Lola Kite, Lights: over Kees Groenteman en Paul de Leeuw

Lola Kite, Lights: over Kees Groenteman en Paul de Leeuw Lola Kite bracht begin 2010 haar debuutalbum Lights uit op Exelsior Recordings. De openbare doop van de nieuwe cd vond plaats op Eurosonic Noorderslag in Groningen. Bandlid Kees Groenteman is als kind beroemd geworden zijnde een slecht zingende Gordon fan in De Schreeuw Van De Leeuw. Later verscheen hij als Marcel in Filmpje! In de doorstart van de MaDiWoDoVrijdagshow maakt hij deelt uit van de huisband. Lola Kite (verbastering van Cola Light) is een van de muzikale beloftes voor 2011.

Kees Groenteman en De Schreeuw Van De Leeuw

In 1992, verscheen de toen acht jaar oude Kees (Keesje) Groenteman in Paul De Leeuws programma De Schreeuw Van De Leeuw. Hij was daar (zogenaamd) als fan van Gordon en zong diens hit Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn. Halverwege kapte Paul het liedje af en kreeg Keesje de wind van voren. Naderhand bleek dat deze gebeurtenis in scène was gezet, bedoeld als een parodie op het optreden van kinderen in programma's, zoals in de toen zeer populaire Mini-playbackshow Nog jarenlang was dit fragment een memorabel televisiemoment en punt van veel discussie. Echter al in 1993 mocht hij revanche nemen door hetzelfde nummer opnieuw, nu in zijn geheel te zingen in een muziekspecial van Paul.

Kees Groenteman in Filmpje!

In 1995 verscheen de bioscoophit Filmpje! van Paul De Leeuw, met in de hoofdrollen Bob en Annie de Rooy, beiden alter ego's van de Vara-presentator. Opnieuw mocht Kees op komen draven, hij speelde in deze film Marcel de Rooy, de zoon van het "echtpaar" de Rooy.

Kees Groenteman in huisband MaDiWoDoVrijdagshow

Sinds maandag 17 januari 2010 is er opnieuw een link tussen Paul en Kees. De MaDiWoDoVrijdagshow maakt een doorstart in een wat andere opzet na mindere kritieken en magere kijkcijfers in eerste helft van het winterseizoen. Nieuw is o.a. de huisband, waar Kees Groenteman (neef van Hanneke) deel van uit maakt. Deze staat momenteel volop in de belangstelling als lid van de Nederlandse band Lola Kite.

Meer over Lola Kite

Kees Groenteman, zanger, tegenwoordig aangeduid als "Keez" maakt samen met Bram Vervaet en Jasper Verhulst deel uit van de driemansband Lola Kite. Jasper is tevens bassist van indieband Moss, Keez en Bram maakten deel uit van Ghost Trucker
Lola Kite was al Hollandse Nieuwe bij 3voor12 en Serious Talent op 3FM. De bandnaam is een verbastering van Cola light.

De muziek wordt door critici vooral gelinkt aan jaren zeventig pop. Kreten als synthpop en psychedelisch, met vermeende invloeden van bands als Pink Floyd en Kraftwerk, maar ook de jaren tachtig scene wordt genoemd als inspiratie: Aztec Camera, Erasure, The Human League, Scritti Politti, Orchestral Manoeuvres In The Dark en Soft Cell zijn vaak genoemde namen.

Lights, bejubeld debuutalbum Lola Kite

Op zondag 9 januari 2010 vond de lancering van de eerste langspeelplaat van Lola Kite, genaamd Lights, plaats in Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. De officiële release van het door Juno Jimmink geproduceerde album was op vrijdag 14 januari. De plaat werd uit gebracht op het kwaliteitslabel Excelsior Recordings en is er zowel op cd als op vinyl. Degenen die het op Vlieland opgenomen album als langspeelplaat kopen krijgen de cd erbij.

De vaderlandse popcritici zijn lovend over het album. Hij is te horen op de luisterpaal van de VPRO en wordt aldaar ook goed besproken; krijgt vier sterren van de immer kritische Gijsbert Kramer in De Volkskrant; nu.nl verstrekte drie sterren.

Tracklijst Lights

 • 01. Numberone
 • 02. Everything's Better
 • 03. No Title
 • 04. Edie
 • 05. Action
 • 06. On Your Side
 • 07. Rainbow at Night
 • 08. Different Story
 • 09. The River
 • 10. At the Gate
 • 11. Slow Cat
© 2011 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
De verschillende genres binnen Drum and BassDe hoeveelheid van Drum and Bass subgenres en afsplitsingen zijn niet meer op één hand te tellen. Een handige tabel zorg…
Filmrecensie After the sunsetrecensieFilmrecensie After the sunsetDeze uit 2004 afkomstige actie comedy werd geregisseerd door Brett Ratner en heeft tal van bekende sterren in de hoofdro…

Biografie Richard ThompsonVraag mensen om een paar beste gitaristen van de popmuziek op te noemen en niemand zal zeggen Richard Thompson, terwijl…
Frank en Nancy Sinatra en de erfelijkheid van succesBij popmuziek denken veel mensen alleen aan rock and roll, funk, soul en top 40. Maar popmuziek is een heel ruim begrip.…
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 09-04-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.