Duck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney M

Duck Sauce: discohouse met Barbra Streisand en Boney M Duck Sauce scoorde in het najaar van 2010 met "Barbra Streisand" een wereldhit. Het nummer kent stevige jaren 70 invloeden zoals de discosound en een sample van een liedje van Boney M: Gotta Go Home. Achter Duck Sauce verschuilen zicht dj Armand van Helden en dj A-Trak. De al wat in vergetelheid geraakte Amerikaanse zangeres en actrice Barbra Streisand is het onderwerp van het liedje en staat nu zelf ook weer in de belangstelling, in allerijl is een verzamel-cd van haar uitgebracht.

Duck Sauce - Barbra Streisand

In 2009 brachten dj's Armand van Helden en A-Trak onder de naam Duck Sauce al een EP uit met de nummers: You're Nasty en aNYway. (NY in het nummer staat voor New York) Dit laatst genoemde nummer werd een bescheiden hit. In 2010 werd de samenwerking gecontinueerd wat resulteerde in de release van "Barbra Streisand" op 18 oktober 2010. Het nummer met een seventies invloeden heeft als tekst alleen de veelvuldig uitgeroepen kreet: Barbra Streisand. De basisriff komt uit het Duitstalige seventiesliedje Hallo Bimmelbahn van de Duitse band Nighttrain. Frank Farian gebruikte voor zijn supergroep Boney M al in 1979 samples van dit nummer in hun hit Gotta go Home, afkomstig van het album "Oceans of Fantasy". "Barbara Streisand werd direct wereldwijd opgepikt wat resulteerde in hitnoteringen in o.a. Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Ierland, Nederland, België en Frankrijk.

Clip Barbra Streisand - Duck Sauce

Aan de videoclip van het nummer werken vele prominente artiesten uit de scene mee zoals Kanye West, Pharell Williams, Ezra Koenig, Santigold, Ryan Leslie en de kompaan van A-trak: Chromeo.

Over Armand van Helden

Armand van Helden (Boston, VS, 16 februari 1970) is het kosmopolitische product van een Nederlands-Indische vader en een Frans-Libanese moeder. Het werk van zijn vader, die bij de US Air Force werkte, zorgde regelmatig voor landverhuizingen, zo woonde hij, behalve in de VS, in Nederland, Turkije en Italië. Naast zijn rechtenstudie startte hij begin negentiger jaren van de vorige eeuw als (house-) dj en producer. Vanaf het midden van dat decennium werd hij wereldwijd bekend door zijn hits en remixes. Zijn meest succesvolle remix was "Professional Widow" voor "Tori Amos". Hij had verschillende hits, maar brak bij het grote publiek in 1999 door met het You don't know me , samen met Duane Harden, waar hij in Nederland en België net niet de top 10 haalde.

Over A-Trak

A-Trak, oftewel Alain Macklovitch werd geboren in Montreal, Canada op 30 maart 1982, maar is nu als dj gesetteld in New York. Al jong won hij diverse prestigieuze dj-titels in zijn geboorteland. Samen met Nick Catchdubs richtte hij Fool's Gold Records label in 2007 op, het label waarop nu "Barbra Streisand" is verschenen. Aan het eind van de negentiger jaren ontwikkelde A-Trak een notatie systeem om mee te scratchen, waar hij in zijn eigen kring lof voor oogstte. Hij is inmiddels ook eigenaar van een eigen kleding- en speelgoedlijn. In 2004 werd Alain meegevraagd op tour door Kanye West en sindsdien werkte hij mee aan diverse albums van de artiest.

