Biografie: Gabriele Susanne Kerner beter bekend als Nena

Biografie: Gabriele Susanne Kerner beter bekend als Nena Nena, de duitse zangeres, actrice, presentatrice, songwriter en (kinderboeken)schrijfster is ondanks een aantal grote internationale successen toch voornamelijk in Duitsland razend populair. Inmiddels is ze oma en de 50 jaar al gepasseerd, maar treedt weer regelmatig op. Er zijn wereldwijd meer dan 25 miljoen albums van haar verkocht.

Nena's jeugd

Gabriele Susanne Kerner werd geboren op 24 maart 1960 in het Marien-Krankenhaus in Hagen/Westfalen, als dochter van Alfons en Ursula Kerner. De naam Nena kreeg ze op 3 jarige leeftijd tijdens een vakantie in Spanje. Aanvankelijk werd ze nina genoemd, wat klein meisje betekend, maar Gabriella verstond het als Nena. In 1964 werd haar broertje Michael geboren en een jaar later haar zusje Christiane. In 1970 ging ze naar het Christian-Rohlfs-Gymnasium in Hagen, waar ze in 1976 haar studie beëindigd. Haar hobbies waren skiën en muziek. Ze is nog steeds een grote fan van de Rolling Stones. Een jaar later begon ze een studie als goudsmid waarvoor ze in 1979 slaagt. Tijdens deze studie speelde ze als drummer in de band "Mausis". Na haar studie kreeg ze werk als serveerster in de disco "Beverly" in Hagen, maar ging zelf vaak uit in de disco "Madison club". Hier ontmoette ze Rainer Kitzmann, die haar vroeg of ze als zangeres in zijn band "The Stripes" wilde komen zingen. In augustus 1979 trad de band voor het eerst live op tijdens het rockfestival in Haspe. Hier werd een demotape gemaakt met o.a. de nummers "Ecstasy“ und "Normal Types" die werd opgestuurd naar de platenmaatschappijen WEA en CBS. De stripes kregen een platencontract bij CBS en de eerste single "Ecstasy" werd opgenomen. Hierna volgde in 1980 de singles: "Strangers" en "Tell me your name". Na het album De Stripes en een dubbelsingle van Strangers kwam in 1981 de vijfde en laatste single "Don´t you think that I´m a lady” uit, waarna de band uit elkaar viel.

De doorbraak

In 1982 ging Nena samen met haar vriend Rolf Brendel, de drummer van de Stripes, naar Berlijn om een nieuwe band te formeren. Nena ging werken als kantoorhulp voor de band "Spliff" en kwam zo in contact met hun manager Jim Rakete. Inmiddels hadden Nena en Rolf hun eigen band samengesteld met Carlo Karges, Uwe Fahrenkrog-Petersen en Jürgen Dehmel. De naam van de band werd Nena en de eerste single "Nur geträumt" opgenomen. Tevens werd er ook hard gewerkt aan hun eerste album. Deze nieuwe duitstalige, rockachtige nummers hadden snel navolging van andere duitse bands en dit genre werd de "Neue Deutsche Welle" genoemd. Daarna ging alles heel snel, "Nur geträumt" werd een hit, Nena speelde met Markus een hoofdrol in de muziekfilm: "Gib Gas, ich will Spaß" waarin veel nummers van Nena's eerste album in werden gezongen. Begin 1983 kwam dit debuutalbum pas uit, tegelijkertijd met de single "99 luftballons". Deze plaat werd een wereldhit en kwam zelfs in Amerika's top 100 op de tweede plaats. Dit was eigenlijk te danken aan Christiane F. die daar haar boek: Die Kinder von Bahnhof Zoo, aan het promoten was. Ondanks het feit dat Nena eigenlijk niet in het engels wilde zingen, werd er toch besloten om een engelstalige versie van te maken: "99 redballoons". Deze werd alleen in Engeland een hit.

De succesjaren '80

Hierna ging het de band Nena voor de wind. Vele optredens, een wereldtoernee en hit na hit werd gescoord. De meest bekende nummers waren: "Leuchtturm", "Kino", "Fragezeichen", "Irgentwie, irgentwo, irgentwann", "Feuer und flamme", "Haus der drei sonne" en "Engel der nacht ". Totaal werden er 20 singles en 6 albums door de band Nena uitgebracht. In 1987 viel de band uit elkaar en ging ieder zijn eigen weg.

Het dieptepunt

Tijdens haar tweede film "Der Unsichtbare" ontmoette ze Benedict Freitag, waarmee ze ging samenwonen. Op 2 februari 1988 werd haar eerste kind geboren, een zoon: Christopher Daniel, die nog geen jaar later overleed aan hartproblemen. Nena en Benedict verhuisden naar Stein am Rhein in Zwitserland, om tot rust te komen en om te werken aan haar nieuwe album. Op 12 november 1989 zong Nena haar nieuwe lied: "Wunder geschehen" bij de val van de muur in Berlijn. Op 7 april 1990 beviel ze van een tweeling: een zoon, Sakias Manuel en een dochter, Larissa Marie. Hierna begon ze met het uitbrengen van een album met kinderliedjes, kinderboeken en presenteerde een kinderprogramma op TV. In 1992 probeerde ze haar comeback te maken met "Bongo girl". In 1994 probeerde ze het weer met "Und alles dreht sich". Ze verliet Benedict en ontmoette haar huidige partner Phillipp Palm, van wie ze in 1995 een zoon kreeg: Samuel Vincent. Ze maakte opnieuw twee kinderalbums, "Unser Apfelhaus" en "Bambus Bären Bende en in 1997 na de geboorte van haar zoon Simeon, probeerde ze wederom haar comeback te maken met: "Jamma nich". Nena bleef het proberen en ondertussen hield ze zich bezig met een kerstalbum, Kinderalbums, TV spotjes, tot in 2001 het album "Chokmah" uitgebracht werd.

