Festival de documentaire Janine in première waarin filmmaker en regisseur Paul Cohen Janine volgt in haar drukke bestaan als internationaal vioolsoliste. Daarin verschijnt een indringend beeld van Janine die constant onder grote druk staat en met grote moeite een balans probeert te vinden tussen de commerciële belangen, persoonlijke ambities en haar groot kunstenaarschap.

Vanwege persoonlijk omstandigheden had zij zich in mei 2010 tijdelijk teruggetrokken en al haar concerten afgezegd. In oktober van dat jaar gaf zij weer haar eerste concert maar liet weten “haar terugkeer naar het podium na een periode van rust, goed te laten verlopen”. Inmiddels heeft zij haar normale concertschema weer opgepakt, maar heeft zij wel te kennen gegeven meer rust en ruimte voor haar privéleven te nemen, om niet weer in dezelfde val te lopen. Zij heeft laten weten geen 120 concerten per jaar meer te willen geven, maar maximaal 60. Dat geeft haar ook meer tijd om les te geven aan het kleine conservatorium in Sion, Zwitserland, waarmee zij in 2018 is begonnen.

In 2011 kreeg Janine een vaste relatie met de Zweedse cellist en dirigent Daniel Blendulf, die zij heeft leren kennen tijdens hun concerten met het Mahler Chamber Orchestra en in 2012 trouwden zij.

Een greep uit haar CD’s en DVD's

  • Janine Jansen (2003)
  • A. Vivaldi - The four seasons (2004)
  • F.Mendelssohn-Bartholdi & M.Bruch – Concerto’s & romance (2006)
  • J.S.Bach – Inventions & partita (2007)
  • P.Tchaikovsky – Violinconcerto & souvenir d’un lieu cher (2008)
  • L. van Beethoven & B.Britten – Violin concertos (2009)
  • Beau soir – diverse werken voor viool en piano (2010)
  • Nu dat jij er bent (single 2003) met Carel Kraayenhof & Trijntje Oosterhuis
  • N.Rimsky-Korsakov – Scheherazade (2007)
  • S. Prokoviev - Concert no.2 & sonates (2012)
  • F.Schubert. A.Schoenberg - Strijkkwintetten & Verklärte Nacht (2013)
  • J.S.Bach - Vioolconcerten (2013)
  • J. Brahms en B. Bartok no.1 (2015)
  • M. van der Aa: vioolconcert (2016)

Publicaties

  • De keuze van Janine Jansen (+CD) (2010)
  • Het éénmalige tijdschrift Janine (2010)
© 2010 - 2025 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Philharmonie: het nieuwe Concertgebouw van ParijsParijs is sinds kort een nieuw Concertgebouw rijker: de Philharmonie de Paris. Het ligt buiten de bekende toeristische d…
De TBU regeling, wat is dat?De TBU regeling, wat is dat?De regeling Tegemoetkoming Buitengewone Uitgaven is een tegemoetkoming voor mensen met hoge ziektekosten en een laag ink…
Walvisvaarder en commandeur Marten Jansen van AmelandWalvisvaarder en commandeur Marten Jansen van AmelandMarten Jansen en Hidde Dirks Kat zijn tijdgenoten. Ze zijn alle twee commandeur op een walvisvaarder. Kat op de Juffrouw…
Laat de belastingdienst uw bril of hoorapparaat betalen!Laat de belastingdienst uw bril of hoorapparaat betalen!De aftrekpost buitengewone uitgaven verdwijnt. Neem nu maatregelen en profiteer van de regelingen en aftrekposten die no…

Wibi Soerjadi - biografie van een eigenzinnig pianistWibi Soerjadi - biografie van een eigenzinnig pianistDe naam Wibi Soerjadi is in Nederland onlosmakelijk verbonden met de piano. Al ruim 25 jaar is deze eigenzinnige concert…
Duck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney MDuck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney MDuck Sauce scoorde in het najaar van 2010 met "Barbra Streisand" een wereldhit. Het nummer kent stevige jaren 70 invloed…
Bronnen en referenties
  • www.janinejansen,com
  • www.kamermuziekfestival.nl
  • Nl.wikipedia.org
  • www.volkskrant.nl
Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 31-01-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.