Barbra Streisand

Barbra Streisand, geboren op 24 april 1942 is een Amerikaanse zangeres en actrice. In totaal bracht ze meer dan zestig albums uit, waaronder zo'n 15 soundtracks voor diverse films, waar ze al dan niet in mee had gespeeld, of welke ze had geregisseerd. In Amerika is ze overladen met prijzen zoals Golden Globes en een Tony Award, maar ook Oscars voor haar filmrollen. In Nederland is ze vooral bekend geworden door de single Woman in Love waarmee ze in 1980 op nr. 1 stond. Het was afkomstig van de door Barry Gibb (Bee Gees) geproduceerde cd Guilty. Op dit album staan diverse duetten met Barry Gibb. De cd Guilty was wereldwijd commercieel het meest succesvolle album van Barbra. In 2005 verscheen van dit album een opvolger, getiteld Guilty Pleasures.

Boney M - Gotta Go Home

Deze band had in 1979 een grote hit met het nummer "Gotta Go Home" (een dubbele A-kant met het nummer El Lute). In dit nummer werden door Frank Farian samples verwerkt van het liedje "Hallo Bimmelbahn", van de Duitse band "Nighttrain". Boney M, de voor de gelegenheid samengestelde band, van de Duitse producer Frank Farian, kende haar hoogtijdagen van 1975 tot 1984, een periode waarin ze wereldwijd zo'n 16 hits scoorden zoals b.v. "Rivers of Babylon", "Daddy Cool", "Sunny"," Hooray! Hooray! It's a holi-holiday", "Belfast", "Ma Baker" en "Rasputin". De meeste nummers van de populaire discogroep waren meestal afgeleiden van traditionals en covers en werden voor de gelegenheid bewerkt en ingezongen door Frank Farian en studiozangeressen. De bandleden, drie vrouwen en de legendarisch dansende Bobby Farrell fungeerden puur als playbackende bühnevertolkers van het repertoire van Farian. Ze waren in die jaren één van de weinige Westerse bands, samen met Abba, die buiten Europa en de VS ook in Azië hits (met name landen als India en Sri Lanka) scoorden. Midden jaren tachtig kende de groep nog diverse personele wisselingen maar de koek was op voor de band.

Bobby Farrell, Boney M, overleden in december 2010

Op 30 december 2010 overleed Bobby Farrell van Boney M in zijn hotelkamer in Sint Petersburg aan de gevolgen van hartfalen. Bobby, op 6 oktober1949 geboren op Aruba als Roberto Alfonso Farrell, al geruime tijd wonend in Amsterdam, probeerde zijn loopbaan in 2010 weer op de rails te krijgen met optredens met een "nieuwe" Boney M.

Een triest einde van een leven, getekend door coke en drank, waarin hij geen cent verdiende aan de royalties van de hits en nooit enige artistieke erkenning verkreeg.

Hallo Bimmelbahn, Nighttrain

De Berlijnse band Nighttrain bracht in 1973 de single "Hallo Bimmelbahn" uit. (clip is nog te bekijken op YouTube) Het werd geschreven door de broers Heinz en Jürgen Huth en Michael Holm. Dit is de originele versie die aan de basis lag van de "Gotta Go Home" van "Boney M" en nu dus de inspiratiebron is voor de hit van "Duck Sauce".
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
#1 Hits van 1980Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Oudere zangers met een Amerikaanse nummer 1 in de albumlijstOudere zangers met een Amerikaanse nummer 1 in de albumlijstMet de binnenkomst van 'Cheek to cheek' op nummer 1 in de belangrijkste albumlijst ter wereld, de Amerikaanse Billboard…
Digital disruptionDigital disruptionEen letterlijke vertaling van digital disruption is digitale verstoring, disruptie. Maar wat houdt dit nu precies in? Di…

Biografie Janine Jansen, Nederlandse violisteBiografie Janine Jansen, Nederlandse violisteWeinig klassieke musici spreken zo tot de verbeelding bij het grote publiek als de inmiddels internationaal vermaarde Ne…
ABBA songteksten verklaardABBA songteksten verklaardDat ABBA meesters waren in het ontwikkelen van de perfecte melodie is geen verrassing meer. ABBA's songteksten daarenteg…
Bronnen en referenties
  • www.futuremusiccharts.nl
  • En.wikipedia.org
  • YouTube
  • www.deVolkskrant.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 13-04-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.