De comeback

"Carpe Diem", het eerste nummer van de cd Chokmah, bereikte weer de duitse hitlijsten evenals het nummer "Chokmah". Nieuwe versies van 99 luftballons en leuchtturm werden uitgebracht en in 2002 de nieuwe cd: Nena feat. Nena. Deze cd werd platina en Nena werd zangeres van het jaar. Begin 2003 verscheen er een live dvd van het concert Nena feat. Nena en samen met Kim Wilde neemt ze dan de single Anyplace, anywhere, anytime op, een cover van Irgentwie irgentwo, irgentwann, waarop Nena het duitse deel zingt. Dit nummer werd een wereldhit. In 2004 verschijnt het live album: Nena live Nena en ze wint de ene na de andere prijs en award met als hoogtepunt een optreden in het Olympiastadion in Berlijn. In 2005 werd haar nieuwe single "Liebe ist" uitgebracht en als titelsong gebruikt voor de duitse tv serie: Verliebt in Berlin. Het nummer kwam van niets op 1 in de hitlijsten. Kort erna verschijnt het album WDMMG, de afkorting van Willst Du Mit Mir Gehn. Hierna veranderde Nena haar genre en na de singles "Caravan of love" en "Ich kann nix dafür" kwam in 2007 de dubbel cd: "Cover me" uit, waarvan de ene cd geheel in het duits is, met o.a. de duitse versie van Hero van David Bowie en de andere cd met engelstalige nummers, waaronder covers van de Rolling Stones (the last time, she's a rainbow) en the Cure (friday I'm in love). Het toeren werd beperkt tot de zomermaanden en de tweeling Larissa en Sakias gingen vaak mee en zongen regelmatig in het achtergrond koortje. Met kerstmis 2009 werd Nena oma. Haar dochter Larissa kreeg een dochter: Carla Maria. In mei 2010 deed Nena ook Nederland weer aan met een aantal concerten in Amsterdam, Den Haag en Emmen.

Discografie

Nena bracht 32 albums en 79 singles uit.
Hier alleen de albums met het jaar waarin ze uitkwamen:
 • 1980 - The Stripes (met gelijknamige band)
 • 1983 - Nena
 • 1984 - ? (Fragezeichen)
 • 1984 - Nena (international album)
 • 1985 - Feuer & Flamme
 • 1986 - It's all in the Game (engelstalige versie van Feuer & Flamme)
 • 1986 - Eisbrecher
 • 1989 - Wunder gescheh'n
 • 1990 - Komm lieber Mai
 • 1991 - Die Band (Best of)
 • 1992 - Bongo Girl
 • 1994 - Und alles dreht sich
 • 1995 - Nena Live
 • 1995 - Unser Apfelhaus
 • 1996 - Nena und die Bambus Bären Bande
 • 1997 - Jamma nich
 • 1997 - Nenas Weihnachtsreise
 • 1998 - Wenn alles richtig ist, dann stimmt was nich
 • 1998 - Nenalive
 • 1999 - Rabatz
 • 2001 - Chokmah
 • 2002 - Tausend Sterne
 • 2002 - 20 Jahre, Nena feat. Nena
 • 2002 - Madou und das Licht der Fantasie
 • 2003 - 20 Jahre, Nena feat. Nena (2003 edition)
 • 2004 - Nena live Nena
 • 2005 - WDMMG (Willst du mit mir gehn)
 • 2007 - Cover me
 • 2008 - Himmel, Sonne, Wind und Regen
 • 2009 - Made in Germany
 • 2010 - Made in Germany (live)
 • 2010 - Best of Nena

Bijzonderheden

Veel van haar muziek is te vinden op youtube. Zowel van de Stripes, de Band Nena, Nena solo en fragmenten uit haar film.
Erg leuk om te zien zijn ook de interviews die ze heeft gegeven in het engels in Amerika en haar drumsolo's uit de 80er jaren.
© 2011 - 2023 Sjorzzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Hits jaren 80: 1983Dat 1983 een goed jaar in de muziekgeschiedenis was, kunnen we zien aan de artiesten die toen in de hitlijsten stonden.…
Biografie: Shocking BlueShocking Blue is een Nederlandse rockgroep. In de jaren zestig en zeventig hebben ze veel hits gescoord. Met het nummer…
Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders?Wat kosten bekende Nederlanders (BN'ers)? Stel; je wilt Frans Bauer op je bruiloft laten zingen. Of je wilt een privé-op…
Jersey Shore's DJ Pauly DDe Jersey Shore heeft veel interessante cast leden, maar degene die daar altijd bovenuit springt is DJ Pauly D met zijn…
Sjorzzie (5 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.